Отбелязваме 80-годишнина от спасяването на българските евреи с изложба

След откриването на изложбата се проведе поход на толерантността и мъдростта
10 мар 2023 21:14, Йоана Цонева
47

Страната ни отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи.

Президентът Румен Радев откри документалната изложба, посветена на историческото събитие в Националната библиотека.

Историкът и общественик от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и семейството му са сред хилядите български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

"Проф. Михаел Бар-Зоар разкрива и толерантността, приятелските чувства и хуманизма на българския народ в един от най-мрачните периоди на човешката история, когато Европа е смазана от хитлеристкия ботуш, преживяла 2 национални катастрофи", заяви Румен Радев.

На изложбата, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи, присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Гълъб Донев, представители на организации на български евреи, министри и дипломати. В словото си държавният глава заяви, че спасяването на българските евреи продължава и днес да бъде пример за силата на обществената и политическа енергия, посветена на справедлива кауза.

"България прави всичко възможно, за да избегне въвличането ѝ в поредната война на стария континент. Въпреки натиска на нацистка Германия нашият народ отхвърля антисемитизма и сам, разпокъсван и преследван, търси пътя към диалога", посочи държавният глава.

Експозицията показва ръкописи, фотографии, редки книги на български, иврит и османотурски език, както и експонати от фонда на Националната библиотека. Могат да се видят и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. А след откриването на изложбата се проведе поход на толерантността и мъдростта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
1
 
! Отговори
Дявол преди 1 година
Най- голямата грешка на България, тази *** не трябва да съществува, долни същества, евреите са най- голямото зло на тази планета
31
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
Само каква ирония на съдбата навремето ние сме ги спасили ,а сега те ни го връщат като искат да ни изпотрепят по всякакъв възможен начин като пандемии, глад, въвличане във войни и т.н.т.
30
1
 
4
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Спасяването на 48000 бг евреи е достойно дело, но заслугата не е на цар БорисIII приятел на Хитлер водил нацистка политика с фашисти като Филов,Белев, Габровски, приели нацистки антиеврейски "закони" в нарушение на Конституция, основани на фалшива нацистка пропаганда, узаконаващи престъпления срещу евреи като осъждане на невинни на глоби, затвор, смърт, за да им ограбят бизнеси и имоти; унищожение на 11343 под негова власт и подготвена депортация на останалите, но отменена чрез няколко праведни
29
1
 
2
 
! Отговори
Генчо Боюклиев преди 1 година
Българския народ е достоен за уважение заради човечността и християнските добродетели вкоренени дълбоко в душата му. Такива актове като спасяването на българските евреи заслужават да бъдат отбелязвани за да останем същите, а не да се изродим накъдето за съжаление сме тръгнали. Хора опомнете се!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински цинизъм да ни занимават с подобни истории и в същото време да изпращат военни помощи на украинските фашисти.
27
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго 681 преди 1 година
Радев КОКАРДЖАТА
26
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго 681 преди 1 година
ПЕЛЗИДЕНТА Радев е Кокарджа. На чужда софра, черпи.Уж отбелязвал спасяването на евреите, а вмъква отново пръднята си.фъййсс....ооооп и замириса на мореее...ха ха ха пръйдльоооо
25
2
 
5
 
! Отговори
Памет преди 1 година
Не помня нито еврейската общност, нито арменската, нито турската с нещо да са помогнали на бедстващите българи!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези политици прогониха милиони хора от България, за да се ширят като царе, с пълни със злато чекмеджета. А празнуват някакъв стар подвиг от състрадателност на дедите им. Изпращат тонове оръжия да убиват славяните, а се правят на големи хуманисти и антифашисти. Дядовците им били спасили евреите, ама не всичките, а само по-българските евреи. Лицемери.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя киитлив Янко Шумкат Радеффф кога ще го махнете?
22
6
 
10
 
! Отговори
мнение преди 1 година
Отбелязваме спасението на евреите от фашистите, а си мълчим за неофашистите в Украйна, дори ги подкрепяме под лъжливи лозунги за демокрация.... и Хитлер е дошъл така на власт...
21
3
 
3
 
! Отговори
Deft.. преди 1 година
..Koy gi brusne sionistkara paplach....Da zaminavat v pustunyata
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадев, днес Европа не е ли пак смазана от фашисткия ботуш към който и ти си част?!?
19
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
По добре си пребори Разузнавач от Варна от Украйна понеже после ще го предадеш срещу ядрено гориво. Не бъди Предател, а Президент. Ако се питаш какво прави там Разузнавачите от Златните са го нахендрели.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22:Нещо си в голяма грешка.Не празнуват.Отбелязват.Има разлика.
17
5
 
6
 
! Отговори
Румен Радев преди 1 година
Радев... спасиха ли те ??? Явно е че са те спасили щом си тук сред нас.
16
7
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Холокоста е МИТ
15
9
 
3
 
! Отговори
Пиар преди 1 година
Изложба !!!! Що за идиотия с трагедията на една нация - еврейската!!!! Само българския президент , Рундю Гадев и свинската му помощница ИдЙотова могат да празнуват това чудовищно зверство - изтребването на евреите!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
17 Как чий, на северномакедонските и руските евреи- комунисти. Игнорирай.
13
3
 
1
 
! Отговори
Осуалд преди 1 година
Хммм