63% от медсестрите в България са на възраст над 63 г.

Крайно недостатъчни са особено акушерките
Обновена: 13 мар 2023 08:22 | 13 мар 2023 08:22, Елка Василева
26
63% от медсестрите в България са на възраст над 63 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Около 63% от медицинските сестри в България, които сега работят в лечебните заведения, са на възраст над 63 години. Това означава, че те са в пенсионна възраст, каза в интервю за БТА Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Медицинските сестри и особено акушерките са крайно недостатъчни. И поради тази причин тези две професии основно трябва да работят много по-усилено, отколкото в предишните 20 години.

Поради тази причина, работейки на две или повече места, или дори на едно място, но изпълнявайки длъжността на две или три акушерки, те влагат много повече усилия, за да могат качествено да извършват дейността по отношение на здравните грижи, коментира Василева.

По думите ѝ се получава претоварване, преумора и много сложни отношения между пациенти и лекари.

„Всичко това води до симптоми на непрекъсната умора, отчаяние, неудовлетворение от работата. Като се има предвид и ниското заплащане, което получават тези специалисти, всичко това довежда до т.нар. симптоми на „синдрома на изпепеляването“. Хората се чувстват неудовлетворени от професията си, тревожни и в депресивно състояние“, посочи Милка Василева.

Има проучвания, според които 82 % от медицинските специалисти твърдят, че имат всички симптоми на „синдрома на изпепеляването“. Останалите 20% също имат симптоми, но не са достигнали крайната степен на „синдрома изпепеляването“, обясни експертът.
(БТА, Рени Никифорова)
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
до 23 преди 8 месеца
Че ти видял ли си партия, която да е против ЕС? Няма такава. Не ми казвай "Възраждане". Те говорят срещу Евро-Валутата, но не и срещу ЕС. Никоя партия няма намерение да задейства процедура за излизане на България от ЕС. Причината е ясна - България е нетен получател на пари от ЕС, т.е. България печели пари от членството си в ЕС и тези пари, чрез "наши фирми" отиват в партийните каси. Затова и преди сигурно 10 години Доган ви го каза директно, че горе-долу няма значение кой ще спечели изборите.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На про'с'таците гласуващи за ес и нао българска здравна система не им трябва!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво е положението в здравната система на България стана ясно по време на корона-пандемията, т.е. пълна трагедия, сравнима с нивото на медицината в най-изостаналите страни в този свят. Не става въпрос за кадърността на мед.персонал. Не съм аз човекът, който ще определи това ниво. Аз просто гледам статистика - най-вече смъртност, хоспитализации, болни в интензивни отделения... Всичко започва отгоре. Някоя партия да е предложила читава идея - как ще се излезе от това положение?
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За съжаление на всякъде е така. Аз съм в ИТ, тук читавите кадри са масово над 45-50г. Младежите дето завършват МЕИ, СУ и нещо читаво свързано с компютри са 1 на всеки 250 кандидати. Останалите са събрани от кол и въже полу-разбиращи що е то "камутера" и преписват от Youtube туториали. В нашата фирма наеха барман за тестер, някакъв касиер от тотото за програмист, някаква леля от КНСБ за мениджър, всеки отишъл изкарал някакво курсче за 2 месеца и 3000лв и вече идва "ИТ".
20
0
 
5
 
! Отговори
Хейт преди 8 месеца
Е, те инженерите, химиците и останалите специалисти от времето на соца също свършиха. Сори, капитализмът не произвежда висококвалифицирани работници, които да вършат чудеса от храброст за без пари.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Карай ве, дай за заплатите на IT-та, там е интересно!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези дърти лелички са доста палави.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медсестра е благородна професия. Не знам, защо всички искат лекари да стават. То е трудно и не е за всеки.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ходете при тях
15
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
- И за какво тогава, по дяволите, да ходя в болница?
14
1
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
90% от тези сестри се отнасят с пациентите като с животни. Особено с тези над 60г.
13
1
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Здравеопазването, а и не само, се крепи на пенсионерите. Млади хора не отиват да работят за тези заплати.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И не само те всичкото пенсионер,вземащя и заплата и пак ревяща за пенсия
11
2
 
4
 
! Отговори
Паси Трабанта преди 8 месеца
"Европейски ценности и условия за труд", който го учудва това живее в паралелен свят
10
0
 
8
 
! Отговори
абсолютно точно преди 8 месеца
РЕЗУЛТАТ ОТ 33 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ
9
1
 
4
 
! Отговори
абсолютно точно преди 8 месеца
РЕЗУЛТАТ ОТ 33 ГОДИНИ ДЕМОКРАЦИЯ
8
2
 
12
 
! Отговори
Св преди 8 месеца
Е какво, подиграха се на моя близка, със заплатата преди 7-8 години. Тя напусна, хвана се в някакъв завод на двойна заплата - доволна е. Има още 20 год. до пенсиониране, но няма да се върне в болница. Така стана и с доста нейни колежки, едни емигрираха, други - заедно работят с нея в завода. То затова се мисли 10 - 15 години напред какво ще се случи, и кои професии да са защитени. Гледайте сега какво следва, идва поколение, наполовина на бройката от бейбибума. А и не му се работи...
7
6
 
3
 
! Отговори
супер преди 8 месеца
Защо не се пенсионират и да си почиват вече? На сила ли ги карат да работят?
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Попаднахме на разбирачи
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
63 годишна жена в днешно време, не е толкова стара. Ако се поддържа добре и се къпе редовно, още става.