Агнешкото за Великден гони цена от 25-27 лв./кг

Все повече клиенти предпочитат да купят цяло агне от стопани
16 мар 2023 17:30, Анисия Иванова
53
Агнешкото за Великден гони цена от 25-27 лв./кг
Снимка: БГНЕС

Агнешкото за предстоящия Великден ще струва средно около 25-27 лева за килограм, като преди празника цената може да се повиши допълнително, прогнозират животновъди.

Увеличението спрямо миналата година е около 20 на сто, въпреки че и през април-май 2022 г. цената на българското агнешко месо в магазините достигаше до 25 лева за килограм. Плешката се продава с около 2-3 лева по-евтино в сравнение с бута. Стойността на мръвките е по-висока от миналата година заради поскъпването на фуражите и увеличените разходи на фермерите за отглеждане на животните, обясниха фермери.

Традиционна за Великден и Гергьовден се поднася агнешко, но се оказва, че мръвките не присъстват често на трапезата ни през останалата част от годината заради по-високата им цена. Обикновено хората купуват агнета само по специален повод по празници, обясниха стопани.

Производителите все още не са заредили с продукцията си магазините, като изчакват навечерието на Великден, за да получат по-изгодна цена за месото. Част от продавачите в по-малки търговски обекти заявиха, че ще зареждат агнешко само по поръчка на редовни клиенти и ще правят списъци, защото има опасност да залежи и да остане непродадено заради по-високата му цена и факта, че българите предпочитат пилешко и свинско месо.

Все повече клиенти предпочитат да потърсят стопани и да купят директно от тях цяло агне за празника. В този случай килограм месо живо тегло излиза по 10-12 лева за килограм, но след почистване на животното и отделяне на частите, които ще се включат в ястията за трапезата, цената се увеличава с до 50 на сто, обясниха от бранша за "Труд". Обичайно надценката в магазина за крайните клиенти обаче е двойна.

Ако ще заложите на агнешко от магазина, внимавайте месото да има приятен червеникав оттенък и по него да няма засъхнали участъци. Това са признаците, че мръвката е прясна, а не дълбоко замразяване, твърдят експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Великденценаагнешко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на великден сеподнасяло агнешкоабе великден не е ден на плю скандто на агнешко а възкресение на Спасителя това ли са само за вас празниците плюскане и тъпкане ?
40
0
 
3
 
! Отговори
Гоуем праз преди 1 година
Дръжте си го агнето дреме ми!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До умнокрасивия. И откъде знаеш кое е най-качественото на пазара, че и био? Ако мислиш, че сега такова изобщо съществува, значи си наивен.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно преди час бях в магазин "Лиани"-Горубляне. Продават предна част агнешко с цена 27.50 лв.за килограм!!!! Ами за Великден колко ли ще струва???????????????????
37
0
 
1
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Епъ то кило *** сиренье вече струва повече.... ===)))
36
8
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Умнокрасивите, както обичам да ти казвам, печелим на месец, колкото ти за година, две и хапваме само био храна и най-качественото на пазара. Защо? Защото умнокрасивите програмисти изкупихме земите на wannabe гражданите, които замениха 1000 декара земеделска земя за панелка в Обеля :) А вече ти ще хапваш миpизливи овце за празниците и ще им викате с прятелите "агнета". Нищо, че агнето е до 11кг..
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще карам само на посолена вода
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са палатките на безделниците, дето системата ги убиваше, при цена на агнешкото от 15 лева и яйца по 20 ст. Вече са доволни и не протестират професионалните протестъри.От две години са доволни и от инфлация и от доходи.
33
1
 
8
 
! Отговори
Костас преди 1 година
В Гърция е 9 евро/кг агнешко, за великден става 10 евро.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как го ядете това изобщо? ами то ВОНИ!
31
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
После се и чудят как е възникнал канибализма - ето така...
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купих немски кашкавал, ами да ви кажа не само е по-евтин но и от години не бях ял толкова добри принцеси с кашкавал не като тукашния от 40 лева който половината е мазнина която се стапя или бухва като тесто ако го печеш.
29
1
 
9
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Франция няма ли някой дълбок резерв да даде насам на разумна цена ? Въобще някоя държава ...дори и Северна Македония нямат ли някой забравен резерв ? Някоя *** за 10-15 лв килото ...до 20 айде !?
28
1
 
7
 
! Отговори
Попай преди 1 година
Вчера влязох в един магазин от голяма верига. Разходих се между рафтовете със стоки, порадвах им се и си излязох. Рекох си : хубаво е ама да изплакне очите.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция е по евтино. Само казвам.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скакалци на промоция няма ли да има? Ако са до 10 лв килото съм навит.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва пролет искат да пасеме.
24
0
 
7
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
Скоро очаквам българина да го докарат до там че вместо яйца да се *** с орехи събрани от есента край пътя !
23
3
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Българина го докараха до такава просешка тояга че на Великден ще яде коприва и риба вместо традиционното ! Сега "истинските" ни приятели и партньори от ЕС трябва да вкарат 10-20 годишно агнешко месо за 15-20 лв килото ....и гледайте пак бой пред магазините ! Дивашка работа !
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм го измислил как ще стане. Лапад, коприва, киселец и охлюви от гората. Здравословно и полезно.