Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване

На около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото
27 фев 2023 14:15, Йоана Цонева
104
Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване
Снимка: БГНЕС

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС - 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията "Нека да говорим за затлъстяването". Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа - на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.

По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.


Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 Нормално, за спорт по принцип се плаща, ако не знаеш. Иначе е пълно и с улични фитнеси, като толкова ти се свиди.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 53 Ти какво, да не би да ходиш до парк с кола? Нищо чудно, че си дебел.
51
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Фитнеси спортни е само платено. Парковете са задръствания и не може да се добереш.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си преценява количеството... От там е проблемът. Докато на сбирки и на софри се яде като за световно, ще е така.
49
5
 
16
 
! Отговори
Абсолютно! преди 1 година
Лятото на плажа навсякъде са натръшкани тюлени! Лежат и грухтят! Направо е плачевно колко са дебели българите... добави и, че 70% не могат да изкарат повече от минималка..... и картинката става пълна.
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 Ти чуваш ли се? 1/4 от площтта на града са паркове и гори, пълно е с фитнеси и спортни зали, Витоша ти е на 40 минути. Нямало къде да се спортува... извинения за мързели
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До баба Пена Не знам какво си ял но преди 1989 г. имаше оранжерии в АПК и зимата си имаше зеленчук. После беше ликвидация.
46
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 В София няма къде да спортуват. Всичко е застроено и асфалти. По улиците и парковете трошки.
45
1
 
9
 
! Отговори
мхм преди 1 година
гладен съм
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо сте снимали Бойко Борисов ?
43
2
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Кой нормален българин яде краставици зимата от по 9лв кг. Зимата се яде трушийка, кисели краставички, компоти и т.н. Направо не ги знам по магазините тези краставици от по 9лв/кг какво ги правят като се вкиснат - направо са вътре. Хем на щанда са висяли хем пари не са взели, хем трябва и на *** да ги носят.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе над 60% това е силно преувеличено и то като се има предвид какви са разходите за храна.
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелите са основно в София и главно в ГЕРБ. Там се раздават Общетвените поръчки, там и преяждат.
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Качесвената храна е много скъпа и само за богати.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
истината е, че човек има нужда от много малко храна, останалото е в главата ни - затова и като идем на някой стол където готвят по рецептурниците от едно време и ни се струва че са малки порциите...просто се иска воля но за съжаление сме на принципа - 'ако не преям, не съм се наял'...
38
8
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Българина е дебеличък защото води спокоен начин на живот - похапва, гледа тв и пак похапва. А на запад са дебели защото ядът само талаш от макдон.... и онова другото кфц май му викат. А ние дебелеем от щастие
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън Айде не. Точно даването на много пари за спорт по социализма роди днешната мутренска каста. Боко като построи спортни зали във всяко село и град с по 1000 човека, да не би да цъфнаха и вързаха? Те спортистите са като аристите - само врякат "кой ще ни даде париии?"
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравословна храна във веригите почти няма . Навремето децата правеха физ зарядка , тоест леки упражнения преди да се влезе в клас . Това нещо подпомага кръвообращението и доставя кислород на мозъка , тоест хем за тялото добре , хем за мозъка .Това е от преди и е отречено , нищо че е полезно . Сега тик-тока е полезен .
35
4
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Освен това ядем много, дебели сме, хъркаме здраво та чак подсвиркваме. Някой хапват л/то други злоупотребяват с шоколада и винцето. Обаче на фона на Американците направо сме приказна - е храним с много по хубава храна - супи, боб, леща, оризче, все готвени гозби вместо макд..... нещо си и прочие полуфабрикати че понякого и цели фабрикати.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива увиснали сланинести кореми имат единствено гербаджиите, които 12 години преяждаха с власт, филии с мас и суджуци.