Служителите на КЗП на протест за по-високи заплати

Настояват за 60% увеличение със задна дата от 1 януари 2023 г.
28
Служителите на КЗП на протест за по-високи заплати
Снимка: Dnes.bg, архив

"Ситуацията с възнагражденията в КЗП е трагична. Заплатите са изключително ниски - от порядъка на 1000 - 1200 лв. брутно възнаграждение, чисто често са около 900 лв. Това са абсурдни възнаграждения за една ключова администрация, от която очакваме да упражнява контрол и да работи на толкова много фронтове".

Това заяви пред БНР Кремена Атанасова - председател на Синдиката на административните служители в КТ "Подкрепа".

Днес работещите в КЗП от цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка от 10 до 11 часа с искане за увеличение на заплатите с 60% със задна дата от 1 януари 2023 година. Освен това по щат има недостиг на служителите, подчерта още Атанасова и посочи, че всички работещи в КЗП в цялата страна са 180 души, като в това число се включват и ръководство, счетоводство и т.н. Реално около 130 дущи са хората, които упражняват контрол. Настояваме те да бъдат увеличени с още 50 души, добави исканията тя.

По думите й в институцията има текучество на служители, но към момента няма свободни щатни бройки. На изказванията за раздута администрация, тя призова да се види без кой може и без кой не може.

"Когато има съкращения, обикновено това са хора по ниските етажи, които вършат работа. Не съм чула да има съкратени директори, председатели и т.н.", каза Атанасова.

Искаме назначаване на хора в ключовите структури, без които държавата не може, отбеляза още тя.

"Не може самата държава да хвърля едни черни петна върху администрацията, като говори колко е раздута, как нищо не прави, как ще съкращава. Няма как обществото да е настроено по друг начин, след като има такова популистко говорене от най-високите етажи на властта", посочи Атанасова.

Администрацията е в пълен колапс, смята Кремена Атанасова. Омръзна ни да слушаме, че идват избори и няма бюджет. Исканията ни са насочени към Министерски съвет и Министерство на финансите, добави тя.

"Ако не бъдат чути исканията, колегите ще вземат решение дали да обявят безсрочни ефективни стачни действия. Голяма част от тях са решени, че този път няма да отстъпят. Надявам се да не се стигне до там и да има разум в тези, от които зависи", обясни Атанасова.

За увеличение от 60% ще са необходими милион и нещо, изчисли Атанасова и добави, че на този етап нямат обратна връзка от финансовото министерство.

В предаването "Преди всички" тя подчерта, че настояват заплатите да се увеличат с еднаква сума за всички, а не процентно, защото такова увеличение би отворило още повече ножицата между ниските и високите възнаграждения.

За щастие в администрацията работят изключително качествени и кадърни колеги, които въпреки възнаграждението си работят съвестно, коментира Кремена Атанасова. Все пак според нея няма как да се очаква, че човек с 1000 лв. заплата ще бъде мотивиран и може да се очакват чудеса от него. Със сигурност едно увеличение ще подейства на служителите мотивиращо, категорична бе тя.

По думите й последното увеличение на заплатите е било през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: протестзаплатиКЗП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Толкова и работят, винаги се измъкват и никога не е в полза на потребителя. Ако пък се оплачеш от А1, винаги си виновен, сякаш са на договор при тях, за да ги защитават. Всички знаем, колко некоректни са мобилните оператори, особено А1, но защита от тях нямаме.
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плащат им за работа като за 900 лева, а искат от тях да работят като за 9000 лева. Е, как ще стане това?!
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да стана продавач в Лидл или някъде другаде, ако ще и 5 пъти по-висока заплата от моята да ми предлагат. Не работя в КЗП, но разбирам защо все още работят там при тези мизерни заплати.
22
4
 
3
 
! Отговори
От коментарите преди 1 година
Коментарите тук изискват от работещите в КЗП да пишат закони и правила и да го прилагат още преди да са ги написали. Законите не ограничават фирмите да ни дойат, както си искат. Какво точно искате да правят КЗП, но без да нарушават законите?! Не видях нищо такова.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е политика на демократите след преврата 1989 година - да поддържат мизерни заплати във контролиращите органи и съответно да товарят един работещ там с работа като за 2-3 човека. Явно на работещите в КЗП им е дошло до гуша.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една продавачка в Лидл я взимат от раз за 1200 чисто. Щом като не се махат тия, значи взимат доста повече от тези 1200 в държавното КЗП.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривайте ги няма полза от тях само лапат
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стачкуват само тези които имат келепир да се задържат на досегашната си работа. Който не вижда смисъл да остава, си търси друга работа, а не стачкува. Хич не са за съжаление тия.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път си търсих правата и ... глас в пустиня. Никакъв отговор пета година вече.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нищоправци - вземати подкупи от големите фирми за да си затваряте очите десетки години
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия продажници обслужват интересите на големите фирми в България, а не не потребителите. Както и всички институции в България, защитават бизнеса, а не правата на обикновените потребители.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не са им спрели рушветчилъка,че ще стачкуват. Нормален човек, започвайки работа на заплата около хиляда лева,го прави според мен поради две причини. Едната е това да е временно,за месец -два докато чака нещо да се случи,или с ясното съзнание да си докарва от далавери поне десятка на месец. Нещо като в министерството на великите рушветчии,но не в такива размери,те онези са ненадминати, десятка скубят за половин ден.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с комисии, институти, агенции.... Никаква е ефективност, никакви резултати в полза на хората! Дори пречат. И всички изкарват заплатите на този раздут административен апарат! После защо няма пари за важните неща. Закривайте ги тези паразитни структури, които се активизират само по време на избори. И знаем за кого гласуват.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в сферата на домакинските електроуреди. Сравнително често си имам вземане даване с тези от КЗП. Запитайте се защо нормален човек, би работил за 900 чисто и вместо да напусне, отива да стачкува. Работа в частния сектор има бол, а тези стоят от любов към клета майка България. А дано, ама надали :))) Предполагам се сещате за какво ви говоря.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууууу, кой сега ще ми защитава правата пред ограбването от Йетела и Лидъл?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой ми обясни, какво точно правят тези, освен да симулират дейност, бих ги подкрепил !
9
2
 
15
 
! Отговори
Десислава преди 1 година
За голямото нищо,което вършат,заплатата даже е много висока.
8
2
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ще са нужни милион и нещо лева за вдигането на заплатите на 180 хрантутника, после защо държавата е пред фалит! 1 милион хрантутника ни излизат милиарди лева всяка година, не съм чул нито 1 човек да каже, че която и институция е свършила работа за 1 стотинка! Закривайте ги, да хващат по една мотика и да ходят да работят! 1/3 от служителите даже не са проверяващи, а хрантутници на хрантутници, началници, счетоводители, чистачки, бюроподпирници и всякаква друга ***!
7
2
 
21
 
! Отговори
Абе преди 1 година
За никаква работа 1000 лв малко ли са?
6
2
 
21
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Аз като не си харесвам възнаграждението и условията на работа си подавам молбата за напускане и си търся нова. Работодателят ми е решил да ме оценава на толкова, защо да му стачкувам?!? Молбата и чао.

Спонсорирани публикации