Киберпрестъпленията - опасната мрежа и тормозът към децата

Явор Колев: Момчетата мълчат, момичетата се влюбват в насилника
27 фев 2023 13:29, Анисия Иванова
15

Близо 60% от децата в България са жертва на кибертормоз. 12 на сто от тях крият, че са заплашвани в социалните мрежи.

През последните три години, според доклада на Европол за тежката организирана киберпрестъпност, има увеличение с над 300% не само в България и Европа, но и в цял свят. Децата са най-уязвими към киберпрестъпления заради своите наивност, доверчивост и любопитство. Вече над 1 година провеждаме кампанията "Пази детето в интернет", която за този период успя да се срещне с над 120 000 деца в областните центрове, по-малките общини и села. Много от тях са ставали жертва или поне е имало опити за неправомерна комуникация. Това заяви експертът по киберсигурност Явор Колев в студиото  на "България сутрин".

По думите му всичко започва в социалните мрежи и игровите платформи, където децата очакват да общуват единствено със свои връстници.

"Престъпниците създават профили на връстници на децата, започват комуникация, по-късно им искат снимки, включване на камерата и със записаните по-фриволни изображения започват изнудването. Целта им е не само всеки ден да получават сексуални материали от децата, но и да ги изведат в реалното пространство", поясни той.

Според Колев момчетата обикновено не споделят с родителите си или с органите на реда за преживения тормоз, а просто се затварят в себе си. При момичетата пък е възможно да се стигне до влюбване в насилника, тъй като "те са много умели психолози и карат детето да се чувства значимо".

"Що се касае за тормоза между ученици, той започва в социалните мрежи, където децата се чувстват по-анонимни, заради което си позволяват да отправят обиди. Това ескалира в конфликт", отбеляза Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по киберсигурност е на мнение, че "родителите не си дават сметка как нещо може да започне в интернет и да приключи с тежко насилие в реалното пространство".

Колев коментира и законодателството във връзка с престъпленията срещу деца.

"През 1999 г. нямаше никакво законодателство. По отношение на сексуалното насилие над деца имаше само един текст, който криминализираше разпространението на порнография. До момента всяка година законодателството се променя", подчерта той.

Гостът отправи и апел към родителите да изпращат сигнали до правоохранителните органи, когато преценят степента на заплахата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Нова Надежда преди 1 година
зорко целия интернет трафик, ей така, с просто око (доста просто око всъщност). Те медитираха взирайки се в някой кабел на квартален интернет доставчик, и чрез силата, дадена им от техния духовен водач веднага познаваха кога по въпросният кабел протича нелицензиран софтуер или друго, защитено от закона за авторските права съдържание. Щом усетеха че нещо не добро тече по кабела, те хукваха край него, успоредно и със скоростта на греховния сигнал, и така за нула време разкриваха всички участници в незаконния file sharing...Хвала на ентусиазма и способностите на безименните, криещи лицата си един
10
0
 
1
 
! Отговори
Нова Надежда преди 1 година
за виртуалната коса, и убеждавайки всички във важността и необходимостта на вършеното от него и следовниците му.И започна се... Видни адепти на Сатаната бяха поставени под охрана за тяхно добро, защото имаше реална вероятност народният гняв да доведе до линчуване с мрежов кабел, и/или изгаряне върху клада от сървъри с нелегално съдържание. Страх скова сърцата на сийдърите, усетили страховитата мощ, и те започнаха сами да трият бази данни, а за по-сигурно направо мятаха компютри и харддискове през прозореца, само да звъннеше на вратата инкасатора от ВиК.Черните ангели от НСБОП следяха
9
0
 
2
 
! Отговори
Нова Надежда преди 1 година
армия от най-засегнатите жертви на интелектуалните злоупотреби, елитът на онеправданите от информационния терор - честни неуспели актриси, честно опитващи се да преживяват на чужд гръб, съвестно изпълняващи задълженията си към обществото Pay per View разпространители на гей порно, книгоиздатели, доказали верността си към всяка възможна форма на власт, и хиляди знайни и незнайни изпълнени с благороден гняв праведници. Възседнал гнева на онеправданите, КиберЯвор като един Барон Мюнхаузен яхнал гюлле премина през медийния небосвод, пак като барона направи за дни кариера издърпвайки се сам за вирт
8
0
 
1
 
! Отговори
Нова Надежда преди 1 година
В годината на най-страшното мракобесие, когато отчаяние обзе и най-твърдите във вярата си защитници на лицензирания софтуер, когато DVD-та с уреден Copyright бяха по-редки и от кокоши зъби, на пустия небосвод светна нова звезда - КиберЯвор. Това всъщност беше добре познатият ни Явор Колев, но като истински супергерой той се нуждаеше от алтернативна самоличност, героично alter ego така да се каже. Наивността и непознаването на коварството на Лукавия бяха основните му оръжия, незнанието той компенсираше с ентусиазъм, а неразбирането с многозначителни физиономиии. За броени дни зад него застана а
7
0
 
2
 
! Отговори
Господин експерт преди 1 година
Не се ли замисляте какво правят децата в социалните мрежи? Ми то има момичета на 13-14 години вече са завършени ку*ви. Продават се в интернет за пари. Това всички го знаете но се правите че не го виждате. Знаете кои са социалните мрежи. Знаете какво правят там. Ама нищо не правите. Само дрънкате. Да ги пазим. КАК ЩЕ ГИ ПАЗИШ БЕ? Как, като те телефоните са им ръцете 24/7 и и един от друг се учат и даже се състезават кой по голяма простотия ще направи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Господин експерт преди 1 година
Тия "жертвите" сами се снимат голи докато мастурбират и си качват видеата в порно сайтовете където се представят че имат 18г. Всички знаете че социалните мрежи за вход към платените сайтове и видео чатовете. Някой от тия деца се оказва че заработват хиляди левове на месец.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
същият явор колев ли, дето го направиха да хълца от читанката, като се опита да я затвори?
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снимат се голи и никой не ги кара насила.
3
1
 
6
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Ха, те родителите непрекъснато киснат у фейса, инстаграм и тиндър, бОли ги оя за малките nuшлeгapчeтa
2
1
 
5
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Анонимен 1 И друг да дойде, няма да е по - добре. Там всички са от една порода. Особено по "НЕВЪРШЕНЕ" на работата са световни шампиони.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя, несменяемия професионал, не е ли вече за пенсия. Четвърт век едно и също ляля, когато не гони торенти или затваря читанката.