Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване

На около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото
27 фев 2023 14:15, Йоана Цонева
104
Сол, обездвижване... Над 60% от българите са със затлъстяване
Снимка: БГНЕС

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват данни на Световната здравна организация (СЗО). 58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС - 59.35%.

Данните бяха представени в пресклуба на БТА на пресконференция по повод Световния ден за борба със затлъстяването, която даде начало на кампанията "Нека да говорим за затлъстяването". Организатор е Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, посочи, че младите българи са най-пушещите в Европа - на първо място.

Ясна е връзката между наднорменото тегло и артериалната хипертония, потвърди проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония. И добави, че без активна профилактика затлъстяването няма как адекватно да бъде контролирано.

За това, че профилактиката в детска възраст е най-важна говори и доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Той разказа, че според едно от проучванията в областта, децата в България се хранят с плодове и се нареждат сред първите европейски държави по този показател. Българчетата обаче са най-обездвижени, отбеляза Ханджиев. Той подчерта, че за да се избегне проблем при децата, е важно жените да се хранят здравословно и да не наддават повече от 15 кг в периода на бременност.

Доц. д-р Околийски обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва.

Той обърна внимание, че често се подценява вредата от бирата.

По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.

20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.

Данните показват, че около 7-годишна възраст децата започват да имат проблем с теглото.


Доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението, съобщи, че на 7-10 септември в Албена ще се състои 32-и Конгрес срещу детско затлъстяване.

Иначе в България се консумират най-много плодове в Европа след Португалия, но българчетата са най-обездвижени и изкарват най-много време пред екрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 - Глу-пос-ти! В София има най-много био-магазини от цялото БГ
32
2
 
9
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
И аз съм в категорията "с наднормено тегло", ама взимам мерки! ))) Установих, че никак НЕ Е трудно да се намали яденето/тъпченето, да се намали со минимум солта и захарта, да се увеличи % сурови и необработени зеленчуци в ежедневното меню! Също - и да спортувам повечко!!! От времето след НГ празници досега съм метнал през рамо 5.5 кг )))
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София са само молове и няма друга храна.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сичкото население се наблъска в София а там ги мързи да копат на нивите и така е накрая.
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова много алкохолици и наркомани чак до там не сме стигнали. Но си е вярно за софрата. Поне в София срещам доста повече хора с нормално тегло. Явно става въпрос отвъд нея.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 годишен. Само оправдания. И аз работя от вкъщи, но баш през големите локдауни се скъсах да карам колело и да излизам на природа като нямаше никого навън и времето беше идеално. Всъщност точно заради домашния офис сега мога да тренирам повече, защото не си хабя нервите, времето и енергията да пътувам за работа
27
8
 
12
 
! Отговори
ЗА преди 1 година
Как пък изкараха данните... Поредната глупост да ни карат да се чувстваме зле.... а и идете в русия да видите че са по дебели и мазни дори от смотаните англичани. Ние в България сме си добре все още!...
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяко излизане е свързано с пари . Така че , ходя в парка и си нося вода в бутилка .
25
7
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Спортът трябва да стане топ приоритет за България ако искаме да се запазим като нация. Бюджета за спорт трябва да е милиарди а не сто милиона, така както правят в белите държави. Не може за 16 начертани самолета да платим 4 милиарда лева а за спорт да заделяме стотинки.Просто са ни сбъркани приоритетите и затова сме най-бедни и най-болни в ЕС. Както ми беше казал един тренъор по петобой, когато депутати му казват, че нямало пари за спорт, той им отговарял, че няма пари защото няма спорт и е прав
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Северна Корея никой не е с наднормено тегло" ... Прекаляваш. Имат си и те един швейцарски възпитаник. Началникът Ш.и.ш.и.
23
6
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Най-съвършенната форма във Вселената е кръглата. Нормално е всички да се стремим към нея. Нека клечките и мускулестите батки да завиждат, че сме постигнали съвършенството. :)
22
4
 
27
 
! Отговори
Ами за преди 1 година
Задниците на мъжете са им по-широки от раменете, а на жените им се търкат бедрата като ходят. Какво повече да кажем. Рядко е да видиш мъж или жена над 35 годишна възраст със слабо и атлетично тяло.
21
5
 
8
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
За съжаление от тоя ковид се обездвижихме. От 2020 прекарвам повече време в къщи, работя от вкъщи на лаптопа, ставам късно 11:30, 13:00 часа... А чета в нета какви болести може да се отключат от заседнал начин на живот, леле мале... Тромбози, рак на дебелото черво, чернодробни заболявания от токсини и нездравословно хранене... Направо ужас...
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С гмо Аполон не се става.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очакванията са, че страните-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол. Как да намалят солта? Та нали е консервант и помага на търговците да държат полуготовите храни по-дълго време на щанда.
18
3
 
9
 
! Отговори
Homer Simpson преди 1 година
Тоя на снимката го направих на Боко.
17
3
 
6
 
! Отговори
До13 преди 1 година
Те всичките им статистики са измишльотини!
16
2
 
11
 
! Отговори
Бухат преди 1 година
Тесто и сланина кви да са
15
5
 
16
 
! Отговори
голям корем преди 1 година
ГЕРБ-аджийски корем.
14
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Северна Корея никой не е с наднормено тегло защото живеят в стабилна държава дето не робува на запада.