Паметникът "Шипка" ще бъде реставриран, превръща се в строителна площадка за 3 години

Ще бъде изцяло подменена фасадата на паметника
3 мар 2023 09:29, Нели Христова
74

"Днес отбелязваме възстановяването на българската държавност", заяви директорът на парк-музея "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов в ефира на "България сутрин".

"През последните 5 години музеят отметна доста задачи с помощта на колегите от Министерството на културата. В края на миналата година дългият процес по изработване на проекта за консервация и реставрация на Паметника на свободата приключи успешно с предложение за издаване на разрешително за строеж. През тази година трябва да подготвим 3 процедури. Ако всичко върви по график, се надявам в началото на следващата година да сме с подписани договори", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Паметникът ще трябва да бъде затворен, а районът ще се превърне в огромна строителна площадка. Ще бъде изцяло подменена фасадата на паметника в рамките на 3 години, като ще се работи само през летните месеци.

"Хората тук винаги са изпитвали най-топли чувства. Паметникът на свободата е едно от малкото неща в България, които еднозначно се възприемат от българите и ни обединяват. Отговорност е да се работи на такова място. Паметникът на свободата е един от нашите национални символи", подчерта Ангелов.

Директорът на парк-музея си пожела в годините занапред все по-малко да ставаме свидетели на грозни сцени, включително пред паметника на Шипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
6
 
1
 
! Отговори
Watch преди 1 година
вместо реставрация вземете го махнете...както ревете за всички паметници свързани с освобождаването на България?!!!!!! подменяте историята ,заради лгбт западняци ,а големи патриоти се пишат всички!!
53
2
 
36
 
! Отговори
Искрен преди 1 година
Това ми изглежда, като ремонта на жълтите павета пред парламента. Митинги, събирания на хора и хоп ремонт. Нищо им нямаше на паветата, даже след ремонта са по-зле, нооо целта е постигната, няма събиращи се пред парламента. И тук ми се струва нещо такова. З години няма да може да се чества Националния празник на връх Шипка. Това е ограничаване на свободата. Нарочно го правят.
52
5
 
25
 
! Отговори
Ахмед Джолан преди 1 година
Колко много мюслюмани пишат в коментарите. Ашкулсун. Разбирам колко мразят Руско-турската война. Ако я нямаше сега всички щяхме да сме джамията - сюнетирани естествено. И щеше да ни управлява султан Ердоган. Ах, мечти.
51
36
 
9
 
! Отговори
Тоя топуз е преди 1 година
Символ на заробването на България от Русия.
50
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
събаряй
49
1
 
26
 
! Отговори
може ли преди 1 година
нищо да не пипате, че 1-сте доказано пълни не кадърници.2ро- реставрира се нещо дето е разрушено , паметника не е за реставриране
48
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който маха паметници от земята, ги гради в душите. А от там паметник не се бута! Хайде бутнете го от върха на Шипка и ще постигнете онова, което постигнаха османлиите като са забранили да строят високи църкви! Ще го построим дълбоко, но не в земята, че да го пази. А в душите и умовете ни. И ще го постпоим не само в нашите умове, а и в умовете и душите на децата ни, на внуците ни, на ппавнуците ни. А от там трудно ще бутате. Но пък ние лесно ще реставрираме!
47
2
 
15
 
! Отговори
гъбарко преди 1 година
Пази Боже!
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 някои си мислят, че къща е само онова дето има покрив и изобщо не разбират, че за да има покрив, отдолу трябва да има и постройка. Та не се опитвай да обясняваш на платени неграмотни хора, които никога не са отваряли книга, камо ли учебник по история, защо за да се обедини един народ, първо трябва да има поне една свободна част, която да създаде това обединение. Няма за те разберат. За тая работа "тебе малко акъл", както се казваше в една реклама!
45
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
47 научи го тоя руски като искаш да се правиш на умнокрасив и оригинален, че с тия хамалски познания, само си смешен! Даже не стигат да станеш жалък!
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45 и с какво те заробиха? С това, че ти дадоха правото да имаш собствена държава? Собствена армия? Собствена независима църква? Да изповяднаш религията си и да пишеш на езика си? Това ли е заробване? Ти история чел ли се въобще? Защо бъркаш Русия със СССР? Защо бъркаш Освободителната Руско-Турска война с 2рата световна война? Имаш ли идея за какво говориш въобще?
43
25
 
6
 
! Отговори
Асвабадитель преди 1 година
Големо асвабаждение, завършило с разделянето на България. Освобождаването на България става 30 години по-късно, сиреч 1908. Четете историята, другаре червеножопници.
42
26
 
5
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Историческите факти са, че не ни освободиха, а заробиха. От едно робство налетяхме на друго. Дано санирането на този цирей завърши с взривяването му.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре! Реставрирайте го! Предлагам да направим огромни пана със снимката на паметника и да ги опънем догодина на всеки площад под наслов, ние сме Шипка! Какво мислите?
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
39 ще допълня, докато Русия ни е освобождавала, Англия е обучавала османлиите как да боравят с оръжието, което им е продавала за да ни убиват по-мъчително. И всичко това, защото кралския двор са били наркоман до наркомана, получаващи хашиш от османлиите. Факти, само факти!
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ахахах много ясно защо!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ши го санират!
37
6
 
33
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Поради това, че поста ми с честитката за празника беше премахнат го пускам отново по памет. Честит 3 март - денят в който Русия ни е освободила от 500г. турско робство. Докато руснаците са ни освобождавали Англия е помагала на Турция с логистика и съветници (точно, както сега в Украйна). Това са исторически факти и никакви евроатлантически г е й о в е не могат да ги променят.
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно пирамидите в Египет да реставрират.Мало...умници.
35
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези реставрации навсякъде ги знаем. Помии нови. НЕ ПИПАЙТЕ! Оставете светините така както са запомнени да бъдат.