Тази година ще купуваме и по-скъпи мартеници

Поскъпване има на материалите
26 фев 2023 17:39, Йоана Цонева
32

Мартениците също пострадаха от инфлацията.

Ръст се забелязва в цената на традиционните украшения за първи март.

Ася от януари е започнала да прави мартеници, като всяка отнема различно време в зависимост от начина на изработване. В семейството ѝ е традиция сами да плетат мартеници. За първа година ги и продава.

"Ако сиренето и месото се качиха 2-3 пъти, при мартениците това не може да стане, просто хората не биха купували, всеки при добро желание, може да си направи мартеница", каза Ася пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Дениз вече 9 година продава собствено произведени мартеници. Казва, че ако миналата година 10 бр. мартеници са стрували 1,50, в момента са 2 лв.

"Поскъпване има на материалите, но гледаме да задържаме цените горе-долу ниски, хората обичат по-традиционни, по-битови мартеници, което се отразява на цената, защото материалите са поскъпнали", каза производителят.

А когато купуват, хората се съобразяват както с цената, така и с това дали е българско производство.

Мартениците на пазара могат да достигнат до 40 лв. в зависимост от изработката.

"Заради инфлацията в момента всичко е по-скъпо, но смятам също, че това е някакъв начин всеки гражданин да подпомага производителите на традиционните мартеници", каза купуват от един от базарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мартеници ли??? Отивам в магазина и от две макари с червен и бял конец си откъсвам по малко усуквам ги и ги връзвам на ръката.
1
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте квото щете бе нас кво ни интересува