Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден?

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по поскъпването им
22 мар 2023 15:43, Анисия Иванова
60
Свръхпроизводство на яйца у нас: Ще паднат ли цените за Великден?
Снимка: БГНЕС

Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива. Това прогнозира Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков.

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари.

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков пред БНР.

Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция. Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи:

"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
23
 
! Отговори
:) преди 1 година
Не, разбира се! Бг производителите са на принципа "Кръв повръщам, пари не връщам!" Ще ги хвърлят на ***, ама на по-биска цена няма да ги дадат, да се не минат! :)
1
1
 
37
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Как така има свръхпроизводство? Нали миналата седмица цената им беше висока заради вноса им.