Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване

На около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото
27 фев 2023 14:15, Йоана Цонева
104
Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване
Снимка: БГНЕС

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС - 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията "Нека да говорим за затлъстяването". Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа - на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.

По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.


Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
5
 
! Отговори
мхм преди 1 година
До 73 или намираш друга алтернатива или се оправдаваш и си стойш дебел,вкрайна сметка си е за теб
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре не философствай те,за хляб.Постете и яжте хляб,да видим дали няма да отслабнете
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слагам се на диета,преди много години на пилешко,о чудо не мърдам надолу.Отивам при джипито,а тя ми казва,как ще мръднеш,като пилешко то е с хормони .А сяя,като не обичам друго месо.
70
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си хпвам , няма да си кривя душата . Вечер много ми се хапва .Около 8 килограма съм над нормата , тежат ми , но ги задържам и не качвам повече (засега) .Като гледам май не мога да ги сваля . Веднъж дори ходих на фитнес и ме изгониха ...правел съм трохи
69
5
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Абе кликайте ми минуси и ходете да си ръфате пластмасата и си мислете че ядете здравословно.
68
4
 
10
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Най ми харесват тея дето не консумират месо а само зеленчуци - дето са най пластмасовите. Или домашни уж, поливани с вода от реката дето нивото на арсен 100 пъти над нормата. Аааа, не, ние ядем екологично. На тази планетка няма нищо екологично. Цялата храна която се произвежда се произвежда за да се печели и от там извода е че не е качествена, от другия извод е че е пластмасова.
67
4
 
10
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
А богатите дето си мислят че не ядът пластмаса - да ама не. Тя пластмасата е навсякъде. Няма как да се избегне. Кафе с пластмаса, домат с пластмаса, вода с пластмаса, месо с пластмаса и т.хартия, соя ако имате късмет. Тук пластмаса, там пластмаса - навсякъде пластмаса.
66
3
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Всеки престижен домат требе да мирише на пластмаса. Всяка престижна краставица ами и тя мяза на пластмаса. Гледам на пазара и ягодите и те пластмасови. После защо сме дебели - защото ядем пластмаса поръсена с пластмаса и запечена за да стане красива пластмаса.
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 62 Доста по-просто е. Бедните нагъват хляб и сладко като за световно затова са дебели. Аз ям огромни количества храна по принцип, но са 90% месо и зеленчуци и почти нищо тестено и затова не дебелея. И това, че тренирам също помага
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не сме ги стигнали американците.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60. Ами, ако някой път вземеш да си вдигнеш задните части и се поразходиш навън, ще ги намериш.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Бойко се учим
61
4
 
12
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
От години не съм ял домати и краставици , които да стават, всичко е тотално дънце - вътре е само вода и скашкана гнняс. Сега точно се връщам от голяма верига- търсех да си купя био лимонада, ми няма, но за сметка на това има огромни шишета Кола, Монстър и т.н. После защо сме дебели, а познайте :)
60
4
 
10
 
! Отговори
мхм преди 1 година
оправдавате се момчета и момичета, това е, оправдание и другото е от утре започвам и ще се храня здравословно, оправдания защото е по-лесно
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните винаги са с наднормено тегло, не заради голямо количество храна, а защото евтината храна е вредна и пълна с химикали, това освен че те прави дебел, но и болен, та да си направим реалните изводи за стандарта на живот на по-голямата част от българите!
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 57, нали не се изненадваш? По същият начин си търсят оправдание за това, че не изкарват достатъчно; също се оправдават, че не са успели в живота си; по същият начин се оправдават, че децата им не са възпитани.... You name it!
57
8
 
15
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
В кой парк има уреди. Всичко е изпочупено от наркоманите. Фандъкова уж толкова милиони даде за камери, а те 2/3 от тях въобще никога не са инсталирани, а останалите са с плашещо ниска резолюция и нищо не се вижда на тях - дали е човек или куче. Обаче похарчи милиони.
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам кола, но всичките ми познати имат коли и ходят с тях от масата до тоалетната чиния. И после пак обратно. Затова са станали тюлени. Някои дори като седнат на по-нисък стол не могат да станат сами от него. Трябва им чужда помощд.
55
3
 
19
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Стига смешки бе, ако не можеш да плащаш на фитнеси. Отиваш в парка , има уреди, тичаш, ходиш, караш колело, играеш федербал, може и на прескочи кобила.
54
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елате във Варна, тук няма дебели хора. Всички спортуваме. Не случайно Министърът на спорта в правителствата на Бойко Борисов беше от Варна. Говоря за г-н Красен Кралев. Генерал Боросов също спортува редовно - креватно джудо с Мата Хари и пиене на уиски на корем. Много е добър.