България може да изхранва 30 млн. души, потенциалът да се използва

Сайтът с цените няма да реши проблема, не се очаква храните да поевтинеят
27 мар 2023 22:20, Анисия Иванова
45

След дълго чакане и подготовка пуснаха сайта, който следи цените на основните храни у нас. В платформата е предоставена информация за това как се променя кривата при цените на основни хранителни продукти.

"За пръв път се направи обобщена и единна информационна система. Това се превърна в цялостна национална информационна система, която показва движението на цените. Тази информация е необходима както за пазарни играчи, така и за потребителите. Това не е средство за намаляване на цените, трябва комплекс от мероприятия, трябва приоритrзиране на аграрния сектор", коментира председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата Владимир Иванов.

По думите му е необходимо да се създадат по-добри производствени и търговски практики, а аграрният сектор да бъде пръв приоритет на държавата.

Още по темата

"Идеята на сайта е като потребител да получите максимум информация. Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като тенденция - да се види, ако някой иска 7 лв. за домат при 2,30 лв. нормално. Потребителят винаги е сила, затова е важно повишаването на потребителската култура и информирано пазаруване. В момента циркулират купчина хора, които се правят на производители", посочи Иванов.

Председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова беше категорична, че проблемът с цените и производството няма да се реши със сайта. А данните от него ще са допълнителна информация за хората, анализаторите, институциите.

"Не знаем колко полезно ще е и за потребителите, дават се средните цени, не е най-ниската цена. Информацията, която се получава, може да се използва от някои търговци - ако продават по-евтино, да вдигнат цената, ако средната е по-висока", предположи Милтенова.

Тя коментира, че високите цени на краставиците и доматите от преди месец са били резултат от дефицита на родно производство.

"От 10 г. алармираме, че ситуацията в сектора не е добра, върви към унищожение. Факт е, че решенията и политиката в сектора е към намаляване стремглаво надолу на плодовете и зеленчуците. В последните години много производители се отказват да произвеждат", каза Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея с подкрепата на родното производство ще спре вносът на домати със съмнително качество и съдържание.

Владимир Иванов прогнозира скорошно поевтиняване на зеленчуците, но не и на другите хранителни стоки.

"Цените ще вървят към успокояване заради мощната конкурентна среда, ще започне по-масово производство в Турция и Гърция, където е по-топло. Потребителите ще видят успокояване на пазара. При останалите хранителни продукти ще видим задържане, докато има война, неяснота с енергийните ресурси, трудно ще видим трайно равновесие", убеден е председателят на Държавната комисия по борсите и тържищата.

Двамата са категорични, че добро за производителите би било кооперирането им, за да имат по-ефективен достъп до субсидии. Мариана Милтенова предупреди, че това не трябва да бъде за сметка на малките производители, които да бъдат отказани от дейността си.

Владимир Иванов припомни, че България може да изхранва 30 млн. души и потенциалът трябва да се използва, а "не да отиде в кофата". Гостът призова потребителите да избират български яйца, които са с по-добри показатели от вносните - така ще подкрепят и родните производители.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цените трябва да са като в Германия или по-високи. Иначе *** се чувства прецакан и не му се занимава с нищо.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще го позволи това? Отровното сорос общество в институтите си прогнозираше до 2050 да сме 5 млн. Целта е достигната и преизпълнена, сега сме толкова. След като всеки директор на "обществото" е и в политиката и във фондовете. Справка Томислав Дончев. Справка Караджов.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може с ферми от скакалци,бръмбари и калинки.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есен на бригади ходеха ученици,студенти,войската за да се прибира реколтата.Сега внасяме домати.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Клаус Шваб Както се казва в една реклама - "Обясни им, моля те!". Още не могат да се отърсят от демокрацията, пък и социализма не могат да забравят.
16
7
 
3
 
! Отговори
KoSSтадинов преди 1 година
Може... но аз съм решил да ги оставя 3 млн след изборите..
15
7
 
10
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 година
На нашата карта, територията на далечната и затънтена провинция българия е предвидена за резерват на танцуващи мечки, сърни и елени, глухари, патици... Не ни трябва да изхранва 30 милиона души, защото дори 3 милиона не предвиждаме да замърсяват с присъствието си този ловен парк за нашите ловни излети и резерват. Индианците ще ги занулим. А Няколкото останали екземпляри ще изселим в зоокът. Производство на храна не се предвижда в зелената сделка. Който не може да се научи да фотосинтезира е АУТ
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи! Само да не са ви пуснали някоя муха от Запад, че с още малко торове и ГМО семена и породи, България ще изхранва 30 млн. души. Би могло сега да изхранва 6 млн., ама не може.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да те светна, че България точно сега изнася лютеница и агнешко... Точно през 2023г. но пък затова у нас същото е на 3-на цена.. като за българи. Ха се сети кой управлява пак и защо сме интернационалисти??
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 млн бу гаре + 25 млн укромързеливци. Сметката излиза.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видел съм лютеница за Холандия ,защото с машини им лепяхме етикетите,кухоооО канче .
10
2
 
14
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 година
Интензивно земеделие с оранжерии, напояване, торене и т.н. може да изкара много по-голямо производство. Но това няма как да стане сега. Минало бешело време. Сега земята я изкупиха *** и китайците, и зърнарите. Водата я приватизираха. Бантустанците щъкат безконтролно и берат всичко, което става за бране. Зърно не им е рентабилно да "берат", но плодове, зеленчуци, селскостопански животни стават за "бране". И никой не може да ги спре. Те са над закона. Един стопанин сам срещу ордите няма шанс
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да създаваме биороботи за пингвина ли?? Ким Чен Пингвин *** му трябва.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца износът на вино е достигал до 400 млн. бутилки годишно. Колко са сега ,а?
7
0
 
5
 
! Отговори
БГ ТЕРИТОРИЯ преди 1 година
САМО ОБРАБОТВАЕМАТА ЗЕМЯ МОЖЕ ДА ИЗХРАНВА СПОКОЙНО ДО 12 МЛН. ДУШИ
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 каква лютеница за Холандия бе легай да спиш ти видел ли си некъде лютеница по другите държави
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България хранеше,но вече не и се дава от ЕС,не разбрахте ли ,че има квоти!? България изнасяше агнета за близкия изток,лютеница за Холандия ,да не говорим за другите пазари.Сега няма нищо .
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя България може и САЩ да храни платихме им 10 милиарда за самолети и пихме една студена вода
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 години ни минаваха с двеста и искат пак казват било стабилно
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме как ги изхранва пълно с просяци и клошари по улиците виж украинците ги гледа плаща им спа хотели