От БХРА настояват 9% ДДС да остане

Ще рефлектира върху покачване на цените, заяви Радка Василева
Обновена: 21 мар 2023 11:38 | 21 мар 2023 11:36, Красимир Ангелов
40

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Държавата обаче обмисля връщането на 20% ДДС.

"Това ще рефлектира върху покачване на цените на нашите услуги. По-малко потребители ще искат да си позволят услугата. При нас покачването на горивата се отрази негативно, защото това са голям процент от нашите разходи. Ако тази ставка се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за нас", каза председателят на контролния съвет на БХРА Радка Василева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че компенсациите са били моделирани така, че много от фирмите, работещи във фитнес сектора, не са успели да покрият условията. Имало е и забавяне на разглеждане на документите по вина на НАП през втората вълна на локдауна.

"Много колеги не успяха да получат компенсации, но те така или иначе не покриват нашите загуби, които бяха генерирани по време на локдауните. Все още усещаме ефекта от невъзможността на хората да посещават клубовете по време на Ковид. Все още не можем да си върнем нивата отпреди тези рестрикции", коментира Василева.

"Ние настояваме ставката да остане 9%, защото е необходимо държавата да разбере спецификата на нашия сектор. Той има голяма значение за общественото здраве. Забелязваме, че основно значение се отдава на големите сектори, които имат по-голям дял в БВП, разбираемо е от една страна. Но фитнес секторът не трябва да се оценява по обем, а по ползите за обществото", смята председателят на контролния съвет на БХРА.

Василева изтъкна, че са готови за диалог с държавата и обсъждане на предложените мерки от Министерството на финансите.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер на 96 преди 2 месеца
Управляващиииииии, оставете 20% ДДС навсякъде а сменете политиката за подпомагане. Като махнахте ДДС върху хляба, защо от днес е увеличен, житото не е от нова реколта, а и цената на енергията и горивата намаля, или на управниците не им се иска да прогледнат
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези нагледци дето и бакшиш искат в цената да си вкарат. Насила парите от ръцете да ми вземат. *** мръсни. Няма да стъпя на заведение. Да видим как ще стане. Бойкот!! Днес в магазина ми искат 4,50 лв. за 200 гр сирене..ми да си го ядат
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слизане от Брабусите и качване на Дачия. Порше до Поршето, майно льо, Брабус до Брабуса. За дугите - автобуса и минималката.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фитнесите са вредители на общественото здраве. Продават анаболи и перат пари от дрога.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Слизане от Бентлитата мошеници,ще карате само мерцедеси.
32
0
 
2
 
! Отговори
Morski преди 2 месеца
Пък ние обикновените потребители искаме ПО-НИСКИ ЦЕНИ С ПО-КАЧЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ! Свалих, ви ДДС то и пак намалите порции, и вдигнах те цените! Ай. СИК.. тир!
31
0
 
17
 
! Отговори
IVo_1 преди 2 месеца
данък от 9% трябва да е за хранителните продукти в магазина, на ресторант се ходи с повод и забавление. Точка. Който иска да ходи да го обслужват да си плаща. Който иска да си приготви в къщи да му е достъпно по джоба
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 21, ЛЪЖЕЦО, тази "малоумщина" беше причинена от твоя ГЕРБ по време на ковид - пандемията, и няма абсолютно нищо общо с ПП! Виждаш ли какви мpъсници и ЛЪЖЦИ сте всички герберуги?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-нужното нещо са ресторантите. Там ДДС трябвва да е 0, пък може и -10%.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо и баничарниците с кифли вече казват че това е ''хляб'' , за да се класират за гювеча ?Не е ли българска работа вече на мястото на сИганската работа !
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При положение че в Бг ВНОСЪТ на стоки е ''някакви си'' 93 % , то за какви Бг-стоки говорим ?
26
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
200 лв обяд на 5 души да фалират и да спрат да ни занимават с техния бизнес
25
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Те защото сега са много ниски, затова ли? 1200лв. само спането в нищо и никакъв мизерен хотел на Китен. Много е евтино. За качеството на обслужване, изобщо няма да споменавам. ЗЕРО-НУЛА. Българина от край време не познава понятието хигиена.Важно е парите да се гушнат. Не се наядохте бе джанъм!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
можем и без ресторантьори.
23
0
 
17
 
! Отговори
Този бранш преди 2 месеца
работи извън закона. Работниците им са роби. Не се осигуряват. Не ползват болнични, платени отпуски. Цените в заведенията са безбожни. Защо трябва народа да финансира бизнеса.
22
0
 
4
 
! Отговори
meanwhile преди 2 месеца
Оня "череп" в Дубай сега пуши победоносно пура след пура "благодарейки", че се е отървал от "живота" във България.
21
7
 
6
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
Най-голямата малоумщина, причинена от ПП
20
6
 
3
 
! Отговори
Соца се завръща преди 2 месеца
Искахте като при бай Тошово време, на ви го сега, бай Радевото ви време. Става баш баш като едно време - хората само гледат изложената стока по витрините защото цените са толкова високи, че не могат да си я позволят. Засаждат зеленчуците на село за да може на лято да напълнят багажника на Голфа с краставици и домати отивайки на почивка. Доста соц звучи нали и не, не е разказ от соц миналото, а прогноза за Радевото ни бъдеще
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До избирател Дебе и Бебе са само хотелиери. Самоковеца, Картофа, Нерезъ и са безброй.
18
0
 
18
 
! Отговори
избирател преди 2 месеца
СТИГА С ТИЯ ХОТЕЛИЕРИ И РЕСТОРАТЙОРИ.НЕ СЕ НАЯДОХА.