Тази нощ местим стрелките с час напред, въвеждаме лятното часово време

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави
Обновена: 25 мар 2023 11:55 | 25 мар 2023 10:10, Камелия Цветанова
74
Тази нощ местим стрелките с час напред, въвеждаме лятното часово време
Снимка: Pixabay

От 26 март в 03:00 ч. се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват с един час напред, съобщават от Българския институт по метрология.

От 1997 г. лятното часово време в България се въвежда в 03:00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 04:00 ч. през последната неделя на октомври. Това показват данните на отдел „Справочна“ на БТА.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) приемат лятното часово време през 70-те години на 20-и век. Между 1980 г. и 1984 г. са приети поредица директиви, които определят, че лятното часово време започва през последната неделя на март и завършва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в ЕС е имала различни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в ЕС са въведени  в изпълнение на директива на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на ЕС от 2001 г., която регулира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 г. Европейската комисия (ЕК) публикува законодателно предложение за прекратяване на смяната на времето в ЕС. Според проучване на Комисията, проведено в периода от 4 юли до 16 август 2018 г. и в което участват 4,6 млн. души от страните членки, 84 процента от запитаните отговарят, че  искат да се прекрати смяната на часовото време заради  множеството негативни ефекти върху здравето и поведението на хората, вследствие нарушаването на биологичния им ритъм.

На 26 март 2019 г. Европейският парламент приема решение, според което страните членки трябва да информират Европейската комисия до 31 октомври 2020 г. кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 г. да приемат и публикуват промяна в националното си законодателство, която да отразява новия регламент за часовото време. Действащата директива за часовото време от 2001 г. се отменя от 1 април 2021 г., поради влизане в сила на новия регламент. За да стане факт решението на ЕП обаче, трябва да се произнесе Съветът на ЕС, което още не се е случило.

В световен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: часовник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Боже, колко си...! Ами започвай и свършвай работа по рано бе, защо трябва да се сменя времето?
12
3
 
17
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Русия е нормална страна и там няма зелени евроизвращения със смяна на часовото време.
11
2
 
12
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Русия е нормална стана, и децата там са момчета и момичета и имат бащи и майки.
10
0
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
5 не е здравословна смяната, а не самото лятно време!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази нощ местим стрелките с час напред и въвеждаме московското часово време на територията на цяла България.
8
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятното часово време е всенароден празник, и истинска благодат за хората които след работа искат да свършат нещо - да поработят в градинката, да се видят с приятели, или просто да се поразходят! Недоволните са само разни мързеливци и неудачници, които нито искат да работят, нито имат приятели, и за това искат по-бързо да се стъмни и да си легнат самотни в леглото... Няма заради тях да страдаме всички нормални я!
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма работа, баба ми някога на село е знаела колко е часа пък до 100 години изкара. Днес и утре цял ще ни занимавате с това, все едно е Нова година.
6
6
 
12
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
И петела на двора ме гледа строго и сякаш казва: "Да не забравиш, че утре ще кукуригам един час по-рано". То и кукувичката от стенния часовник някак странно се държи днес ... А пък милото ми вика: "Нали ще си легнем един час по-рано тази нощ, че да имаме време да се..... наспим".
5
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали се доказа, че не е здравословно? Нали хората, които вземат животоспасяващи лекарства спазват точен час на прием и с това преместване на стрелките се нарушава цикъла на прием? Стадото спи или пасе във веригите.
4
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си обичам астрономическото време и никакви местения на стрелки не признавам.
3
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвам се, има смисъл в тази работа.Ще издържим ден - два. И всичко ще си дойде на мястото.Вече в 6 и малко излиза слънцето и е трудно да се спи и без това. Да приключваме по-рано с работния ден е супер.
2
9
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ 2023 преди 1 година
Полицай, ром, полицай, ром, полицай, Джипси, полицай, Джипси, полицай, ром-България е ад
1
12
 
16
 
! Отговори
Местан преди 1 година
Местенето е в основата на либералните ценности.