Все повече българи се спират на електромобили

Това става без стимули на държавата
8 фев 2023 22:45, Росен Стойчев
65
Все повече българи се спират на електромобили
Снимка: БГНЕС

Продажбите на електромобили в България нарастват бързо и то без почти никакви стимули.

Още по темата
През 2022 г. са регистрирани над 1000 нови електромобила, което е ръст от 131%, но това ниво е занижено заради забавянето от около година на доставките. Това обяви председателят на УС на Индустриален клъстър "Електромобили" Илия Левков пред. Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е Националният доверителен екофонд - парадигмата там трябва да се обърне - най-добре е това, което те дават като стимул, независимо дали са общински или държавни институции, да бъде първоначалната вноска, а банкови и лизингови институции да продължат финансирането на тази покупка или ползване, за да може потребителят да плаща месечните такси. Тогава нещата ще се оправят", коментира гостът.

Относно увеличението на цените на електромобилите в момента Левков посочи, че е спекулативно и добави, че близо 30% увеличение в цените за последната година не може да се обясни с разходите за транспорт или цените на суровините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
12
 
! Отговори
До Грета все... преди 1 година
Дам - с едно зареждане кара от 8 до 10 оргазммма ;))))
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега от телевизора пак ще излъжат баламурниците, че "богатите и интелигентните" предпочитат електромобили пред истински автомобили.
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грета все повече се спира на електровибратор!!!
32
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да добавя едно коментарче за "бързите зарядни" - може наистина да си заредиш за половин час колкото да минеш сто, двеста, че даже и триста километра при някои модели, само че от това животът на безкрайно скъпата и екологично вредна батерия намалява бързо, бързо... Електромобилите са грандиозна измама.
31
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
България не може да си позволи да субсидира покупката на електромобил.Норвегия го прави,но печели милиарди от продажбата на нефт и газ.Който иска да кара електричка,да си плаща.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята на електрическите коли е цялата кола да стане консуматив. Караш 5-10 години и хвърляш за рециклиране. Никой не ги ремонтира тия коли. То няма нито части за тях, нито сервизи които да ги познават. Отворете който и да е сайт за авточасти и потърсете за електрически коли. Ще видите че няма части. Има само някой основни неща по окачването и то на доста солени цени. 3-4 пъти по скъпо от същата част на обикновена кола.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 24 ...а все пак, забелязал ли си, че ако седи на улицата при температури под нулата, без да се ползва, всеки ден пробегът намалява с 20тина километра? Или това не ти е проблем.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 22 може да кажеш нещо конкретно, кое е глупост, понеже всичко са просто реални и проверими факти за играчките, заблуждаващо наричани "автомобили". Но иначе е вярно че "ваксинираните" ги харесват много. Има нещо общо с податливостта към манипулация и реклама, вероятно.
27
6
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Нямам никакъв проблем с колата. Всеки си знае, но смятам, че търсите под вола теле. Просто така, за кеф :)
26
4
 
11
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Евала на ВОЛВО - те пак са първи!!!! Първи си признаха, че електричките не са ЕКО....Статията е от 2021ва.... Гретаааа - кАжи нещо бре моме?!?!....Volvo says emissions from making EVs can be 70% higher than petrol models - and claims it can take up to 9 YEARS of driving before they become greener!!!!
25
4
 
7
 
! Отговори
Криза на ТОКА преди 1 година
Ще се цакат и прецакат. Тези коли са като телефоните на 2-3 години смяна с нови.
24
5
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Пълни глупости си написал явно не си ваксиниран и за ковид
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Да - след десет години, ако ги направят работещи, ок. Но е много съмнително. Технологията е мъртвородена и без значителен пробив в някаква посока, тези псевдоавтомобили, които имаме в момента, са безнадеждни. Забелязал ли си, че ако седи на улицата при температури под нулата, всеки ден пробегът намалява с 20тина километра? А ако опиташ да зареждаш при температури под нулата, въобще не зарежда? Това са смешни "автомобили"
22
2
 
8
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
И кат са счупи при кого да ходя - при електротехник или при механик, я магаренце с каручка най добре.
21
4
 
15
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Тест за интелигентност с един въпрос: Бихте ли купил автомобил, който е значително по-скъп от еквивалентен, но се зарежда десетки пъти по-бавно, има значително по-малък пробег с едно зареждане, има значително намалена функционалност при температури под нулата? Да не говорим за гарантираната скъпа замяна на батерия след 8 години експлоатация, за спонтанни самозапалвания, за това какво правиш, ако спре ток или има режим... Сега в Турция как се оправят хора с такива играчки? Вместо да имаш кола?
20
15
 
9
 
! Отговори
Да преди 1 година
И аз съм с електромобил. Повечето българи имат консервативен характер и трудно се доверяват на новости. Просто са преднамерени. След десет години ще мислят по друг начин.
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При положение че средната заплата в страната е 1500лв а електрическите коли които стават за нещо почват от 70-80 000лв не знам кои са тия дето си ги купуват? Нормален човек в България не може да си позволи. А и не е нужно. Това са играчки. Не са истински коли за сериозна експлоатация. Батериите им умират за няколко години. И не стават за дълги разстояния.
18
1
 
3
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До хахахаИ продължавай да си го караш. Скоро няма да има нещо, което да го замести качествено. Може би това ще бъде водородът, но не се знае кога ще е. Затова карай си дизела и си слушай любимата музика.
17
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха....
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък предпочитам кола на вода