АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво

Повече от двадесет години върви процесът на диверсификация
12 фев 2023 20:45, Нели Христова
145
АЕЦ "Козлодуй" може да работи и с американско, и с френско ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

Директорът на АЕЦ Козлодуй инж. Йордан Йорданов заяви, че централата може да работи с американско или френско ядрено гориво, предаде Еко Новини.

Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво.

В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона $. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025г.

Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт.

В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация, и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021 година. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ) е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издава такива разрешения в срок до десет години.

Във всяка една държава само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този процес участваха и руски, и украински, и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срокът на експлоатация да се удължи за двата енергоблока до 60 години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти, и то без никакъв проблем.

През осемдесетте години на миналия век имахме случай, когато тогавашния СССР сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ) по периферията на зоната и в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме натрупалия се Плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип, оказа се доста ефективна.

Йордан Йорданов е директор на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ Козлодуй.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
2
 
! Отговори
До Статистик преди 1 година
Ами вместо да негодуват ,дя се изнесат от Украйна и няма да има опасност
72
4
 
11
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Стига сте лъгали, че Радев е про руски. Радев си е чист американски агент. Кой избра Кирчо, кой прецака АЕЦ-а, кой "купи" още Ф16? Кой предаде су24 и с300 на Украйна?
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събориха Северен поток, че някакви българе ли ще им се опъват на ротарилюминатите
70
2
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Така работи запорожката АЕЦ, че от всичките 5-6 реактора само 1 работи и са се задръстили с отпадаци, които съхраняват на площадката. Те руснаците, за това негодуват, че ако се уцелят тези отпадъци ще е 30г необитаемо. Иначе реактора може само с атомна бомба да го пробият.
69
3
 
19
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Трябва да сме във безопасност. Така че само Руско.
68
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Факт неоспорим. Създадоха фашистка Украйна, запада е пак с фашисти те украинци, преди бе с фашистка Германия. Защо ли...искат единствено богатствата на Русия. Налагат тирания за всички, всичко навсякъде по света. Преди зависими от Русия, сега зависими от запада..ужас, няма демокрация,няма пазарна икономика. Зелински, като Хитлер, чете речи и му пляскат, западняци те. Точно като Хитлер. Евро съюза е създаден за война с Русия
67
2
 
6
 
! Отговори
Борко преди 1 година
АЕЦ работи с ядрено гориво,създадено от природата,а не от руснаци,французи или американци. Те само го приготвят до състояние,в което може да се постигне контролирана реакция на делене на ядрата.
66
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои още не са в час и си мислят Радев е ,Борисов е,а то е Москва!Ама как да им го обясни човек на такива?!
65
4
 
7
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Тя не е на Радев опорката,той е просто изпълнител...
64
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво? Опорката на мекотелото Радев, че без руско гориво не можем, за изпари.
63
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои не разбират,че може и без руско гориво.Вероятно взимат %,иначе не си го обяснявам.
62
0
 
8
 
! Отговори
Божее преди 1 година
Колко мъка! Колко неграмотен матреал!
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото френското всъщност е руско.
60
4
 
24
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
...може и с американско... ,може и с френско ядрено гориво..а защо залагат нашите на американско ялдрено гориво,а не на френското? И някой американофил да ни подскаже американската Уестингхаус в коя американска централа в САЩ ИМАТ РЕАКТОРИ техни и ги зареждат,някой да подскаже... .Нямат,щото след 1974 година когато е имало авария на техна АЕЦ в САЩ където е имало много жертив (но е останало под строго секретно)..те вече е забранено в САЩ реактори на уЕСТИНГХАУС ...чехите се отказаха от тях..
59
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На дъб и бук може ли да работи? Нов Чернобил ли ни готвят?
58
6
 
5
 
! Отговори
Алеша преди 1 година
Нам не трябва производить смартфони и автомобилт, мы производиме най Добри ракетите и самолтите, и строиме атомни электростанции по всичкия светът.
57
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Край с Русия
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63 И какво да гледам там. Ако не е американска пропаганда по нашите телевизии ще е руска по техните канали. Истината няма да я намерим на посочените места. Тя е винаги някъде по средата. А лошото е,че такива като теб са платени и се опитват да насочват вниманието на хората към измислената истина. Никой нормален българин няма да си губи времето да гледа някакви канали по цял ден.
55
2
 
6
 
! Отговори
Алеша преди 1 година
Глупи помидорники, на злоба на бабушката искате ваш нос измрързнути?
54
4
 
6
 
! Отговори
Карам преди 1 година
руски Х5, купен от посредници!