Сблъсъци биха били кощунство с паметта на Гоце

Потомци на македонски родове с апел
31
Сблъсъци биха били кощунство с паметта на Гоце
Снимка: БГНЕС

Президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и потомци на родове и фамилии от Македония отправиха апел към гражданите и политиците на Северна Македония и България да не допускат ескалиране на напрежението по повод отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев. Това съобщиха от пресофиса на президента Петър Стоянов.

Още по темата
Към апела се присъединяват внучката на полк. Борис Дрангов – Райна Дрангова, правнучката на охридския фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев – Елисавета Шапкарева, внучката на войводата Тодор Александров – Евелина Александрова, внукът на щипския войвода Мише Развигоров – Михаил Развигоров, внукът на директора на в-к „Македония" Симеон Евтимов – Симеон Евтимов и праплеменикът на Гоце Делчев и управител на Фондация за сътрудничество и културно съревнование „Гоце Делчев” – Христо Христов.

„Провокирани сблъсъци между граждани на Република Северна Македония и България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев! Те ще хвърлят грозна сянка не само върху отношенията между нашите най-близки държави, но и върху делото на загиналите за свободата на Македония от османска власт“, се посочва в апела.

В него се казва още: „Не бива да позволяваме на отделни групи от хора в двете страни, съзнателно или несъзнателно, да разрушават делото на нашите предци“.

Петър Стоянов и потомците на македонски родове призовават политиците в София и Скопие да „съдействат с всички сили за недопускането на езика на омразата, който е пагубен за нашите две общества и за бъдещето на нашите две държави“./БТА, Рени Никифорова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: гоце делчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
13
 
! Отговори
Екс Кур Зовод преди 1 година
Значи бех в Македония и таквоз чудо като юбаво македонско девойче не срещнАх. Сите са дебели, грозни, нагли и ***.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помолете първо Хората от България,които ходят с тази цел и никой не прави нищо. Помолете управляващите и политиците да спрат да дразнят вашите роднини в Македония,след това помолете вашите братя от Русия да спрат също така.
1
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гоце е комунист, а Джамбазки и Костадинов са фашисти.Не виждам какво ще правят фашистите на гроба на един болшевик.