Паметникът "Шипка" ще бъде реставриран, превръща се в строителна площадка за 3 години

Ще бъде изцяло подменена фасадата на паметника
3 мар 2023 09:29, Нели Христова
74

"Днес отбелязваме възстановяването на българската държавност", заяви директорът на парк-музея "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов в ефира на "България сутрин".

"През последните 5 години музеят отметна доста задачи с помощта на колегите от Министерството на културата. В края на миналата година дългият процес по изработване на проекта за консервация и реставрация на Паметника на свободата приключи успешно с предложение за издаване на разрешително за строеж. През тази година трябва да подготвим 3 процедури. Ако всичко върви по график, се надявам в началото на следващата година да сме с подписани договори", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Паметникът ще трябва да бъде затворен, а районът ще се превърне в огромна строителна площадка. Ще бъде изцяло подменена фасадата на паметника в рамките на 3 години, като ще се работи само през летните месеци.

"Хората тук винаги са изпитвали най-топли чувства. Паметникът на свободата е едно от малкото неща в България, които еднозначно се възприемат от българите и ни обединяват. Отговорност е да се работи на такова място. Паметникът на свободата е един от нашите национални символи", подчерта Ангелов.

Директорът на парк-музея си пожела в годините занапред все по-малко да ставаме свидетели на грозни сцени, включително пред паметника на Шипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Меди Доган преди 1 година
Вие си празнувайте, а пък аз разпределям порциите в държавата, АЗ!
13
2
 
13
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 17 - Що бе нали си много ербап пред екрана? Ела да се видим малко на живо, да идем до паметника дето ще го събаряш... Ако искаш доведи и други мераклии които искат да рушат българщината. Само кажи кога е къде и ние ще дойдем - защото родината отдавна трябваше да се изчисти от ***.
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 години реставрация на един паметник????? Те китайците за 3 години ще построят един град с метро и 50 магистрали. Това ако не е нарочно, за да не се събираме догодина там па те на.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде саниран по европроекти.Най много да го съсипят.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, ще развалят и тоя паметник, ще се почне ремонт на ремонта! Моля ви, не го пипайте!!! Некадърни сте! Така ще стои поне още 50 години, стига да не го ремонтирате!
9
1
 
26
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
Мммм даааа! За три години ,българи гарантирано от продажните ни мизерници няма да припарите до свещената за България ШИПКА!
8
0
 
6
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 12 - Кажи ми как се казваш и къде да те намеря?
7
27
 
5
 
! Отговори
Славчу ИТН преди 1 година
ТОЗИ РУСКИ ПАМЕТНИК ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде бе нали щяхме да го събаряме - и да правим паметник на джо байдън там - време е - че ще вземе да му свърши мандата- изоставаме от графика
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да преместят лъва от юг, стига се съобразявали с подлите, няма как да ги нападнем
4
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не го съборат направо?
3
2
 
23
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Ясно, ще муе бът мамата и на него. Радев през живота си един кло зет не е построил, но сега и строител ще се пише.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам с какви "реставратори" сме се напълнили да не останем без паметник ? Между другото някакъв официален конкурс обявяван ли е или "наши хора" ще го възстановяват както винаги ?
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко удобно! Постепенно и честванията на Шипка ще бъдат отменени, заедно с отмяната на 3. март като национален празник.