Орлите променили миграционните си маршрути заради войната в Украйна

Пътят им се удължава с около 85 км, изразходват повече енергия
23 май 2024 19:39, Елка Василева
32
Орлите променили миграционните си маршрути заради войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Орлите са променили миграционните си маршрути през Украйна, за да избягнат военните действия и защото най-вероятно местообитанията им са повредени или унищожени, сочи проучване, цитирано от Би Би Си.

Учените смятат, че големите кресливи орли заобикалят опасности като артилерийски огън, реактивни самолети, танкове и струпване на войски.

Всяка пролет птиците летят през Украйна. Техният път започва от Гърция и Суд, голяма влажна зона в Южен Судан, и стига до Беларус, където се размножават.

За целите на проучването учените използват GPS данни от птици, които са маркирани в периода от началото на военния конфликт в Украйна през 2022 година.

„Войната в Украйна има унищожително въздействие както върху хората, така и върху околната среда. Откритията ни дават поглед относно това как конфликтите влияят на дивата природа“, каза водещият автор на изследването Чарли Ръсел.

Големият креслив орел е голяма, кафяво оцветена хищна птица и е класифициран като застрашен вид.

През 2017 година изследователите започват да ги проследят с помощта на GPS устройства. Учените обаче не очакват, че пет години по-късно ще наблюдават птиците в зона на военен конфликт.

Резултатите показват, че орлите правят големи отклонения от предишните си маршрути. Освен това те прекарват по-малко време в обичайните си места за почивка в Украйна или дори ги избягват. В резултат на това техният миграционен път се увеличава средно с около 85 км. Освен това за мигриращите птици местата за спиране са важни, за да си набавят храна, вода и подслон. Тези промени забавят пристигането на орлите в местата за размножаване и вероятно ги карат да изразходват повече енергия, което води до последици, които са изключително вредни за тях.

„Изводът от изследването е, че военния конфликт в Украйна фундаментално нарушава миграционната екология на този вид", каза д-р Джим Рейнолдс, доцент по орнитология и опазване на животните в Бирмингамския университет, който не участва в изследването.

„За уязвим вид като този всичко, което нарушава ефективността на размножаването, е сериозен проблем. Всеки биолог по опазване на околната среда се тревожи за това в огромна степен.“

Въпреки че всички маркирани птици оцеляват, изследователите смятат, че преживяното от тях може да повлияе на способността им да се размножават.

Учените, които провеждат изследването, са от Естонския университет по природни науки и от Национален тръст за обекти с историческа и природна стойност във Великобритания. Проучването е публикувано в списание „Кърънт байолъджи“ (Current Biology). (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Войната в Украйна
"Код 9.2": Тайното подразделение на Украйна, което праща дронове с мини на руска територия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А вчера видях черен щъркел над Плевен!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Ако и преди 3 седмици
Това не е още една причина да се наложа нов, 45 675 пакет от санкции срещу Русия, здраве му кажи. Все някой пакет, някога ще проработи. *** Русия ще загуби две, Ойропа 102, *** санкции до дупка.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е кодирана статия, не се връзвайте!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Стига с тази УкрайнаИ на украински пари или монети преди 1991 г. , има да тъъъъъъъъъърсят и си губят времето, ако си нямат друга работа.
24
2
 
3
 
! Отговори
Стига с тази Украйна преди 3 седмици
Като е държава от толкова години знае ли някой име на украински император, цар, княз или нещо подобно, защото за руски такива няма да стигне местото!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орлите не мигрират, но това ***, които са писали статията от къде да го знаят? В отворено общество се занимават с пропаганда, не с наука.
22
2
 
4
 
! Отговори
зеления преди 3 седмици
пеегас е виновен
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А популацията на мравките как е? Намаляла ли е?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 19: "голям креслив орел" - имаш в предвид Зеленият ли?! Той също ще "мигрира", ама маалко по-късно към Вечните ловни полета!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спациално този вид орел - голям креслив орел е наистина прелетна птица. Проверих, защото и аз не вярвах.
18
2
 
2
 
! Отговори
Мръсник Путин преди 3 седмици
Заради Путин Орлите не могат да мигрират
17
3
 
3
 
! Отговори
Украйна преди 3 седмици
За орлите не знам дали е истина. Но пороите у нас са свързани с войната в Украйна. Още в осми клас по география учехме за валежите. За да има дъжд трябват не само облаци с водна пара,но и кондензационни ядра.Които изпълняват ролята да преобразуват и концентрират водната пара в дъждовни капки.Около тези прашинки водните капки се залавят и нарастват.Сега от взривовете в Украйна се изхвърлят в атмосферата милиони тонове прах. И така всичката водна пара се превръща във водни потоци от небето към зем
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орлите НЕ МИГРИРАТ глуперси
15
3
 
9
 
! Отговори
Гого преди 3 седмици
От кога орлите станаха мигриращи птици....
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Cъrлacyвaнo лu e c nocoлcтвoтo?
13
3
 
2
 
! Отговори
Буратино Командос преди 3 седмици
11 Е много ясно че ще съм отсреща заедно с украинските му братя а ти ще си с ру ски те *** и ще става весело.
12
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Аз също си променихте баварията я затвориха преди 3 години, продължавай да маршрутизираш
11
3
 
0
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
лЕлка дебЕлка пак е сътворила джинджипляктор от произволен брой статии, открити в секцията "Свободно време" на някоя нормална информационна агенция /СНИМКИ/(БТА)!ИЗВАНРЕДНО!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е по-безумно нещо не бях чел...
9
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
важното в случая е, че няма промяна в миграционните маршрути на ф22