Доц. Хърсев: МФ изнесе апокалиптични факти, нужна е промяна

Доходите на българите ще се увеличават, убеден е икономистът
15 мар 2023 21:53, Анисия Иванова
66

Доклад на Министерството на финансите предизвика остри политически коментари и опасения, че страната е пред фалит.

"Не е заплашена непосредствено страната от фалит. Видяхме констатиране на фактология - факти, които са неприятни и трябва да бъдат взети под внимание. Констатира се, че държавата харчи много повече, отколкото може да си позволи. Харчи неразумно и без да знае какъв ефект постига - хвърля пари за неадресирани помощи. Констатира се пълната глупост с намаляване на ставките по ДДС на определени групи, в очакване да се получи социален ефект. А така се губят приходи в бюджета и той не може да смогне на тези разходи", заяви финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че имаме свръх администрация на фона на недоразвитата икономика. Също така подкрепи извода, че огромна част от разходите отиват за доплащане на пенси и здравния бюджет, като те би трябвало да са 0.

"Министерството на финансите прави апокалиптични изводи, за да направи предложения, които иначе са напълно нормални. В тях трябва да се вслуша бъдещият парламент - ликвидиране на решетото, което разхвърля държавни разходи, без да изчислява ефект от безадресните помощи. Трябва да ликвидира пробитата система на ДДС, да елиминира ставките, които бяха раздавани като социални помощи и да се стегнат юздите на държавните разходи", препоръча доц. Хърсев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът изрази категоричната си позиция, че доходите на българите ще се увеличават. Но бизнесът трябва да е водещ, "а не държавата насилствено да помпа разходите за бизнеса с увеличение през месец-два на минималната заплата.

"МФ наистина плаши. Нормално е всява опасения, критично мислене, вероятно и страх у някои. Показва, че трябва нещо да се предприеме и това е съвършено вярно", добави доц. Хърсев.

По отношение на риска за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, икономистът уточни, че такъв винаги има.

"Има такъв риск, тъй като има един парламент, който може да го реши това. Не е много голям този риск. В последния парламент видяхме формиране на що-годе разумно мнозинство, което не допусна приемане на най-тежките популистки предложения", каза гостът.

Икономистът препоръча час по-скоро да влезем в Еврозоната и този риск да изчезне.

"Каквато и да е промяната на фиксирания курс, би означавал разбиване на финансовата система в България и загуба на доверието и конфискация, която би създала много сериозен и социален, и икономически проблем", завърши доц. Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бате Емо е спец по офшорки и пране на пари на богатите.
19
2
 
17
 
! Отговори
Кокорчо каза преди 1 година
Кокорчо днеска каза че нямало как България да фалира.Даже била по богата.
18
5
 
18
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
До Анонимен 21"Е то нали имаше Промяна.Промениха се много неща.Но хората не си довършиха работата." Таман като я довършат и виж сме се върнали назад във времето, в жанвиденовото. Ако очкваме промяната от Промяна, то имаме многооо дълго да чакаме.
17
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Апокалипсис ще настане ако на 2 април докараме на власт мошениците от Канада пак ! Ама, като ни е писано да патим , така ще е ! Акъла не е хей да го натъпчеш в куха глава!
16
3
 
20
 
! Отговори
Даааа! преди 1 година
Този очилат плъх иска да спре пенсиите , за да могат такива търтеи като него да сучат от нас! ***..цата ти очлата......!!!
15
2
 
13
 
! Отговори
Реджо преди 1 година
Стратег финансов от Димитровград,Хърсев,на фона на голямото крадене в държавата и без нито един осъден ефективно,следва и направо-затягане на примката за...работещи и плащащи!
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то нали имаше Промяна.Промениха се много неща.Но хората не си довършиха работата.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ремонт на ремонта на ремонта на ремонта ...... колко стотици милиарди отидоха?!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията и тоя гну сен пл ъх ли извади да плаши хората?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаното от Хърсев е странна смес от популизъм, верни твърдения и невярни твърдения
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде добео утео, от кога хората мрънкат ама няма кой да чуе !
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Примери за харчовете много, раздути заплати, източване на пари на данъкоплатеца за 12 хиляди телефона за "заснемане" на изборите, постоянно ремонти на ремонта и поръчки спечелени от наши хора на завишени цени. Как още не е фалирала тази смешна държава не ми е ясно.
8
9
 
24
 
! Отговори
митко Бомбата преди 1 година
Не гласувайте за никой.Всичко е Мафия и разбойници.Само нещо като случилото се на 9.септемввти 1944г.може да промени нещо в България.Друго всичко е една говорилня.
7
15
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Българите си искат промяната. Т.е. ок са, държавата им да фалира. Щом за 7 месеца са я докарали дотук, за година ще е Виденова зима. А после по самолетите и за Канада. Умните и красиви да се оправят тук.
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало дефицит в бюджета!!?? Аз като имам 100 лева защо не мога да похарча 105? Каква е разликата ? Нов парламент ли? Нов бардак със стари к.урви не става!!
5
7
 
17
 
! Отговори
отец Нафарфори преди 1 година
Прав е .Демографски много намаляваме.След години ще станем 2-3 милиона и така ще има повече пари за пенсии и заплати.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не беше ли масон?
3
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е!! Нужна е ПРОМЯНАТА!! Затова на 2 април всички да избират 12!! Че България фалира!
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми що харчиме,хрантутниците да не взимат хиляди левове,без да работят.Нас ни брулят с данъци и осигуровки.Да не казвам,че някои сектори като МВР и МО,една граница не могат да опазят,капи с пари взимат.
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпници, сложете таван на харчовете, защото тези харчове бутат инфлацията в небето. Банките също помпат в тандем с Вас цените през кредитирането. За Бога народа няма ли как да Ви изрита всичките с мощен шут и да се приключи веднъж завинаги!!!