Ако има насекоми в храните, ще е указано на етикетите

Засега на българският пазар ги няма, но скоро ще се появят
246
Ако има насекоми в храните, ще е указано на етикетите
Снимка: Pixabay

Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета, дори да се съдържат в минимално количество. Това заяви пред БНТ д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражните и страничните животински продукти", БАБХ.

Още по темата

Той уточни, че има стриктен европейски регламент, който контролира това.

"Без наше знание няма как да консумираме насекоми, тъй като европейското законодателство ясно посочва какво трябва да се упоменава на етикета и как трябва да се обозначават насекомите. Без знанието на потребителя и неговия информиран избор, той не може да закупи храна, в която са вложени насекоми, а той не желае да ги консумира. Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени насекоми, е избор на потребителя. И ако реши да пробва, може да го направи, без да се притеснява за здравето си – те ще са безопасни.

Не е вярно, че вложено брашно от насекоми под 5% няма да е обявено, тъй като брашното от насекоми е алерген и то трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва вида на насекомото, латинското наименование, в скоби се изписва на български. И то трябва да е с цвят или шрифт, различен от останалите, така че потребителят да го види", посочи д-р Генчев.

За момента одобрени за консумация са видовете: брашнен червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашен щурец, прелетен скакалец и малък брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.

"Всеки един вид насекомо се одобрява индивидуално и в последствие се вписва в европейски регистър. За всяка храна, за която е определено, че може да се влага, е определено и нивото на продукт от насекоми, който може да се влага под формата на грам на 100 грама. Всеки производител е задължен за де съобрази с това изискване и не виждам какво би притеснило потребителите, тъй като процеса е контролиран от самото начало", изтъкна той.

Към момента на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още д-р Генчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: насекомихранаетикети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
През гащите... преди 1 година
Както се казва
158
2
 
7
 
! Отговори
поглед преди 1 година
"Всеки производител е задължен за де съобрази с това изискване и не виждам какво би притеснило потребителите, тъй като процеса е контролиран от самото начало"-Това е за нобелова награда. Очаквайте по щандовете миризливки с етикет "скакалци". И си вярвайте на Вашия подкупен контрол.
157
2
 
10
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
Мъск, Гейтс такива ли буби ядат та са толкова убави?!?
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПАДА МНОГО ЛЪЖЕШЕ, ЧЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ПРОДУКЦИЯ Е КАЧЕСТВЕНА А СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА НЕ. ЕТО ВИ СРАВНЕНИЯ:1. Кюнци за печка - траят пет години, западните емайла пада и остават тънки като вестник.2. Асфалт - трае 30-40 годзини, сега трае две-три години.3. Мебели - трае 10-15 години, сега се разпада на втората година.4. Хляб - вкусен и без оводнено съдържание красота, сега глетав от оводняване, за да вдига грамажа, така 3-4 пъти става по-тежък капоталистическия хлебец. И по-скъп седем пъти!
155
1
 
2
 
! Отговори
ИЗБИРАЙТЕ БЪЛГАРСКОТ преди 1 година
ТО И СЕГА В ЗАПАДНИТЕ ДЪМПИНГ-НЕКАЧЕСТВЕНИ И СВРЪХСУБСИДИРАНИ СТОКИ БЪКА ОТ НЕВЕРОЯТНИ СУБСТАНЦИИ...
154
1
 
19
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Днес ще сложат грам и ще го пише.Утре платени учени,ще докажат,че е безопасно и ще почват да слагат без да го пише.Произвотсвото на белтъчни субстанции от насекоми си има патент и като съкратят животновъдството,изборът ти ще е да купиш салам от месо,който е 3-4 по скъп или от насекомите.Много хора,ще се примирят,защото няма да имат финансов избор.
153
0
 
1
 
! Отговори
Ангелов Valve Corp преди 1 година
Пооооо първични петиции, уморени следи.... от смеха на някой влюбен, ще разбера, че съм жив и влюбен .... знаеш ли лафа на деня ... те влюбени едно момиче и едно момче, ама не в Макдоналдс стил и колегите им плеснали двойките , че им няма главите и аз викам що бе... тяхното е разбираемо , карат си нормален хетеросексуален пубертет младежите. Аз им се радвам, че е рядко явление вече, тия им пишат двойки. Еми да двойка са ....
152
5
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
Има да си мечтаете за храни от насекоми. Доколкото разбрах излизат скъпи, особено по нашите земи и климатични условия. Във Виетнам ги ловят по полето из царевичака, хем е топло и влажно, хем не се пръска с препарати... При нас ще иска отглеждане в специални условия. Все едно парников домат да излезе по -евтин от полски.
151
2
 
8
 
! Отговори
Става преди 1 година
До Аз предлагам Ако имаш деца, почни с Киндер. В бонбоните им има буби.
150
2
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Ужас Човече, плъхове в кренвиршите има отдавна. Не че ги слагат нарочно - просто някои не успяват да избягат навреме от кутера.
149
1
 
8
 
! Отговори
Ангелов Valve Corp преди 1 година
И стигаме до нацистките педалиии в Страсбург и до нацистките педалиии в Конституционния съд на Република България. Принципно първите Брюкселски педаааали са доминантните, ама Конституционните *** са женсвените. обаче понеже не обичат да ги разхлабват Брюкселските са се разбрали заедно да го набиват на местното българско население. Каква толерастииия ,а Витков.....
148
0
 
16
 
! Отговори
Мандо преди 1 година
Само насекоми ли . Нокти,косми ,копита ,неорганични елементи , като пясък, или дребни гризачи мишки , плъхове . Те нямат ли право да са обозначени в етикета или това е по-късен етап
147
16
 
3
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Какво ви пречи, че някой решил да продава насекоми? Ами ако има клиенти, нека продава. Не сте длъжни да го купувате. Яжте каквото ви харесва. Защо все гледате в чинията на другия...
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Марс са като слонове !
145
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези заслужават смъртна присъда обесване
144
1
 
26
 
! Отговори
Нетен износител сме преди 1 година
на пшеница, но НИЕ трябва да ядем щурци... Да ви пикая на думокрацията!
143
1
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Спрямо директивите на ЕС не е нужно да пише на етикета каквото и да ебило. Като се има предвид колко внасяме ще ядеме насекоми и ушите ни ще плющят
142
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик Нагъл лъжец! Спри с твоите измислици за Социализма. Все още има хора, които са живяли и вядяли с очите си какво беше тогава. Задължително на всеки пазар имаше лаборатория да проверява храните. Сега има ли поне една такава някъде????
141
0
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Напълно сте прав(а). Само за пример който иска може да провери Е120 какво е и къде се използва.
140
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доктор Емилова Това е защото хабер нямаш какво слагат в зеленчуците и плодовете. През последните 15 г от Турция внасят заразени с пестициди и обработени с цялата таблица на Менделеев зеленчуци и плодове и срещу умерени подкупи си ни ги продават да ги ядем и да боледуваме. Тарикатите, които уж трябва да ги спират по границите гуши направиха. Пък и тук производителите тровят през ден с пръскане с каквото им попадне. Вече не може да се намерят лесно ядливи и безопасни плодове и зеленчуци.