Контролът на цените задължителен, за да се следи нормалната пазарна практика

Владимир Иванов призова гражданите да бъдат по-съвестни
57

Министерският съвет въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Какъв ще бъде резултатът от тази акция?

"Контролът и наблюдението са задължителни, за да се следят отклоненията от нормалната пазарна практика. Що се касае до информационната платформа, тя цели да покаже на хората точно маржовете. Те не трябва да бъдат подценявани и като потребители имат право да знаят цялата истина и сами да направят най-вярната преценка къде да купят и къде не. Това е едната част от пазара - търсенето. Едно активно участие на търсене и добре информирано, ще даде резултати", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в "България сутрин".

Още по темата
Той призова гражданите да бъдат по-съвестни от гледна точка на информираното на контролните органи, тъй като информацията, която подават, по негови думи, не е съществена. "Би трябвало по-скоро да ги сезират, за да си вършат по-добре работата. Идеята е да се повишава потребителската култура", каза още Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента има стабилизиране на цените на основни ресурси на основните борси.

"При това стиковане на факторите, при повече информираност, всичко съвкупно няма как да не доведе до стабилизиране на цените. При един сериозен мониторинг лицата, които искат да нарушават правилата, повярвайте, намаляват. Вече се усеща някакъв ефект", категоричен бе гостът.

"Част от високата цена е обективно мотивирана, в нея има и паразитни влияния. Много са големи разликите, ако пазарът на едро дава един темп на нарастване от процент, процент и половина, което е за последния месец. В пазара на дребно процентът е доста по-висок, това стана причина и за отделеното влияния в тази насока", обясни Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
До България преди 1 година
Аз само да отбележа, цената на немските полуфабрикати в момента е по-ниска от тази на българските в един и същ магазин. Значи проблемът не е само в търговеца, ами някъде по-надолу по веригата. А това означава, че някой някъде дърпа конците. Това да ви бъде едно хубаво предупреждение, защото щом сега се случва, значи винаги може да се случи отново и за в бъдеще!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
До адвокат на дявола преди 1 година
Като не могат да си организират бизнеса да изкарват евтина продукция, дето се търси и пласира лесно или нещо скъпо, но изключително качествено и ценено в цял свят с висока добавена стойност, да фалират и да карат такси. Аман от бизнесменчета дето не влагат в крайната цена добавена стойност, а само гледат да пълнят джобове от къртовския труд на другите. Скорошен фалит им пожелавам от сърце и да боядисват личния автомобил в жълто !
24
0
 
6
 
! Отговори
Пари ми дай акъл не преди 1 година
Дайте ни пари да купуваме на едро
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още имам зимнина
22
0
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Държавата на милиционерите , милионерите , бизнесмените , полицаите , охранителите , фуражките , хубавците и жените , а останалите са " крадците и лъжците " .
21
0
 
9
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Банките телекомите докторите и с.екс услугите кога ще бъдат контролирани и евтини
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"в момента има стабилизиране на цените на основни ресурси на основните борси."?? Има стабилизиране, да, цената на газа на основните борси падна надолу с 500%, а у нас си остава стабилна!!! Ама спекулация хич няма!
19
1
 
5
 
! Отговори
Адвокат на дявола преди 1 година
Имам преки наблюдения за един квартален магазин. Вътре работят двамата собственици, имат поне едно дете, плащат наем за помещението, плащат и стопански ток, в района има още 3-4 такива магазини. Ако кажем, че рентиера иска 1000лв. наем и сметката им за тока е поне толкова, защото за фризерите и хладилниците няма и не може да има почивка, а стопанския ток е 5 пъти по-скъп. Колко оборот на стоки трябва да има и с каква надценка, за да си платят по една нормална заплата след разходите? Киро да каже
18
3
 
3
 
! Отговори
Тариката преди 1 година
Аз в квартален магазин не съм стъпвал от месеци, няма и да стъпя, да пълня гушите на родните търгаши. Най-добре в големите вериги магазини на едро по няколко стотин лева покупки, стигат за цяла седмица. А родните тарикати-търгаши могат само да ме хванат за шишарките хахахаха
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СелянинСвинското от Испания е по-хубаво, по-евтино, по-здравословно и не е корумпирано!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резултатът ще бъде осъдена България отново и отново и отново и отново
15
5
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
До Анонимен 10 - вие и в момента си го внасяте от Испания "по-евтино", затова всъщност е по-скъпо от Испания. Чаткаш ли, няма как да е същото като там, тунджата е с пари. Само че не си го внасяте "вие" а търговците ви го внасят, същите на които правителството се кани да забрани да го продават по-скъпо от Испания. Следиш ли ми мисълта?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГРАЖДАНИТЕ СА ВИНОВНИ НА НЕКАДЪРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО
13
1
 
9
 
! Отговори
Търгаш преди 1 година
Няма да е зле веднъж на 5 години народа да си поприпомня малко защо цените са свободни, така че давайте, аз ще гледам сеир като почнат опашките по магазините, имам от къде да се снабдявам, вие обаче нямате. Пък и не е зле да си припомните как се хваща мотика, убеден съм много неща ще се променят към добро ако изведнъж магазините се окажат без хляб и мляко.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарна икономика, не се правете на ущипани госпожици - така е в капитализма, дране до дупка. През соца такива свинщини нямаше.
11
3
 
14
 
! Отговори
До Лилия преди 1 година
Пример: Кисело мляко 500 г. във фирмен магазин на производителя струва 1.65 лв.В кварталния магазин същото мляко е на цена кръгло 2 лв. При положение, че зареждат от производителя с отстъпка, защо не продават на 1.65 лв. или да речем на 1.70 ? После търговците не били за нищо виновни. Да, ама не!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарувам в Румъния и поръчвам на един познат който ми пазарува от Турция и в двата варианта ми излиза по -евтино
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако купувате парите ви се обезценяват със 100 % , иначе инфлацията ви яде само 15 % ако ги държите в джоба , аз избирам да не харча за тези надути цени . Вземам само толкова колкото ще ям за деня - точка !
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин . Като изчезне млякото , ще си внесем по-евтино - капиш? В Испания едно яйце е 30 ст без промоция , нашите кокошки нещо по ВИП ли са че снасят на по 70 ст
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, 'просто спрете да купувате спекулативно надценените стоки' --- просто умрете от глад. ти нормално ли си бе???