Криза за медсестри: Ниското заплащане е демотивиращ фактор

Всяка трета бяга в чужбина, заяви Милка Василева
14 мар 2023 23:00, Анисия Иванова
40

Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст.

"Голяма част от медицинските сестри в лечебните заведения са в пенсионна възраст, над 65 г. Ако утре те напуснат професията, какво се случва със здравната система? Сестри липсват и ще липсват, това е тежка и подценена професия, в България е и унижена. В здравеопазването се споменават само лекарите, професията е благородна, но трудна във физически и психологически аспект", заяви председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Изчисленията показват, че в лечебните заведения има недостиг на около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Отделно трябват още 10 000 сестри в извънболничните заведения, където се разчита основно на общопрактикуващите лекари. Ниското заплащане е най-демотивиращият фактор за младите хора да се обучават и практикуват специалността.

"Стартовата заплата в лечебните заведения трябва да е поне 3 минимални заплати за страната, около 2 100 лв. За съжаление, тя не е постигнатата. Има лечебни заведения, които предлагат и повече, но заради физическия недостиг и там няма достатъчно кадри", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Милка Василева уточни, че годишно образованието си завършват около 700 медицински сестри. Но едва 1/3 от тях започват работа по специалността в лечебни заведения в България.

"1/3 от тях отиват да работят в чужбина. В немскоговорящите страни са най-добри перспективите, там лесно се работи по законен начин като медицински сестри, а не като болногледачи. Около 1/3 от завършващите въобще не се вливат в професията, намират заплатена по-добре и с по-ниска отговорност", добави Василева.

Заради недостига на кадри и ниското заплащане тези, които са в системата, са принудени да работят на няколко места.

"Няма сестра в България, която да не работи поне на 2 места, това не е само от любов към професията, а от ниското заплащане, извънредните часове са много. Тази натовареност води до прегаряне, умора, депресивни състояния, не можем да изключим и възможност за евентуална грешка. Една сестра се грижи за 30-40 пациента, това е недопустимо", коментира Василева.

По думите ѝ не може служебно правителство да решава кризата в здравеопазването, а предприетите стъпки през годините тя определи като "плахи".

Едва 10 сестри, дошли от Украйна след началото на войната там, са поискали да започнат работа. Те са държали изпит по български и за приравняване на дипломата за медицинско образование.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти ще отидеш ли на свободния медицински пазар?
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ниското заплащане демотивирало. Добре, медици, идете на свободния пазар, изкарайте си паричките там, пък се мотивирайте и като милионери, ако искате. Но си помислете все пак дали затварянето на цели сектори от икономиката през времето на Коко 19 не е демотивиращ фактор за хората, които работеха там. Медици, не живеете изолирано в гората, нали?
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като тези медици вкараха целия свят в световна икономическа криза с напечатването на поне 5000 милиарда долара за издръжката на световно причинените от тях и необосновани локдауни, същите тези епидемиологични шарлатани имат наглостта да искат още повече пари за своите заплати. Не, благодаря, няма да се хвана повече на нагла и безпардонна медицинска пропаганда. Дори и войната в Украйна не може да причини такава инфлация!
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво щяло да стане, ако утре пенсионираните сестри напуснат системата? А ще я напуснат ли реално? Прави се предположение, което се приема като факт, а след това се представя трагично следствие от това предположение. Но това е елементарна пропаганда.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 63 процента от сестрите са пенсионирани, но работят. Това не демотивиращ, а мотивиращ фактор - получават както пенсия, така и заплата. Така че реално заплащането им е по-добро.
26
1
 
1
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Едно време се наричаха "милосърдни сестри", и бяха такива по призвание и морал. Нещата обаче се промениха. Алчноста, безхаберието, липсата на морал и професионализъм в настоящото лекарско съсловие прогони и отврати "сестрите". Лекарите трябва да разберат, че сестрите не са им поддържащ слугински персонал. Виновни са "лекарите" и НЗОК , не само за унищожението на това съсловие, а и за унищожената здравна система. Станаха "търговци"!!?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 ми не е толкова зле , вдигнаха заплатите , аз съм мед.сестра и взимам до 2хил лева , зависи от дежурствата . Персонал няма , повечето при нас са 70 годишни и на тази възраст не е редно много да се работи . Не заемат мястото на никой , защото кандидати няма .
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в Германия.Не е вярно,че тук медицинските сестри имат лека робота.Тук няма санитарки и мед.сестри са момичета за всичко.Те извършват също работата на санитарката освен основната си работа.Също са много натоварени и обслужват много стаи за едно дежурство,з-то управниците на болниците искат да пестят от персонал.Болниците се издържат сами и те винаги си правят сметката да излязат на печалба.
23
3
 
0
 
! Отговори
(..) преди 1 година
Нанго а ти жобал ли си медицинска сестра? - Е, ча па медисинска. :)
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубави и добри.
21
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хем влачат пенсии от миналия век и заемат местата на младите лекари, хем още искат
20
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
В момента основнота лекарска заплата е 2000лв, и то не навсякъде. Натовареността с работни места е същата, отговолността няколко пъти повече, документацията също.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 6000 Евро , посмали малко ако обичаш , може някои да ги взимат ,но това е бруто, махни 40 % , чисто става 3600 , в Германия не се шегуват с удръжките !
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Да не ти се налага да лежиш в болница, ще запееш друга песен !
17
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на пландемията нямаше криза и сестрите бяха предостатъчно. Ама тогава се крадеше яко. Вече свърши далаверата.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криза за депутати: Ниското заплащане е демотивиращ фактор
15
5
 
18
 
! Отговори
Джипкин преди 1 година
12 години ГЕРБ, и това е резултата!
14
10
 
1
 
! Отговори
Е голям праз преди 1 година
Като няма сестри да извикат братята.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко хора знаят какви са задълженията на лекар, медицинска сестра и санитарка и все искат някой от тях да прави нещо, което се прави от някой от другите двама. За последните 10 години имам над 15 пъти престой в болница с операция под пълна упойка и не мога да кажа лоша дума за персонала - лекари, сестри и санитарки. Срещал съм опаки хора, които са вечно недоволни, но те са си такива.
12
0
 
5
 
! Отговори
bl преди 1 година
Абе ти сигурен ли си че не лежал в някой бардак!? Там , ако им платиш достатъчно и като медицински сестри се променят.