Ще си носим ли съд от вкъщи при покупка на храна от топла витрина?

Магазини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари
6 фев 2023 10:56, Анисия Иванова
186

Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса "кутийка" след 1 януари. Много клиенти с изненада установят на касата, че дори и да не ползват такава, пак ги таксуват, ако са взели храна в кутия.

"Таксата се въведе в изпълнение на наредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 г. с изпълнение на директивата за намаляване на определени пластмаси. Но реално това, че е въведена задължителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв начин не ограничава употребата на пластмаса", заяви създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че дори клиент да е поискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата отново има начисление от 20 ст.

"Веригите са настроили системите си за задължителни кутийки от определена витрина, затова на касата тя се включва отделно и се начисляват тези 20 ст.", поясни Руменова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че на топлите витрини трябва да има информационни табели за тази такса, но такива често липсвали при предварително опакованите в кутии храни. Руменова призова за търсене на варианти потребителите да намалят употребата на пластмасови кутии.

"Трябва дa насърчат прехода към кръгова икономика с достъпни алтернатива, като например кутии на самите потребители. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се добавя съдържанието и се таксува само то. Такива практики има в много европейски държави. А извън Европа - в Канада например, насърчават този метод с промоции в неделя, с 15% отстъпка, ако потребителите пазаруват в свои кутии", даде пример гостът.

В магазините продуктите, които са предварително опаковани в кутии, но са на друг търговец, нямат отделна цена на кутийката и такава не се начислява на касата.

Руменова припомни, че според наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година стойността им ще се повишава.


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз тук в Гърция като ходех в кварталния магазин и ме питаха искаш ли кесия казвах не ще ги ритам до у дома е това вече е прекалено на плащаме и кутийката
181
0
 
2
 
! Отговори
Граматик преди 1 месец
Има и такъв абсурд: Излизам от вкъщи. Симпълтъните растат в геометрична прогресия.
180
0
 
4
 
! Отговори
няма преди 1 месец
такава дума в българският език с корен-ВКЪЩ-научете се да пишете правилно
179
2
 
11
 
! Отговори
Хензел преди 1 месец
Аз помня съдинките - първо, второ, трето, топло, пари, с купонче подпечатано предния ден. Екологично чисто и практично. Не 20ст а 20 лева такса за безотговорно унищожаване на околната среда да се въведе немедлено!
178
4
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
Когато пазаруват в магазините, масово си купуват нова торба я на лидл, я на билла. При положение, че отиваш в хранителен голям магазин умишлено, АМИ НОСИ СИ ТОРБИ , пликове или както и да ги наричаш. С кутиите за храна ще е абсолютно същото, ако целта е да се накара българинът да си носи съдИНКИ, според мен няма да стане. Който може да плаща, ще плаща, може да се понаучат пенсионерите, че по-нямат. Съзнанието го няма , но и да го има то се обезсмиля на фона на цялата трагедия днешно време
177
0
 
21
 
! Отговори
Топлата витрина преди 1 месец
Това което е развалено или пред разваляне на студената витрина, отива на топлата витрина. Да ви е сладко!
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какви топли витрини , развелена храна претоплена на огън
175
1
 
5
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 месец
Носете си вазелин по-добре!
174
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То вече има такъв коментар но ... Общо взето големите корпорации и прочее в пъти повече замърсяват. Демек трябва да се смени модела изцяло а не аз като консуматор непрекъснато да бъда облаган такса торбичка , такса опаковка и да ми се вменява вина че замърсявам природата .... Щото те в хипермаркетите хем не приемат ако носиш свой /не че съм пробвал/ хем те таксуват а ти щеш не щеш отишъл си за храна ще вземеш а какво се променя ? Че ще ни натоварят с още една измислена таксичка...
173
2
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Пластмасовите опаковки за едно кратна употреба са навлезли така дълбоко в бита на хората , че с нищо не могат да се заменят.Хартиените опаковки ще доведат до изсичане на горите.Решението е събиране и рециклиране. Но за това трябва съзнание , което липсва.
172
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е всики пластмасови опаковки да изчезнат, ноняма ка да стане за съжаление.Ввче сме твърде мързеливи да разнасяме бурканчета, канчета и стъклени бутилки.Все пак както е казал мъдрецът - взели сме палнетата под наем от нашите деца, а както е тръгнало техните деца няма да има какво да вземат...20 стотинки са ниска цена за мързела.
171
9
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
До сега не съм купувал от топла витрина , но с тези пластмасови кутийки ми стана интересно и ще опитам.Ще дам 20ст. за Украйна.
170
7
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
До Анонимен 169 Това е замаскирана такса война.Трябва да помагаме на Украйна.
169
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Анонимен 167 Каквото падне в магазина , ако имаш късмет.Взимаш и бягаш без да питаш за производител и качество.
168
0
 
12
 
! Отговори
ВАРНА преди 1 месец
С 200/250% ВДИГНАТО ВСИЧКО САМО ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИЙТЕ НЕСА,ПОСЛЕ СМЕ СЕ ТОПЯЛИ КАТО НАРОД.КАК ДАСЕ ИЗДЪРЖА НА ТЕЗИ МИЗЕРНИ ПАРИ И ДО КОГА.?НИКОЙ НЕГО ЕНЕ ЗА НАРОДА И ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА.ХОРАТА СЕ УВЪЛЧИХА, БОЛНИ И АЛЧНИ....
167
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато народа не се събуди и излезе на улиците и площадите - така ще бъде. Незнам как още не са въвели такса - слънце.
166
0
 
26
 
! Отговори
просто спирам преди 1 месец
Просто спирам да купивам от топла витрина и това е. Тези пластмаси сигурно по стотинка ги купуват на едро, а ги продават по 20ст.
165
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е ял българина преди да има готова храна на всеки ъгъл?!
164
2
 
20
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Когато гледаш и не купуваш е много възпитателно за търговците.Те от своя страна правят промоции с големи цифри и с малки цената за кг.Обаче,като гледаш фнимателно раазбираш,че се опитват да ти застанат отзаде.Опитват ако мине,мине.Най ми е хубаво вечер,като пълнят казана,възпитателно е.
163
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РИОКОЗ на какво мнение ще е относно носенето на съдове от вкъщи?Дали ще бъде спазена хигиената ?Все пак става на дума за продажба на хранителни продукти.