Доц. Хърсев: МФ изнесе апокалиптични факти, нужна е промяна

Доходите на българите ще се увеличават, убеден е икономистът
15 мар 2023 21:53, Анисия Иванова
66

Доклад на Министерството на финансите предизвика остри политически коментари и опасения, че страната е пред фалит.

"Не е заплашена непосредствено страната от фалит. Видяхме констатиране на фактология - факти, които са неприятни и трябва да бъдат взети под внимание. Констатира се, че държавата харчи много повече, отколкото може да си позволи. Харчи неразумно и без да знае какъв ефект постига - хвърля пари за неадресирани помощи. Констатира се пълната глупост с намаляване на ставките по ДДС на определени групи, в очакване да се получи социален ефект. А така се губят приходи в бюджета и той не може да смогне на тези разходи", заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че имаме свръх администрация на фона на недоразвитата икономика. Също така подкрепи извода, че огромна част от разходите отиват за доплащане на пенси и здравния бюджет, като те би трябвало да са 0.

"Министерството на финансите прави апокалиптични изводи, за да направи предложения, които иначе са напълно нормални. В тях трябва да се вслуша бъдещият парламент - ликвидиране на решетото, което разхвърля държавни разходи, без да изчислява ефект от безадресните помощи. Трябва да ликвидира пробитата система на ДДС, да елиминира ставките, които бяха раздавани като социални помощи и да се стегнат юздите на държавните разходи", препоръча доц. Хърсев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази категоричната си позиция, че доходите на българите ще се увеличават. Но бизнесът трябва да е водещ, "а не държавата насилствено да помпа разходите за бизнеса с увеличение през месец-два на минималната заплата.

"МФ наистина плаши. Нормално е всява опасения, критично мислене, вероятно и страх у някои. Показва, че трябва нещо да се предприеме и това е съвършено вярно", добави доц. Хърсев.

По отношение на риска за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, икономистът уточни, че такъв винаги има.

"Има такъв риск, тъй като има един парламент, който може да го реши това. Не е много голям този риск. В последния парламент видяхме формиране на що-годе разумно мнозинство, което не допусна приемане на най-тежките популистки предложения", каза гостът.

Икономистът препоръча час по-скоро да влезем в Еврозоната и този риск да изчезне.

"Каквато и да е промяната на фиксирания курс, би означавал разбиване на финансовата система в България и загуба на доверието и конфискация, която би създала много сериозен и социален, и икономически проблем", завърши доц. Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърсев, как бизнеса да е водещ, когато 70 % от бизнеса е полулегален? Как бинзнеса да е водещ, когато световната икономика е в криза , а Ние сме тясно свързани с износа, а темповете му спадат. Как да е водещ бизнеса, когато големите инвестиции идват от европрограмите, а с всичките кражби ще ни спрат финансиранията. Швейцария, Дания, Исландия, Норвегия,Чехия не са в Еврозоната, а икономиките им са... И тия милиарди за самолети дето ги няма , а теглихме милиарди кредит. Е си е М от корифеи
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато финансовия министър каже, че държавата е пред фалит, това трябва да се приема точно толкова сериозно колкото когато разболял се човек отиде на лекар и доктора му съобщи, че няма да живее още дълго.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пърсев е най големият лъжец,псевдофинансист.
37
0
 
5
 
! Отговори
"Нужна е промян преди 1 година
А 30 /тридесет/ години какво правихте.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уважаеми съграждани, преди да обвиняваме международното положение за мизерията у нас е хубаво да се вгледаме в управляващите. Вината е у нас, че избрахме да ни водят головодници и не бива да търсим проблемите извън нас. Няма как да обвиним и НС и Президента, че прави нещо незаконно - всичко е в реда на нещата, ние сме си ги избрали и когато ни водят към пропаст или заколение е хубаво да си го повтаряме
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
положението не е лошо, а е ужасно; след 2 години ковид-лежачка и две години управление на интелектуалеца радеф няма как нещата да вървят
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита промяна на Триморския Шапкар
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ааа , това да не е оня хърсев дето в началото на 90-те пишеше БУС - Банкови Унифицирани Стандарти и благодарение на него фалираха доста банки
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ ни спретнаха тяхната голяма депресия тук, заради подобни псевдо ротари масони тамплиери, луди , ниско интелигентни и послушни хора, евн.уси
31
5
 
14
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Минавам вчера покрай офиса на Герб в нашия град и гледам натрупано голямо количество рекламни материали за изборите.Лъскави и луксозни и струващи доста пари. Представям си в национален мащаб за какви средства става дума, отново от нашия джоб. Харчи се безогледно, безконтролно и безотговорно!
30
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато некомпетентни популисти са 2 години на власт.
29
8
 
13
 
! Отговори
трон преди 1 година
Това е последица от 10 г. разбойническо управление на нискочелите разбойници.Наложителна е промяната на закона-крал ли е от народната пара,присъда като в Китай-на площада,клекнал с ръце с белезници зад гърба,един полицайс с калашников зад него,и куршим в тила.Да видим дали тази престъпна герберастка и депесарска *** ще продължат да крадат от парите на народа.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хърсев се стара фиансова кримка. Той прави милиони, за какво му е да става професор. За няколкостотин лева отгоре? Даже не мисля, че преподава някъде. Носи званието отпреди. Да се занимава със студенти е губене на време, в което може да прави пачки. Кой купи апартамента с площ на 1000 кв. м. собственост на Цветан Василев над Кристал? - Емил Хърсев!
27
6
 
5
 
! Отговори
Евала на комунистите преди 1 година
Станишев с плоския 10% ни пусна по пързалката! При едно по симетрично разпределение на принадената стойност и ограничаване на изтичането на пари от държавата сега положението щеше да е друго. Но за това трябва друг тип управление. Посткомунистическите крадци от прехода не са способни на това. Неграмотни, лакоми и некадърни. Лошо съчетание за управление. Който може да си обърне парите във валута и земя, ще си намали щетите. И не лъжете хората. След ролбата дъното е дълбоко. Малцина ще изплуват.
26
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Въпроа:Докога ще давате трибуна на един от най-изявените финансови бандити на прехода?
25
4
 
4
 
! Отговори
курса преди 1 година
Хърсев колко ще е курса ако няма $ в БНБ и всичко са заеми, а са останали само напечатаните лева. Всеки първокласник ще сметне че ако има само 2-3 $ в БНБ след като върнем заемите, курса ще е няколко милярда лева разделени на 2-3 $. Или ни трябват нови заеми в $ или отнякъде трябва да намерим $ но кой ще ни дадае милярди $ ни трябват.
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
$ и еврото трябва да се забранят. Внасят хиперинфлация и държавата само задлъжня а нямаме какво да изнесем защото всичко прозводство беше унищожено. Останали са само 100 милярда $ заеми и като се отупа чувала на БНБ няма да остане нищо осен левче и тогава борда става ненужен защото ще има само левове. Но ако се запази борт в $ или евро без да имаме спестени $ или евро а само заеми курса ще стане 1000 лева за 1 $ и повече защото няма $ или евро и е само лев в БНБ. Елементарно но Хърсев е лъжец
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани+Костовици съсипахте държавата.
22
6
 
22
 
! Отговори
aa1820 преди 1 година
Искахме промяна, получихме си я! Всеки народ си заслужава управниците.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законът за валутния борд пази от спекулантите сарафи, които само чакат да падне и да оберат парите на овчия народ, както правеха до 1997 година. Спекула на сарафите, печатане на пари и крадене на еврото и връщане на левове. Свободният валутен пазар беше едно от ограбванията през Прехода от една дикатура, към друга дикатура.

Спонсорирани публикации