Прокуратурата пусна 15 аудиозаписа на престъпна група, изнудвала магистрат

Той е направил отвод
Обновена: 16 мар 2023 13:36 | 16 мар 2023 13:33, Нели Христова
165
Прокуратурата пусна 15 аудиозаписа на престъпна група, изнудвала магистрат
Снимка: БГНЕС

Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията симбиозата между криминални авторитети осъдени лица и такива издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите.

Това каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС), предаде БГНЕС.

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

Обвинени са две лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

Главният прокурор Иван Гешев посочи: „Може би, виждате това, което вие, медиите, наричате завладяната държава.“

„Сигурен съм че колегите от СГП ще спазват всички закони, за да дадат отговори“, заяви той и отбеляза, че от аудиозаписите се чува „ВТБ“, руската банка, която е в санкционните списъци. „Дали това не е работа точно на това зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите сътрудници и евроатлантическите ни партньори. Става въпрос за организирана атака на олигарси срещу интересите и сигурността на българските граждани“, подчерта Гешев и добави, че се надява ДАНС да даде отговори, както и че е сигурен, че МВР ще извърши съответните проверки.

Главният прокурор допълни, че от записите става ясно и че са събрани 400 хил. за отстраняване на полицейски служители. „За мен безспорно кой е Борислав от Икономическа полиция“, каза още той. Гешев заяви, че тези въпроси стоят и пред служебното правителство, включително и пред бъдещото народно събрание – какво ще направят, за да защитят страната. „Логичният въпрос, който възниква, е теоретично какво струва един закон за закриване на специализираните структури. Може би г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са противоконституционни, не са предавани в някой джип пред НС“, отбеляза още той и допълни, че в партньорство с МВР и на всички правоохранителни структури, които се интересуват, ще бъде направено всичко, за да си свършат работата. Главният прокурор попита и дали това е тайна за някого. „Искаме ли да живеем в такава държава и докъде докарахме страната си“, отбеляза той.

Атанас Илков, директор на ГДНП от своя страна каза: „Участието на лица от криминалния контингент, на закови фигури от криминалния контингент, и на всички техни връзки, които участват в това престъпление, ние ще бъдем нетърпими към всеки един от тях. Заставам зад всеки един наш служител, който съвестно и доблестно си изпълнява функциите.“

Директорът на НСлС Борислав Сарафов подчерта: „Кой е общият интерес, който свързва всички тези лица?“

Той съобщи, че в рамките на разследването са събрани неоспорими данни, че преди няколко години лицето Къро е подготвяло убийството на един общественик и издател. Сарафов посочи и че от разговорите вижда, че тези лица са доста близки.

Главният прокурор заяви, че за него е ясен интересът на закриването на специализираната прокуратура. „Трябва да е ясно, че българските правоохранителни органи правят всичко възможно да се борят с престъпността. За да има реални инструменти за борба с престъпността, трябва да има качествени закони“, категоричен е Гешев.

Сарафов отбеляза, че когато в рамките на едно разследване се установят доказателства по друго престъпление, то разследването продължава и по тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще не вярвам на Гешев, но може да става дума да са хванали групата защото има компромати за магистрати. Къри не е случаен, той е от бандата на Таки, а знаем за Капитан Андреево, тия мафиоти управляват държавата от доста време.
35
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако е нужен протест, да сме пред НС, както бяхме преди три години. Длъжни сме като граждани, а виждам по коментарите, че хората не са безразлични към своеволията и престъпното поведение на хора, работещи в съда и съдебната система. Нека сме смели и с гордо вдигнати глави, за да не говорят за нас медийните ***, с високомерие, че не сме заинтересовани. Проблемите и кризите ни интересуват, просто на всички вече им омръзна, а последните няколко години се усеща смотаност у институциите.
34
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане! Всички други партии са собственост на мафията!! Това е очевадно!
33
6
 
14
 
! Отговори
Гешев е ЗАВИСИМ преди 1 година
Иван Гешев е близък до примитива Бойко Методиев Борисов, мутрата Румен Николов-Пашата, перачите на пари -Найденови- Цеките, корумпираният ген. Майор Васил Василев, Юлиян Георгиев Перник с над 20 убийства зад гърба си !
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде мутрето прокурор на мафията сега изкара предизборни флашки да изкара че не Боко а Киро бил мафията. Прозрачен си!
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев, кво правим с опита за Саботаж на България? Фалшивия доклад за предстоящ фалит представено от Министерството е саботаж и това тежко престъплние. Нещо?
30
5
 
12
 
! Отговори
до 30 Българин преди 1 година
Тук казват, че самия Къро казва ПП и ДБ са мои хора, а ти искаш хората да гласуват за тях? Дай направо да избираме Къро за премиер?
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Флашките със аудио записи пак излязоха на мода. Бяхме ги позабравили.
28
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Гласувайте за ПП и ДБ, че олигарсите натискат за съдебна реформа. Вече бутнаха специализирания съд. Енергетиката се опитаха набързо да я гушнат, но избързаха с меморандума. Нищо, има план Б, само гласувайте за ПП и ДБ.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е новото, от 2 години се знае че Цв. Василев клати държавата и той лично подава всички сигнали по закона Магнитски които са не доказани, финансира партии заедно с другия в Дубай, освен това се прави на света вода ненапита но преди КТБ си беше първа дружка с Пеевски.
26
4
 
5
 
! Отговори
Позор си бе изверг преди 1 година
Нещото Гешев защо потулва ТЕРОРИЗЪМ в град Бобов дол срещу Софиянци от местни роми и корумпирани полицаи!? Над 200 жалби и сигнали са подадени до Прокуратурата и МВР!? Мирослав Германов
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ли си говорят маджо и христо от дб , закриване на прокуратурата и връщане в 90 те е направено вечеКакво друго ни гласят
24
8
 
7
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Прокуратурата да не е влязла в музикалния бизнес, че пуска записи?! Тия записи ще осъдят ли няКОЙ? Защо не се занимават с това, за което вземат заплати? Колко осъдителни присъди има Гешев като прокурор?
23
4
 
13
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Че Маджо управлява, държавата от десетки години бе с поставени лица Борисов нали му е подчинен още от мутринските години още Георги Стоев казваше че чисто го е биел
22
7
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Как не ви вдяна маLоумната главица, че шкафчета, кюлчета и пачки бяха монтирани и фалшифицирани?! Доказаха го с независима петорна експертиза от европейска институция - пикселите на снимката и кюлчетата са различни и всичко е монтирано. Как не спряхте да повтаряте лъжи?
21
0
 
1
 
! Отговори
От 17 преди 1 година
АЛОУ! Мрънкачи и драскачи тука! Зададох върпос! Да ми отговаряте бързо!!! Помиари!
20
5
 
9
 
! Отговори
Мафиотите преди 1 година
Затова бьрзаха да закрият спец прокуратуратаМаджо те търси христо
19
2
 
8
 
! Отговори
Ей САДИСТ преди 1 година
Гешев спри извращенията с Българи веднага, това е Европа не Иран !
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така,досега в интервютата му разбрахме че от него нищо не зависи,все не чул,все не разбрал а той работи човека тайно като Джеймс Бонд!
17
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Някой да излезе и каже на хората в прав и елементарен текст, че зад всичко, случващо се с нашата държава последните 2 години, стоят олигархични кръгове (например Прокопиев, Маджо и други), които си измислиха новата мантра с ПП и ДБ, разбутаха специализирания съд, върнаха няколко милиарда на олигарските, и искат съдебна реформа да правят.