Местим стрелките на часовника с час напред в неделя

От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово време
32
Местим стрелките на часовника с час напред в неделя
Снимка: Pixabay

От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, припомнят от Българския институт по метрология.

От 1997 г. лятното часово време в България се въвежда в 03:00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 04:00 ч. през последната неделя на октомври. Това показват данните на отдел
"Справочна" на БТА.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) приемат лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 г. и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в ЕС са въведени  в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на Комисията, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84 процента от запитаните отговарят, че  искат да се прекрати смяната на часовото време заради множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм.

На 26 март 2019 г. Европейският парламент приема решение, според което страните членки трябва да информират Европейската комисия до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: часовниквреме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами докато си траем ще ни разиграват и за това
27
0
 
6
 
! Отговори
бачкатори преди 1 година
Добре е за Владетелите , робите ще работят от ранна утрин до късна вечер и ще хранят повече господарите си и държавата.
26
0
 
7
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Демек, бачкаторите ще спите един час по-малко, а Дони ше си гуши възглавката, докато му е мерак... ;)
25
5
 
7
 
! Отговори
И какво от това преди 1 година
Колко трябва да си дебилен да предпочиташ да се стъмва декмври и януари в 17ч, а юни и юли в 20ч., с единствения довод, че било астрономичското време. Ами то /астрономическото уж/също е въведено от хората. Не подкрепям смяната, но да разумен човек да иска "зимното" не го разбирам, честно.
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде мрънкалниците се активирали в коментарите. Никога не ми е пречело, никога няма да ми пречи. Да, зимното часово време е астрономическото. Но лятното си е лятно- кефи ме. Бачкерите, дето щели да спят час по-малко, не ме интересуват. Да са учили.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, припомнят от Българския институт по метрология." Това означава, че в 03:00 ч. ще щракне стрелката (или цифричката) автоматично на 04:00 ч. Тогава ЗАЩО на картинката е показано че това щракване става от 02:00 към 03:00 ч.???
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зачудих се в кой крачол ми е зимното и в кой лятното време, че да ГО наместя
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък няма да го местя.Не го гледам изобщо.Задавам гласова команда от далече и изкуственият интелект се задейства.Питам го и получавам отговор.
20
5
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Ами ето, излиза, че 169 държави са спрели с тази глупост. И само ЕС продължава. Докога? Нали се взе решение да се прекрати? Те значи за едно толкова елементарно нещо не могат да вземат решение, а пък недай Боже да трябва да решават за сериозни неща, като влизане във война ири нещо друго.
19
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя на смени и цялата тая глупост ми идва в повече! И без това е трудно, че и да ми местят стрелките.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Ако не беше ЕС да налива пари, щяхме да сме фалирали още след 1вия мандат на гроб. Ходиш ли всяко лято до Гърция само с лична карта? Пазаруваш ли онлайн от всички държави в ЕС без мито? Возиш ли се в столичното метро? Зареждаш ли всички телефони с едно зарядно? Малкото хубаво нещо у нас е благодарение на ЕС, ако не беше тиквата, щеше и да е в пъти по- добре
17
11
 
10
 
! Отговори
То преди 1 година
Понеже тук пишат някакви хора, които си лягат с кокошките, за това искат вечер да се стъмва по-рано. Просто психологическия ефект от дневната светлина е огромен обаче. Ако не се мести времето напред лятото ще се стъмва прекалено рано. Около 8 вечерта. А лятото хората се разхождат, събират топлина, веселят се и това ги прави щастливи. През зимата, когато се стъмва в 5 оше, ефекта е обратен. За да не изпадат в депресии, хората в северните държави се събират в молове. Денят е хубаво да е дълъг.
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това местене трябва да се спре веднъж завинаги.
15
6
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
НИКОГА НЕ съм "местил стрелките" !!..Това е уникалнаИДИОТИЯ !..Защото:-През лятото по-рано се съмва,но и по-късно се стъмва..Тоест,светлата част на денонощието се разтегля В ДВЕТЕ посоки..Та кой "гений" е избрал "местенето напред",вместо "местенето назад" ?..Ако просто само се съмваше по-рано,а стъмването остава същото,тогава да,съгласен съм ...Но при условие че "разтягането" е в двете посоки,"местенето напред" НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ!!!..ПростоГЛУПОТЕВИНА,измислена от некой откачен "фактор" !
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли?! 84% от хората казат НЕ, тия от Брюксел какво чакат още?
13
5
 
25
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Ами защото всъщност т.нар. ЗИМНО време......е астрономическото!
12
20
 
10
 
! Отговори
най-после преди 1 година
И защо въобще се връщаме към измисленото зимно време?Мрачно и подтискащо, едвам дочакваме лятното прекрасно, светло и чудно време!
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите в България въведоха лятното време през 1979 година. Кога ще се отмени тоя простотия.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този,който е приел лятното време и го поддържа, да го....
9
2
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Отчитане на дейност!Вместо да седне ЕС и да каже истината.А тя е, че ефектът е 3% от нанесените щети, т.е. няма такъв!Е как пък толкова народ, един не стана да каже НЕ, няма да си местя нищо...без основателна причина!