Посланик Секизкьок: Турция преживява небивало бедствие в историята си

Тя благодари на България и на българския народ за искрената подкрепа
7 фев 2023 09:31, Елка Василева
126
Посланик Секизкьок: Турция преживява небивало бедствие в историята си
Снимка: архив, БГНЕС

Турция преживява небивало бедствие в историята на страната. Относно мащаба на земетресението - 350 км е дължината на разломните линии, 30 000 кв. метра е засегнатото пространство, 13,5 милиона е населението, което е засегнато. Десет са пострадалите области. Това каза пред БНТ турският посланик у нас Айлин Секизкьок.

Още по темата
"Това са големи области, чийто индустриален и търговски капацитет е много голям. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 сгради са напълно сринати. Над 15 000 са ранените до момента. Боим се, че тези цифри ще нараснат и с тревога очакваме това. Мобилизирахме всичките възможности. Турция е голяма и силна държава, имаме голям и висок капацитет, но времето е крайно неблагоприятно, изключително тежки, зимни условия. Много е голям магнитудът - две последователни земетресения със сила над 7 по Рихтер. Имаме нужда от подкрепа на международната общност", каза Нейно превъзходителство Айлин Секизкьок - посланик на Турция.

Тя благодари на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа.

"Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Това е първата държава след Азербайджан, която се задейства беше България, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция.

На този етап има нужда от спасителни екипи в градските райони, където има много тежки щети. България е от държавите, които осигури такъв издирвателен и спасителен екип. Пристигат екипи и от други 40 държави.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции“, добави Айлин Секизкьок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
българина преди 1 година
ще е небивало ако продължи 500 г, да видим как ще го преживеет, щото ние за малко да не го преживеем, 1444 г 3 млн българи, 16 в 300 хил, по документи говорим
90
0
 
4
 
! Отговори
ясно преди 1 година
Кочшията Турция никатох не е фалшифицирала и рушала български паметници напротив ремонтира желязната църква свСтефанв истанбяул и ц рквте св Димитър и св Георги в Одрин за сметка на търската държайва-за разлиа от роднините в Севермакия които рушат и воъйношки гробища ,исторически паметници и всичко българско.Комшииете ни турци никога не са крали Бъбгарска история за разлика от роднините ни северомакедонци .Е сега ясно лио е защо комшията е по-важен от роднината!
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е настъпил такъв необичаен студ непосредствено след земетресение.
88
4
 
13
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Чест е да те похвалят най-човечните съседи.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мене с този чадъра е дори отявлен параноик, тъй като дъжд изобщо нямаше, honestly
86
2
 
1
 
! Отговори
Сатанишев преди 1 година
Тея двамата с чадъра и ботушките са циркаджии, казвам ви го понеже нямам друг opinion и никой нямаше още като ги зърнаха
85
0
 
5
 
! Отговори
бг селянин преди 1 година
Аз по принцип нищо не бих си помислил, ако има слабо земетресение в София и после изведнъж стане хипер студено? това не е точно HAARP, "това е нещо друго, по-тривиално"
84
0
 
2
 
! Отговори
хехе преди 1 година
То това, понеже бг селянина мисли, че е студено от снега, и термометъра "отчитал" "нормални температури", и като му кажеш, ама не е ли прекалено студено, те гледа >като теле и моли да престанеш, понеже това го стопирало интелектуално и финансово в развитието му
83
2
 
3
 
! Отговори
СУ преди 1 година
Не е вярно, че побутваме пластове като ремонтираме улицата до СУ, в близост но Турското посолство
82
1
 
1
 
! Отговори
conspiracy theories преди 1 година
по принцип имаше земетресение предните дни или предната седмица в София, със сигурност се усети, но беше много слабо, от тези стандартните където се мърдат рафтовете на библиотеките, явно се е изместило там, или по-скоро някой който го е регистрирал може да е ползвал "идеята"
81
4
 
3
 
! Отговори
conspiracy theories преди 1 година
HAARP-а не е толкова damageous, че да му усетите студа преди земетресение, това са само конспирации, че и на всичкото отгоре да се намесва военен на принц Уилям в това!!??
80
1
 
3
 
! Отговори
Принц Уилям преди 1 година
Те нашите военни вчера съвсем правилно си твърдяха, подкрепяни от бг дипломатите, че това е политически студено в бг, като от "студената война"
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да, вчера стана много студено, тези "природни "явления"" does not simply happen like thisИ тове беше след разгорещеното разпенване на принц Уилям
78
2
 
2
 
! Отговори
Принц Уилям преди 1 година
Заклевам се в бъдещата си титла, че не съм пипал HAARP-aхехехе, но пък "моите военни може и да са", нали ме знаите, аз съм Луи 17-ти, кралят Слънце
77
2
 
2
 
! Отговори
бббургазлия преди 1 година
няма да ви казвам, църквата как ме наричат, но земетресение или не, ние с жената се е...-хме същата вечер
76
0
 
2
 
! Отговори
аз съм джанго преди 1 година
Ти какво разбираш под преподавател? Единия Сашо, другия Сашо, а пък този Сашо, където се правя, че ми е преподавател сме колеги от няколко университета, обаче той не харесва Лондонския колеж по икономика, понеже там "имало фенове на Уилям"
75
0
 
2
 
! Отговори
аз съм джанго преди 1 година
И сега ще се направя, все едно Сашо ми е преподавал и аз ще го "оборя" като преподавател, обаче истината е, че сме колеги, и Сашо са бии с тоя Уилям, а аз искам да взимам пари и реших да се избъзикам, за да ми дадат
74
0
 
2
 
! Отговори
и не ми чети преди 1 година
коментарите на глас, все едно са твоиМерси
73
0
 
2
 
! Отговори
пак сори преди 1 година
някои хора си мислят, че I got nervous of nothing, обаче тези подбутвания, никак не са от днес, но наистина не разбирам защо толкова силно е ударило в Турция, тук се чувстват просто неизправности, like its strange, а оня ден имаше земетресение, но съвсем малко в СофияСъжалявам, но според мен ги е ударил принц Уилям някак си, той точно предните дни се беше много "ентусиазирал"
72
0
 
2
 
! Отговори
сори преди 1 година
Ами не знам, но при нас се усещаше странното движение на пластовете и проблемите още от 1-2 седмици, а днес е много зле, макар че разрушените сгради са в Турция