АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво

Повече от двадесет години върви процесът на диверсификация
12 фев 2023 20:45, Нели Христова
145
АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

Директорът на АЕЦ Козлодуй инж. Йордан Йорданов заяви, че централата може да работи с американско или френско ядрено гориво, предаде Еко Новини.

Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво.

В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона $. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025г.

Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт.

В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация, и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021 година. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ) е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издава такива разрешения в срок до десет години.

Във всяка една държава само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този процес участваха и руски, и украински, и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срокът на експлоатация да се удължи за двата енергоблока до 60 години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти, и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на миналия век имахме случай, когато тогавашния СССР сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ) по периферията на зоната и в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме натрупалия се Плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип, оказа се доста ефективна.

Йордан Йорданов е директор на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ Козлодуй.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм преди 1 година
Интересно какво правим с отработеното гориво. Руснаците са единствените които го преработват. Да не се наложи да си заравяме някъде. Американците копуват обогатен уран от руснаците както и франсетата които имат голям проблем. Техните централи не работят половината .Иначе сме независими .
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ли не ви лова вера мамка ви продажници... Бръщолевите кво ви кажат "братята" от "Козяк', а после кълчим пръсти и от девет кладенци вода вадите...
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опити, опити, докато накрая стане белята. С АЕЦ шега не бива. Не е важно кой какво иска, а кое е безопасно!
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в света има две гръмнали централи едната е чернобил ,която правеше плутоний ,а другата е фукушима с горово на уестингхаус а касетите ще се сглабят и ремонтират в ректорното на 5 блок, а честито , вече ще сме зависими само от говедарите ще купуваме вече на по добра и по висока цена
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НаСАЩ не им стигв нищо от Бг златота,урана,базите,сета искат и Козлодуй ачи питайте колко са успешни в Япония.Фокушима заразиха целият тих океан моляя.Бъгарино ке оветнеш като крушка и эемята ти от рай ще стане ад това ли искате???
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажни некадърници са поставени на всички големи постове а да не говориме за парламента където са 98% алчни крафливи ***
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То може, ама колко дълго преди да се скапе? Ще поработи, ще поработи и ще даде фира. После ще си купуваме ток от сащ.
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този се е продал. Да реакторите могат да работят с американското гориво, ако бъде лицензирано от регулаторния орган. Обаче кое от двете горива е по изходно е съвсем отделен въпрос, както по отношение на цената, така и по отношение на отработеното гориво и още куп условия. Това с диверсификацията е единствено с цел да се изгонят руснаците от пазара, щото реално пак си зависим от един доставчик, само че руснакът е лош, а американецът е добър, нищо че стриже яко където успее да се намърда,това е
105
3
 
12
 
! Отговори
тема за размисъл преди 1 година
ф16 не можели да кацат на обикновена писта, за това сега харчим 100 млн за някаква глупост. Обаче Руските реактори били . всеядни.чакам някой да постави въпроса на Министър председателя
104
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой е този нов директор на пп ли дето ги смениха я не пипайте единствената ни ядрена централа
103
4
 
10
 
! Отговори
Дайте факти преди 1 година
Най-важно е с кое гориво ще ни е по-изгодно. Всички други доводи са смешни. Интересува ме кое е най-добро за българския народ. Нали сме в "пазарна икономика", тогава да се гледа цената. Приказките за зависимост от Русия са за прах в очите. Сложете цифрите на масата и тогава ще се види кой иска да ощети България. Отдавна трябваше да сме построили АЕЦ "Белене", но нали това беше "един гьол" по думите на наш Бай ***.
102
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕЦ "Козлодуй" може да гръмне и с американско и с руско гориво, ама с руското повече от 40 г нямаме проблеми. Само луд човек може да си прави на здрава глава болест, та да види дали пък няма да гръмне с американското гориво. По-глупава "диверсикация" не може да се измисли.
101
3
 
9
 
! Отговори
запомнете му името преди 1 година
ще е много интересно само след няколко години, нямам търпение да дойде времето народа да раздаде неговите присъди магнитски с много любов, ох каква любов ги чака розовите комунисти слуги на краварите
100
3
 
11
 
! Отговори
Говори Козяк преди 1 година
Може. Всичко може. Който откаже да.участва в експеримента, става народен на САЩ. Очаква го Магнитски!
99
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е свикнала да бъде зависима от някого. Най-важното сега е да направим добро впечатление на новите си господари. Дали е изгодно или не, няма значение, важното е да сме със свалени ***.
98
6
 
21
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Френското ядрено гориво всъщност е руско, минало през прекупвач. За американското незнам.
97
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
112, досещаме се, че уж тяхното ядрено гориво идва от Русия, защото пиндосите нямат читава технология за обогатяване, нямат читави центрофуги. Русия ги снабдява с ядрено гориво.
96
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаете ли, че...американското ядрено гориво идва от Русия?
95
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и моята кола може да работи с бензин 72 Октана. Резултатът от такава работа ще е плачевен - разходът на горивото ще е х2 и двигателят ще е за основен ремонт след 2 години.
94
5
 
23
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Да! Може! Ще ни ги докарат както и втечнения газ! Някой още вярва ли?!