Животновъд: 1 лв. се изкупува млякото, а кашкавалът е 29 лв.

Яна Иванова и Симеон Караколев относно новия закон за търговията с храни
9 фев 2023 15:56, Анисия Иванова
195

Служебният кабинет планира нов закон за търговията с храни. Причината са високите цени на основните продукти. Там ще се запише какво е нелоялна търговска практика, а на контролните органи ще се дадат повече права.

"Ако не видим конкретни текстове от правителството, няма как да изразим становище. Това, което излезе в медиите, дава противоречиви сигнали. Да речем, че ще се направи дефиниция на нелоялни търговски практики, при положение, че в Закона за защита на потребителите има не само дефиниция и 29 примера, но и цяла глава. Не можем да знаем какво има предвид Министерството на икономиката, когато въвежда тази дефиниция. Дотук в световен план изкуствените административни мерки не са били толкова ефективни никъде", заяви Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки".

Още по темата

Тя е на мнение, че обсъждането на цени е забранено, защото това противоречи на конкурентното право. "В тази връзка ми е любопитно какво ще се визира в този кодекс, който ще се създаде. Както е забранено кампаниите да се сдружат и да решат да вдигнат цените, по същия начин е забранено да се коментират цените", допълни тя.

"За нас е достатъчна обстойната нормативна база на нелоялни търговски практики. Под тях се има предвид, например, че като се обяви промоция, като отидеш в магазина няма достатъчно продукти, привлекли са те, но си купуваш други неща. Тя е конкретно описана в нашия ЗЗП", обясни Яна Иванова.

Според нея е хубаво контролните органи да насочат усилия за проверка в прилагането на нормативната база. "Ако всеки, на когото му се струва, че една цена е висока, се обърне към Комисията за защита на потребителите, това не би имало продуктивен резултат. За мен е странна идеята за тези регистри, които ще се правят, не знам дали някой си дава сметка, че на един регал за сирене има 20 вида. Какъв ресурс трябва да се отдели, за да се следи? От гледна точка на конкурентното право никой няма право да гледа цени", коментира още Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев даде пример, че цената на краве млякото е 1 лев на литър, 7 литра се използват за 1 кг кашкавал, на търговската верига той е продаден на 17,50 лв., а на етикета са изписани 29 лева.

"Всеки разумен човек може да си направи извода какво се случва. Вярвам, че държавата може да направи обстоен анализ, за да види как тръгва суровината и как стига до потребителя. Настояваме за много по-активна роля, за промяна в законодателството с много по-високи санкции относно заблудата на потребителя. На подобни цени потребителите купуват сирене с 80% вода, не купуват истински кашкавал, трябва ни превантивно законодателство", каза още той.

Караколев допълни, че миналата седмицата изкупната цена на млякото в България е паднала под 1 лев в много райони на страната, но никой не е видял сиренето и кашкавала да са поевтинели с 10%.

"България е една от бедните страни в ЕС, изкупната цена на млякото е с 10% по-евтина, в сравнение със страните от Западна Европа, но там цените на млечните продукти са с 20% по-евтини от тези в България", подчерта Караколев.

"Винаги сме призовавали да има контрол, но той няма общо с проблема с цените. Ако вчера се е променила цената на изкупната суровина, няма вариант следващите два месеца да се промени цената, защото магазинът вече е заредил. Договорите с веригите са дългосрочни.  Всички би трябвало да признаят, че инфлацията спада. Този постепенен процес на намаляване на покачване на цените е факт и разчитаме, че до май месец ще има една по-нормална инфлационна среда", каза още Яна Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръчвам да търсите малките млекарници извън София. Например- Фаворит Милк, Наслада. Сирене краве бяло разкошно за около 13-15лв./кг.. Всякакви по-високи цени са глупости. В Сливница и Алдомировци имат фабрики. За цената си са ок. Разбира се, по-хубаво от домашното няма, но трудно се намира мляко истинско за под 2лв. литъра, а кило бяло сирене си се прави поне с едно 8 литра мляко, но пък си струва. Маслено и хубаво е.
100
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И 100 лева да го продават аз не купувам
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ЕС и всички държави трябва , да печелят на гърба на всички нас ?! Така е да, 1 лв искат просто , да отбият бизнеса и всичко да е внос. С други думи искат да ни занулят ))))Клякайте , преклонена глава сабя не я сече !!
98
0
 
11
 
! Отговори
figil преди 1 година
До Додо Монопол е проблемът, както и в другите секотри в държавата . Всичко се държи от няколко хора, отделно чуждият капитал се е наместил в най-благите сфери, като храна, енергия/горива, медицина и т.н. 2025г. като излезем и на ''свободният'' пазар за ток, които уж цели да създаде конкурентна среда, и евтина услуга, пак ще се получи монопол... бъдещето не е светло !
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ядете ананас, семенната ви течност ще е сладка и по-рядка. Същото и с млякото на кравата. Наздраве!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости . Кви крави ? Млякото идва от магазина а не от крави .
95
0
 
8
 
! Отговори
до 103 преди 1 година
Един смислен коментар да прочета...
94
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е маслено едно мляко и колко е гъсто зависи от порода на кравата и от това какво е яла. Млякото се различава в различните сезони в зависимост от това дали кравата яде сено, фураж или пасе прясна трева. Различните видове сирене се правят от различно количество мляко, вариращо от 6-7 литра за килограм до 25. Едно от скъпите сирена, за което говорите- Пармезанът (качественият зрее минимум 36 месеца, но има и хубав 14-месечен) се прави с между 16 и 24 литра мляко за килограм.
93
1
 
7
 
! Отговори
до 98 преди 1 година
За какъв вид сирене?
92
3
 
14
 
! Отговори
до 98 преди 1 година
Уморих се да повтарям, че мога да го докарам до 1кг и с 6-7л мляко. НО НЕ НИ ХАРЕСВА. Ядем друг тип сирене, а не бяло саламурено. Вие сте като коне с капаци... Чуят сирене и само бяло саламурено им е в главите. Не, такова не ядем и не харесваме вкъщи. Че дори и хубаво такова маслено и леко жълтеникаво се прави от 8л мляко, ама да не продължаваме, че ме заболяха пръстите да пиша.
91
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баньoвцитe по рождение си разбират от всичко- футбол, коли, сирене, политика, жени- всичко. Ама, видиш ли, във фиша със смешната им заплата ярко си пише, че от нищо не разбират. Та така и в коментарите. Сирене се прави от 2 литра мляко. Айде мирясайте. Реалната цената на млякото е 5 стотинки, а на сиренето- 1лв.. Толкоз.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, 6-7л. са достатъчни за 1 кило сирене, ако не може да го докарате до 1 кило, значи млякото е вода. Сега през зимата млякото е с по-малка масленост, заради храната.
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като нямате за кашкавал яжте банани . Тях сега ги има и са по евтени :)
88
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирене и кашкавал не купувам вече 3-ти месец! Още 6 месеца няма да купувам, докато цената му стане СПРАВЕДЛИВА И РЕАЛНА
87
5
 
3
 
! Отговори
84 преди 1 година
Това е един и същи измамник, не са различни хора. Даже ти си същият този измамник
86
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете със споровете. Напишете в Google: "how much milk is needed per 1kg parmesan". 16 litres. Просто се спрете. Има много видове сирене. Сирене от 5-6 литра мляко не е сирене за мен, а безвкусица за бедни.
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и 100 лева да стане кашкавала. То не останаха фермери. Продукцията на селското ни стопанство намаля с 90% за 30 години. Всеки може да провери данните. Има ги в НСИ. Всичко се пази! Колко животни, колко ферми, колко земеделска продукцията. Всичко. 30г пълен провал!
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моцарелата и синьото сирене задминахте по цени които се правят от много повече мляко и се внасят, сега ви очаква фалит ами честито, ако искате мога и да ви напиша къде са ви грешките но няма да го направя, просто мутренските номера не вървят вече.
83
1
 
2
 
! Отговори
88 измамник преди 1 година
Сиренето съдържа всички сухи вещества налични в млякото и част от водата.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То у нас имаше кооперативи писле дойде ЕС