Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората

В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара
4 мар 2023 10:49, Елка Василева
116
Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората
Снимка: архив, БГНЕС

В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов - бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

Още по темата
“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление според числата, които изнася КЗП.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което е прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам хранителен магазин квартален. Само за протокола. Предлагат ми олио бисер на цена 3.50. В същото време в Кауфланд същото олио е на промоция от 4.40 на бутилка. До 15 броя . Как мислите на мен го предлагат за 3.50. Те на колко ли го вземат ?
98
0
 
9
 
! Отговори
няма преди 1 година
нужда да ми го казват експертите ви-то е видно-идват избори.точка
97
0
 
6
 
! Отговори
Ауууу преди 1 година
Изобщо не им купувам отровните скъпи буклуци !!!Да си ги ядат сами
96
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 1 година
Аууу
95
6
 
4
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Нали се борихте за пазарна икономика бре!Нали се борихте за Европа и ЕС !Сега сърбайте попарата на робовладелците заробили българия с ,,инвестиции".За всичко има решение но трябва смелост и решителност а не подкупна бюрокрация.Кауфланд,Лидл,Била и вскакви чужди супермаркети трябва веднага да бъдат изгонени от България.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е то всичко на служебното им такова, още от кораба Вера су, то не бяха работни групи, то не беше "всичко върви по план", а накрая се оказа, че е потънал почти веднага, явно такъв е бил плана, но не са го казали, само пушилка и гръмки фрази!
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото са по-ниски доходите, толкова по-високи са цените. Това става сега в България.
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че проверките и мерките не водят до нищо. Няма закон ограничаващ вдигането на цените.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо правителството не иска да се намеси при положение че има други правителства които го правят? Някой трябва да отговаря по този въпрос.
90
4
 
2
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
наборе, Мечо, какви комбинати бре, да не сме 1960година? Има доста индустрии които могат да работят за износ, българския пазар е много малък. Гледай си домати в двора, като искаш био-мио. Ако не искаш ще даваш по 5-10лв за кг и това е, с тази инфлация толкова
89
2
 
5
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
Във всяка държава са прах в очите, не само в БГ, вижте Хърватска.Минавам само да кажа че днес бях на черква, най-маките евтини свещи от 10-20 ст които бяха са вече 80 ст - манастир св мина, софия. Айде честита инфлация и на дедо поп, където дерат хората вече 2000 години с тази алъш-вериш вяра!
88
5
 
4
 
! Отговори
Прогнози преди 1 година
Премиер Попов осъдил на мърт дете казал:"За Бога Братя не купувайте" разчиташе на държавния бизнес......................... Късния Виденов вече можеше нищо да не управлява и да няма жертви...........Държавната собственост умишлено я катастрофираха от БКП при Виденов за да им стане частна червена собственост а НАРОДА оцеля изхранван от контрабандата което се е знаело предварително..............Сега има Монопиоли но няма контрабанда и при фалит вече ЩЕ ИЗМРЕТЕ
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52 : Ако искат да взимат достатъчно да се постараят повечко. В момента дори взимат повече, отколкото им се полага, заради лимита наложен от минималната заплата, а повечето и 50 ст. не струват. Колко искаш да взимат?
86
3
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Само че в БГ, нито има свободен пазар, нито конкуренция, нито производство/за качество и дума да не става/. Има картел, а картела е равен на монопол, а частният монопол е в пъти по-лош вариант, от всеки държавен. И това е във всички сфери - от операторите, през банките и до храната стигнаха. Та на ми цитирай учебници, моля!
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чисто и просто няма производство. Всички се оядоха ,.Всички са в сферата на услугите ,или са ютюбъри .Видно е ,че БВП не се произвежда. От там и спекулата.
84
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободното производство винаги води до скок на цените. Запомнете го.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ревете, пишете и мрънкате за високите цени, а в деня на изборите отивате за гъби. Хак да ви е, малко ви е, още 100% увеличение ви е малко.
82
5
 
4
 
! Отговори
КОНТРОЛА Е СЛАБ... преди 1 година
..защото се прави от незнаещи и неможещи да обхванат всички Фази и технологии на производството и пазара и неговото ценообразуване в България!КОНТРОЛА Е ОБРЕЧЕН НА ОТПАДАНЕ ЗАЩОТО СЕ ПРИЛАГА САМО ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ!!!!
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маргарет Тачър от любов към Мери Шели пардон село Меричлери,Старозагорско посетила Стара Загора и после на другаря Живков се случват разни неща..................Франкофилката като Лейди Даяна,Маргарет Тачър сама обикаляла Париж и си купила контрабандни цигари...факт.........на въпрос Кой и е най-големият Ви успех в политиката М.Тачър отвръща Тони Блеър(неин опозиционер сътреснат със САЩ на 11.09.2001) та същия ляв Тони Блеър да не е полудял и да се самоопределя като Новичок
80
5
 
3
 
! Отговори
Запомнете: преди 1 година
СВОБОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО и СВОБОДНИЯ ПАЗАР---ВИНАГИ СА СВАЛЯЛИ ЦЕНИТЕ И СА ЛЕК ПРОТИВ ВСЕКИ ИКОНОЧМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН МОНОПОЛ...ВЪРХУ ЛИЧНОСТТА!КОНТРОЛА ВЪРХУ ПРОИЗВОДСТВОТО И ПАЗАРА---ВОДЯТ ДО НАМАЛЕНИЕ НА СТОКИТЕ ВЛОШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО И ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ!!!

Спонсорирани публикации