Калории, мазнини: Манията за здравословен живот понякога крие психози

18-годишен получил инсулт заради прекалена употреба на протеини
26
Калории, мазнини: Манията за здравословен живот понякога крие психози
Снимка: Pixabay

Зад прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да се крият сериозни психози, алармират лекарите от Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

При тях все по-често попадат млади хора, които вместо да се подпомагат, вредят на здравето си с прекалени тренировки и ограничения.

В диетологията за тези нарушения вече са създадени и нови термини. Орторексия е, когато даден човек е напълно обсебен от здравословното хранене.

„Тези, предимно млади хора, непрекъснато търсят храни, които са с по-малко съдържание на сол, захар, калории, въглехидрати, обявени като полезни храни. В този си стремеж обаче те налагат ограничения върху своето хранене. Изпадат в хранителен дисбаланс – повече протеини, повече белтъчни храни, изцяло изключват въглехидратните. Но не е само структурата на хранене. Тези хора започват да имат психогенни и поведенчески нарушения. Те са обсебени от това. Броят си калориите, броят си грамовете протеин“, разказва доц. д-р Даниела Попова, началник на клиниката.

Друго такова нарушение, което вече е официално признато от медицинската общност, е бигорексията. Това е модел на хранене, при който индивидите са обсебени да правят мускулна маса.

„Наскоро през нас мина такъв пациент, който съобщи, че изяжда по 2 кг пилешко месо на ден, 2-3 яйца, протеинови добавки, защото има такава насока от своя фитнес инструктор. Естествено, че такава диета натоварва черния дроб и бъбреците. Дори и да изглежда много мускулест, един такъв човек всъщност не е здрав и натрупва в тялото си метаболитно напрежение и стрес“, предупреждава доц. д-р Попова.

Тя дава и друг пример с 18-годишен младеж, който след прекалена употреба на протеини е развил хипертония и в последствие е получил мозъчен инсулт.

Като много опасна тенденция лекарите определят прегнорексията, при която бременни жени, в стремежа си да запазят фигурата си, лишават своя и на нероденото си дете организъм от важни нутриенти, които имат решаваща роля за по-нататъшното развитие.

Все по-често в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за  лечение на метаболитни нарушения, която е една от малкото в България, специализирана в лечението на хранителни нарушения като анорексия и булимия, приемат пациенти с тези заболявания. За разлика от орторексията, бигорексията и прегнорексията, които са опасни, но при правилен подход добре повлияни, веднъж отключени, анорексията и булимията са за цял живот.

Най-застрашени са тийнейджърите и младите хора, чиято психика е много крехка и всяка подигравка за теглото може да отключи тези животозастрашаващи състояния. Но в клиниката са имали  и пациентки (по-често от тези заболявания боледуват жените), които са на и над средната възраст. В тези случаи анорексията или булимията обикновено са следствие от някакво неблагоприятно събитие (смърт на близък човек, раздяла, развод, преживян психострес в детството).

„Важно е да се знае, че водеща роля при лечението на анорексията и булимията имат психиатрите, тъй като това са преди всичко болести на психиката. Нашата роля като ендокринолози и специалисти по храненето е да оценим какви са пораженията върху организма и да подпомогнем възстановяването му с хранителна програма, създадена индивидуално за всеки пациент. Лечението е безплатно, по клинична пътека, като през цялото време вървим рамо до рамо с психиатъра на болницата, д-р Фани Цуракова, която има богат опит с подобни пациенти“, пояснява доц. д-р Даниела Попова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Няма лошо преди 1 година
в това да искаш да живееш зздравословно. Даже е много хубаво. Но си трябва акъл да отсееш истината в морето от информация. Ще ви кажа каква е истината на кратко, ако някой иска да се поучи нека се поучи. Богатата растителна храна е най - здравословното нещо за човека, картофи, орис, грах, боб, леща, и всякакви други варива и зеленчуци ... т.н. Whole Food Plant Based Diet, вижте в Тубата лекциите на John McDougall. Сега, аз си хапвам чат пат животински продукти, защото са вкусни не за друго ...
17
0
 
4
 
! Отговори
Евро-Либераст преди 1 година
Хората трябва масово да са дебели, болни и с нисък интелект. Само управляващият елит ще е с добро здраве и с нормални здрави тела за разлика от обикновените хора с изкривени скелети от свръх тегло послушни и всеядни хора на които и насекоми фураж ще се дава да се захранват.
16
0
 
5
 
! Отговори
Спорта е вреден преди 1 година
Медийна кампания срещу Спорта, Фитнеса и срещу нормалното тегло. Това е кампания, която цели да внуши на хората, че е добре да дебели и мазни с тегло над 100-150 килограма е новата норма за нормалност която иска да бъде наложена като американски стандарт у България. Да не си мислите че дебелите хора не боледуват и не умират от инсулти и инфаркти. Много са здрави дебели и щастливи с мазните се натрупват и мозъците и IQ-то пада до приемливо ниски стойности.
15
4
 
5
 
! Отговори
грета тунберк преди 1 година
Веганите са супер пcиxoпaти а я кажете за нopкитe какво изпитват през последните си минути или пpaceтaтa разкажете за ужасът им
14
2
 
3
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
Не понякога а винаги, всяко вманиачаване е вид психоза.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наздраве на обикновените хора.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такова нещо като само полезни и само вредни храни. Един американски доктор го беше казал отдавна. Всеки организъм е различен и уникален както пръстовия ти отпечатък. И сам можеш да усетиш какво ти се яде без подобни доценти да си натрапват мнението.
11
3
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
БЛАГОДАРЯ за полезната ЗДРАВОСЛОВНА и ПОЛЕЗНА информация госпожо ЦВЕТАНОВА
10
3
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
За любителите на протеини сме ви приготвили насекоми! Друго месо скоро няма да има за вас, защото не е екологично. И вие не сте. Можете да ядете буболечки, до колкото оцелеете. Свиквайте.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монголците са живели, а в някои части на страната и сега живеят, единствено на протеинова диета - месо и млечни продукти. Изключително здрави и дълголетни хора.
8
10
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Госпожата доц. др. би ли обяснила на населението, което опитва да заблуди, колко въглехидрати на ден човек ТРЯБВА да консумира, че да не получи "психогенни и поведенчески нарушения"? Знае ли доц. др., че за да функционира човешкия организъм не е нужно да се приема и ЕДИН грам вългехидрат? А знае ли доц. др. що е туй глюконеогенеза, където черния дроп чрез протеин и мазнина може сам да произведе НУЖНОТО количество на организма глюкоза? Ей такива доц. др. ви казват "яжте плодове". Вие си знаете.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Камельо лишила си се от важни нутриенти в часоветe по български ленгуидж. Демиджът е ънмежурабъл.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на Киро Брейка вече не му пука за пассмината прави си кинти като разбъзиква баллъците за комунизма за Путин, за какво ли не и си пълни джоба
5
8
 
5
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Kaкъв зоб е протеина? Все едно бебетата да презобят с прясно мляко
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да се зоби не е здравословен начин на живот. Мисля че за тази сттия трябваше да извикате Киро Брейка да ви обясни нещата.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А консумацията на ГМО , имитационни бълвочи от химия и българските колбаси какво крие ? Думичка не обелвате по въпроса
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще получават всичко, щото се продават и рекламират витамини, минерали, протеини, колагени, добавки, че и в опаковки за цялата година. И народът гълта "полезните" неща, без да знае дали изобщо има нужда от тях, докато се подреди. Прав е д-р Мирослав Ненков, като казва, че, ако зависи от него, нищо от тези неща няма да позволи да се рекламира.
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естетсвено няма да пуснете статия за многохилядното шествие днес в подкрепа на Украйна...