Животновъд: 1 лв. се изкупува млякото, а кашкавалът е 29 лв.

Яна Иванова и Симеон Караколев относно новия закон за търговията с храни
9 фев 2023 15:56, Анисия Иванова
195

Служебният кабинет планира нов закон за търговията с храни. Причината са високите цени на основните продукти. Там ще се запише какво е нелоялна търговска практика, а на контролните органи ще се дадат повече права.

"Ако не видим конкретни текстове от правителството, няма как да изразим становище. Това, което излезе в медиите, дава противоречиви сигнали. Да речем, че ще се направи дефиниция на нелоялни търговски практики, при положение, че в Закона за защита на потребителите има не само дефиниция и 29 примера, но и цяла глава. Не можем да знаем какво има предвид Министерството на икономиката, когато въвежда тази дефиниция. Дотук в световен план изкуствените административни мерки не са били толкова ефективни никъде", заяви Яна Иванова от Сдружение "Храни и напитки".

Още по темата

Тя е на мнение, че обсъждането на цени е забранено, защото това противоречи на конкурентното право. "В тази връзка ми е любопитно какво ще се визира в този кодекс, който ще се създаде. Както е забранено кампаниите да се сдружат и да решат да вдигнат цените, по същия начин е забранено да се коментират цените", допълни тя.

"За нас е достатъчна обстойната нормативна база на нелоялни търговски практики. Под тях се има предвид, например, че като се обяви промоция, като отидеш в магазина няма достатъчно продукти, привлекли са те, но си купуваш други неща. Тя е конкретно описана в нашия ЗЗП", обясни Яна Иванова.

Според нея е хубаво контролните органи да насочат усилия за проверка в прилагането на нормативната база. "Ако всеки, на когото му се струва, че една цена е висока, се обърне към Комисията за защита на потребителите, това не би имало продуктивен резултат. За мен е странна идеята за тези регистри, които ще се правят, не знам дали някой си дава сметка, че на един регал за сирене има 20 вида. Какъв ресурс трябва да се отдели, за да се следи? От гледна точка на конкурентното право никой няма право да гледа цени", коментира още Яна Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев даде пример, че цената на краве млякото е 1 лев на литър, 7 литра се използват за 1 кг кашкавал, на търговската верига той е продаден на 17,50 лв., а на етикета са изписани 29 лева.

"Всеки разумен човек може да си направи извода какво се случва. Вярвам, че държавата може да направи обстоен анализ, за да види как тръгва суровината и как стига до потребителя. Настояваме за много по-активна роля, за промяна в законодателството с много по-високи санкции относно заблудата на потребителя. На подобни цени потребителите купуват сирене с 80% вода, не купуват истински кашкавал, трябва ни превантивно законодателство", каза още той.

Караколев допълни, че миналата седмицата изкупната цена на млякото в България е паднала под 1 лев в много райони на страната, но никой не е видял сиренето и кашкавала да са поевтинели с 10%.

"България е една от бедните страни в ЕС, изкупната цена на млякото е с 10% по-евтина, в сравнение със страните от Западна Европа, но там цените на млечните продукти са с 20% по-евтини от тези в България", подчерта Караколев.

"Винаги сме призовавали да има контрол, но той няма общо с проблема с цените. Ако вчера се е променила цената на изкупната суровина, няма вариант следващите два месеца да се промени цената, защото магазинът вече е заредил. Договорите с веригите са дългосрочни.  Всички би трябвало да признаят, че инфлацията спада. Този постепенен процес на намаляване на покачване на цените е факт и разчитаме, че до май месец ще има една по-нормална инфлационна среда", каза още Яна Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
5
 
8
 
! Отговори
ДО 87 преди 1 година
За КАКЪВ ВИД СИРЕНЕ е достатъчно, бе? Нито съм търговец, нито нищо, ама наистина ме дразните вече. Сирене с под 10л мляко на килограм НЕ СТАВА за нищо. Има и видове с над 20л на килограм. За 20ти път го повтарям.
80
4
 
2
 
! Отговори
Има един измамник преди 1 година
тук, който се преструва на различни автори на коментари, самоподкрепя се и плюе лъжи за това колко мляко било нужно за производство на килограм сирене. Дезинформат, измамник, манипулатор. Евроатлантически дж ен де р флу ид хен с прякор "11 литра за килограм"
79
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76 до 69 "Правил ли си тест за масленост." Абе виж ,че всеки гледа литрите ,никой масленост ,а той и водосъдържанието са най-важните показатели за млякото .Така ,че при ниска масленост и високо съдържание на вода ,нищо чудно ,че от 11л мляко излиза 1кг сирене .
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обаче продължавам да съм потресен колко плиткоумни са някои хора. 10 човека пишат кой как си прави сиренето- дават се данни кой вид от колко мляко се прави и идват разни да дават акъл как било. Хубаво де, аз ви го кзвам как е, а не как си мислите, че е. В млякото има еди колко си сухо вещество- еми не всичкото става за сирене. Някое отива за извара. Обикновено саламурено сирене пиша за 10ти път правим от 7л мляко за кг и НЕ НИ допада, затова правим друг вид с 11-12л за кг. Има ис ирена с 20л
77
1
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Да прави кашкавал тогава от неговото мляко за 1 лев и да видим той на колко ще го продава. Има лесно. Всеки казва, онова трябва да струва толкова. Ами направете го и го продавайте за толкова, за колкото обявявате стоките на другите. Ама никой не го прави, за да докаже, че е прав.
76
5
 
9
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Пармезанът се прави от МИНИМУМ 14л мляко за 1кг.. Кое не разбра, че има РАЗЛИЧНИ видове сирене и не всичко ви е саламурената отрова, която ядете от живково време и затова сте последни по продължителност на живота в Европа от столетия.
75
0
 
12
 
! Отговори
Juls преди 1 година
Принципа е следният, производителите яхват вълната на завишените горива и енергия и що да не си надуят превантивно цените, сега му е момента, прекупвачите и търговците сящо се мятат отгоре и всички са добре само купувача е зле. На купувача му идва до гуша и казва - абе що не си таковате таковата! и спира да купува. Продукцията застоява, сега всички са зле.
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се организират в кооперативи и да предлагат продукцията си на пазара, както го правят в много други страни?
73
4
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Не знам за теб, но Аз си живея тук в Сидни добре. И съм много щастлив от живота ми. И здравето ми е добре. И всички около мен са щастливи и здрави. Абе колкото по далеч от Панелистаан толкова по хубав става живота, не знам що ама факт. Не събирам капачки. Няма война по пътищата. Не чистя БГ за 1 ден и др. мал0умщини да ме облъчват. Не дишам гуми и дрехи. Не си прекарвам живота в задръствания. Никога не съм виждал винетка наживо, само по телевизията. Не ми крадът данъците, пенсията, бъдещето
72
0
 
5
 
! Отговори
61 преди 1 година
Това са нереални числа, тези за изброените сирена. Преработвателите и на запад са измамници като нашите и лъжат народонаселението, за да оправдаят цени.
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Английският чедър стана по-достъпен от българският кашкавал.... пълен абсурд са цените, да си погледнат продукцията и държавата да вземе малко да ги регулира тия чужди вериги супермаркети, че изнудват производителите!
70
1
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Ее хайде хайде, и аз да ви обадя че купуваме българско сирене и кашкавал от супермаркета на цена по ниска от БГ. Марките са Кебия и Родопа, всичко по БДС, няма палмови масла. Ха сега на вас оставям да отгатнете как в Сидни кашкавала и сиренето по БДС, най качественото, произведено от Кебия или Родопа се продава в Ав$тралия по евтино от БГ. Мислех и снимка да ви пратя. Ее айде, айде ще ви дам хинт, просто супермаркета купува голямо количество на едро цена и го продава директно тук без прекупвачи
69
4
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 1 година
Как от 11 л мляко правиш 1кг сирене бе. Толкова му е хубаво млякото значи.Цакате здравата. Правил ли си тест за масленост. 1кг хубаво сирене 90 дена зряло се прави точно от 5-6 кг мляко !!!
68
2
 
5
 
! Отговори
figil преди 1 година
До Анонимен Ти нямаш опцията, тъй като хората се забиват в 3-4-те голями вериги, които държат 70% от цялият дял в хранителната индустрия. Начини да привличат хора има доста, примерно дъмпинг... заради голямият си капитал пускат някои стоки под доставната цена, което привлича клиенти. Разбира се това е наказауема практика, но глобата е смешна и се заплаща без проблем от тях .
67
3
 
2
 
! Отговори
За сведение преди 1 година
Средното съдържание на сухи вещества в един литър сурово, необработено краве мляко са почти 200 грама. Състав: Мазнини, белтъчини, въглехидрати и соли, хормони и витамини. Последните три не представляват особено маса, общо са до два грама и са изброени с чисто информативна цел. Изглежда, че някои измамници, успяват да произведат само един килограм сирене с 60% съдържание на вода от около 2.1 килограма сухо вещество, което се съдържа във 11 литра краве мляко. Това е научнО постижение другари.
66
0
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Не е точно така. Има хора (дори един програмист тук в сайта го разказваше), които си купуват животни, земя и наемат хора просто да се грижат за животните, а бизнесът се ръководи от кадърни хора. То дори повечето био продукции у нас са така. Имам познати гледат люти чушки- голяма ферма. Програмисти.
65
4
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Ами това е положението Модела на Винету е такъв. Винету не превърна в държава от латино американски тип, бананова държава. Преди малко говорих с един съсед полицай относно възможно саниране на нашия блок. Викам му, едва ли ще ни одобрят нашия блок да ни санират, полицая ми вика: .С връзки става. Откакто дойдоха Герб всичко става с връзки. Нямаш ли връзки забрави. Полицая е служител от няколко десетилетия и му имам доверие. Не е вчерашен.
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези безумни цени не трябва да се купува и нека им се разваля стоката, така вместо на печалба ще трябва да дават пари да се унищожава. Всеки си слага по 10лв отгоре а за производителя жълти стотинки, да не говорим пък за кравата какво остава едното ядене.
63
6
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 1 година
И аз това казах- моят съсед има 30 крави (и 5 теленца) и продава само на частни лица. Казва, че ако трбява на месокомбинат ще ги продаде (смесена порода са- млекодайни с месодайни), но не и да му купуват млякото на безценица. За 2лв. го продава и 1кг сирене правя от 11л мляко. Нито съм търговец, нито нищо. Пробвал съм различни типове сирена и има и такива, за които отиват и 20л/кг.. Долу човекът е написал кое сирене от колко мляко се прави. 2 клика в Гугъл и виждате- най-лесно на английски.
62
0
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 1 година
Истината е че повечето животновъди са неграмотни и нищо не разбират от бизнес и просто немогат да го пласират по друг начин.Особенно ако имат над 20-30 крави. По малко ако са, е по лесно. Продаваш на махалата на двойно по висока цена !