Радев: В народната памет Васил Левски е несравним

Президентът откри експозиция „Изповедта на Апостола“ в „Квадрат 500“
19 фев 2023 13:26, Елка Василева
57
Радев: В народната памет Васил Левски е несравним
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

Още по темата
В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата - не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване, заяви държавният глава.

По думите на Радев Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни. Той продължава не само да ни сочи кривицата, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи, посочи Румен Радев.
 
Президентът отбеляза, че днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е толкова важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора, добави държавният глава.

Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии животът и делото на човека и революционер Васил Иванов Кунчев ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Левски, каза още Румен Радев.
 
На церемонията по откриването на изложбата присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Той заяви, че мултимедийната експозиция е начинът със съвременните средства да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас.
 
Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски може би днес нямаше да ни има и нас. Сто и петдесет години от неговата кончина - бих казал сто и петдесет години от началото на неговото безсмъртие, ние сме постигнали част от неговите завети, но сме се отклонили от други, каза министър Тодоров.
 
Най-важното е да помним, защото ако не помним, няма да имаме бъдеще, отбеляза още той.
(БТА, Никол Николова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕВСКИ загина за СВОБОДАТА. Тя започва с очистване на съзнанието ни от следи от пропаганда, самозаблуди, страх и мързел. След това идва най трудното: да си поставим ясни цели, да бъдем гъвкави и постоянно всекидневно да работим за постигането им. СВОБОДАТА не е кюлче злато, което намираме и си решаваме проблемите. СВОБОДАТА е КРЕПОСТ, която защитаваме на живот и С.мъ.Рт. В противен случай си оставаме зомбита.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пингвинът превърна и тази дата в политически ПР и говорене... Жалка карикатура!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее Путин а г-н.президенте!
41
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Чорбаджия тръгнал да говори за народ . Баровците няма да се свършите . Народа изпомря . Останахте само вие от върхушката и вашите деца и възпитаници , другарю Президент .
40
0
 
4
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Да, гуссин Радев, но Левски е бил патриот, обичал е България и никога не е бил наведен към Масква или където и да е. Не се хабете да го възхвалявате. Вашите словесни дитирамби звучат като сатанински строфи. Васил Иванов Кунчев сам се е възхвалил и е излишно точно вие и/или вашите доброжелатели да споменавате името Му.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, след още малко евроинтеграция ще стане сравним с Урсула фон дер Лайен.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е скучен и безинтересен оратор. Само лозунги и патетични цитати в речите му. Винаги се отказвам да ги слушам.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под турско робство българинът живееше в двуетажна къща с декар двор, ограден с каменна стена, имаше стада, ниви и градини, варосана църква във всяко село и като си метне дисагите на рамо пътуваше кеф му до Париж, кеф му до Чикаго. След като беше освободен от братушките, българинът живееше в 60 кв.м. панелка, нивите и животните му отнети в ТКЗС'та, занемарена църква с катинар на вратата и с граници с бодлива тел, минни полета и граничари с кучета. И за тази добрина ги дарихме с 360 тона злато.
36
1
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Явно в учебниците на военните не фигурират четивата и скечовете на Христо Ботев и Васил Левски - и двамата свирепи русофоби. Ех, пРезиденте, пРезиденте... Поне да беше попрочел нещо за истинските български национални герои... Да не думам за Захари Стоянов и Капитан Петко Войвода.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ- Юмруков е почетен тартор на Възраждане Кравата Нинова е зам.тартор И с тези изменници искате да имаме нормална ,достойна държава .... С тях - на кукуво лято ...
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да се сравнява с НПОтаджийте,които работят против България .
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не можахме ли да намерим някой друг за национален герой освен този разбойник, детеубиец и крадец на черковни пари Васил Левски?
32
4
 
7
 
! Отговори
Милена преди 1 година
Радев може да говори за руzки герой, но не и български. Импийчмънт!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друга лъжа за Левски е, че турците го били погребали на тайно място, да не би после българите да превърнат гроба му в място за поклонение. Истината е, че българите-християни не искат да бъде погребан в християнско гробище, искат трупът му да бъде предаден на тях за да го изгорят. Накрая един монах го погребва на тайно място, опасявайки се, че българите ако му намерят гроба ще го изровят и запалят. Затова до ден днешен не се знае къде са му костите на детеубиеца и крадеца Левски.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Левски на този пръв щеше да му резне предателската зелка!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност днес Левски нямаше да е политик!
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, Левски, би попаднал директно в списъка "Магнитски " и този на ЦРУ като "терорист" и със сигурност щеше да бъде издирван от българските власти и предаден на американците!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново дежурни и заучени фрази, докато Родината ни е нападната от мигранти, а правителството на Радев спи.
26
1
 
14
 
! Отговори
Dtrumpp преди 1 година
Тоя е позор!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигуранта и на малкия пръст на Левски не може да се намаже!