Румен Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена освен българското

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си
Обновена: 3 мар 2023 19:37 | 3 мар 2023 18:55, Анисия Иванова
509
Румен Радев: Недопустимо е над България да се веят други знамена освен българското
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българското, заяви в речта си по повод Освобождението на България президентът Румен Радев. В речта си по случай 3 март той припомни, че преди 145 години на днешната дата възкръсва България.

На площад "Народно събрание“ в София започна официалната тържествената заря-проверка по случай 3 март – Националния празник на България.

Ето пълният текст на поздравителната реч на държавния глава:

"Скъпи съотечественици, преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра - в политика.

Скъпи съотечественици, войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България. Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България!", завърши Румен Радев.

Тържествената заря проверка е кулминацията на честванията на 145 години от Освобождението на България. Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте руските знамена от Майка България
375
1
 
1
 
! Отговори
Най-накрая преди 1 година
Тук пишат всякакви фили и фоби, но истинският Българин не е ФИЛ или ФОБ на нито една държава! Той е БЪЛГАРОФИЛ и САМО това! Всеки може да харесва или не КАЧЕСТВА, но не и цели ДЪРЖАВИ, защото всички те имат и добри и лоши черти. Така че всички форумци защитаващи този или онзи сте ВРЕДНИ за България, най-малкото защото сте СУБЕКТИВНИ - не искате да видите фактите, а предпочитате да си живеете в балон. Всеки ОБЕКТИВЕН БЪЛГАРИН подкрепя ВСЯКА ДУМА от словото на Радев! Харесвате го или не-ПРАВ Е!
374
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първия генерал пацифист за който съм чувал, само Киро е по-голям лъжец от него.
373
4
 
4
 
! Отговори
Недопустимо е преди 1 година
Недопустимо е Радев да е президент на България. Пагубно е неговите хора да крадат и да ни насъскват Едни срещу други. Срам ме е че Радев е роден тук. Той е позор за България а пълния провал е тук.
372
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И го каза на фона на знавето на ес...
371
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го каза гн Кирил Петков а ти помиюо само повтаряш.*** ди като ***.
370
3
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
От украински размятани по цяла Европа ми се повръща ! Как тия "бежанци" се снабдиха с толкова много пропаганден материал ?!
369
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само руски знамена признавам ,всички други са враждебни !
368
5
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
На домът си мога да окача каквото си искам знаме ,а също и да си нося по улиците !Ще ми забраниш ли ? Свобода ама друк път !
367
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
А украински по държавни исктитуции /СО/ може ли ?
366
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да не би да не е вярно
365
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджии вперьод.
364
5
 
8
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 1 година
Щете или не сега Радев е на коня и за съжаление задачите поставени от сюзеренна във Вашингтон, всичко за фронта, не се изпълняват.Затова драги ми смехурковци и форумни русофоби на 02.04 гласувайте за ПП-ДБ и тогава детската ви мечта ще се сбъдне. Всички ръждиви съветски машини и снаряди в Украйна. Но след това какво? Тогава всички вие с един ръждив АК-47 доброволци на фронта щот улеите взеха да свършват. И с боен вик УРА ще можете да утвърдите евро-атлантозма.
363
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълски льотчико, ти си позор! Оставка!
362
10
 
10
 
! Отговори
Радев фуражката преди 1 година
Недопустимо е че имате президент като мен.Дърг комунист
361
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Генералите на руската армия с почти всички с неруски произход.Поляци,Немци,Евреи,Грузинци,Французи.Само трима са руснаци.Дори на Император Александър 2 майка му е немкиня.
360
0
 
0
 
! Отговори
борко преди 1 година
До Анонимен платен слугинаж
359
9
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
РУСИЯ никого не "ОСВОБОЖДАВА"-----САМО РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИЯ НА 2-бр. ОКУПАЦИОННИЗОНИ!!!
358
6
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
РУСИЯ никого не "ОСВОБОЖДАВА"-----САМО РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИЯ НА 2-бр. ОКУПАЦИОННИЗОНИ!!!
357
3
 
7
 
! Отговори
Мантри, мантри.. преди 1 година
...и пак руско- КОМУНИСТИЧЕСКИ МАНТРИ..!НАРОДА ОБАЧЕ НЕ ГЛУПАВ И СИ ЗНАЕ ИНТЕРЕСА!Това яко ще проличи на изборите!!!!!