800 млн. евро са загубите на зърнопроизводителите от украинския внос

Протестът им бе подкрепен и от румънските им колеги
30 мар 2023 15:00, Анисия Иванова
103

Втори ден блокади на основни пътища и гранични пунктове на протестите на зърнопроизводителите. Недоволството е срещу вноса на зърно от Украйна, заради което търпят загуби за милиони.

Те отново блокираха Дунав мост при Русе. Зърнопроизводителите затвориха граничния пункт за около 30 минути преди обяд, а в 14 часа, когато е срещата с президента Румен Радев, отново ще блокират достъпа за половин час. Протест имаше и в Силистра.

Протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен и от румънски производители, като на 7 април българите ще отидат на протеста срещу вноса на украинското зърно в Румъния.

Още по темата

"Най-накрая ушите на Брюксел са отворени и разбраха, че проблемът не е само български. Проблемът, когато една държава членка на ЕС страда, трябва да се приема като проблем на целия ЕС", настоя зърнопроизводителят Радослав Христов.

"Поляците също предприемат ефективни действия за излизането на Полша от този регламент, понеже трите държави, близки до границата с Украйна - България, Румъния и Полша, понесохме най-тежките щети от зърното. Очакванията са ни политиците да поемат политическата отговорност и да извадят България от регламента", коментира протестиращият Милен Коев.

Загубите за страната от вноса на украинско зърно за миналата година възлизат на около 800 милиона евро, сигнализират зърнопроизводителите. A субсидията от Европа е само 16 милиона евро. Българската продукция застоява по складовете.

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. България се оказа в края на коридора и натиска на пазара. Половината украински слънчоглед влезе в страната, същевременно нашата стока стои по складовете", заяви председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов.

"Излязохме днес заради нерегламентирания внос на зърно и искаме промяна. Има и зърнопроизводители и картофопроизводители. Конкретно това, което искаме, са сроковете за оран. Много неща са, но то е от основните, защото в планинските райони няма как да ги спазваме тези срокове. Не може да си покрием разходите. Масово се говори, че пшеницата ще тръгне от 0,35 лв.", каза председателят на Националното сдружение на земеделските производители - Венцислав Митков, пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в Украйна торовете и препаратите са "на смешни цени".

"Искаме строг контрол на внесеното зърно. В момента по тези "зелени" коридори разтоварват зърно и абсолютно никой не взима проби от това зърно. Олиото ни е от украинското зърно, ядем хляб от тяхното зърно. Но какво се съдържа там - никой не знае. Колеги бяха взели проби, бяха ги дали на лаборатория, половината Менделеевата таблица е вътре. Ние сме пред ръба на фалита", настоя Митков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зъно-производителите : НАТО не дава !
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом с толкова "загуби" не са фалирали значи могат и още.
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 "И как на тебе ще ти е добре, като ти стане 5лв хляба?" Лично на мен цената не ми пречи, стига да не се храня с храни, произведени от мухлясали и вредни суровини. Предполагам за теб цената е проблем, щом си съгласен да ядеш евтиното, без значение от качеството му. Но ми стана интересно защо реши, че хлябът ще стане 5 лева? Т.е. според теб няма други механизми да се покрият завишените разходи и единствено трябва цената на хляба да се вдигне или да ядем мухлясали продукти?
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ме карате да ползвам скъп газ, вие ще ползвате скъпо българско жито не укърско.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да ям по-скъп хляб, ама да не е радиоактивен. Щом искате по-евтини неща вдигнете санкциите. Защо по дяволите трябва да плащаме за петрол и газ повече на посредници? Ако сме спестили 800 милиона от укърското жито то от безплатните хотели, не ползват винетки, не плащат тол такси, безплатна здравна помощ по-скъпи нафта и бензин, по-скъпи петрол, газ, тореове, то ще излезе, че от укрите сме назад с милиарди. Платените ботове ореваха света заради някакви зърнари и скъп, хляб за другото мъчат
31
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Аз не мога да разбера нещо. Цената на брашното преди година бе около левче, лев и 20, сега пак е толкова. Баничките на Била бяха по 70 стоти ки, сега са лев и седемдесет и са двойно по-малки. Токът е подпомаган от държавата. Брашното е на същата цена. В баничката почти няма сирене. Тогава на каква основа цената е тройна спрямо айде, не една година, а две? На това ми отговорете. Щото ако протестите успеят и брашното стане 2 лева, баничките трябва да станат 5!
30
1
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
И като няма евтина пшеница, Митков ще си продаде скъпата и ще си кара Бентлито. Пък вие ще ядете Митковия. Шилета прости!
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 Да, в Украйна е по-евтина продукцията, защото ползват препарати, които са много по-евтини и са забранени за употреба в ЕС.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2021 година цената на житото беше 300 лева на тон, сега искат да е 700 , ама се появи украинско жито на 350 лева и не могат да им излязат сметките. Преди година Киро и Асен щяха да им купуват зърното по 600 лева , те не искаха, че вървяло по 700, ами сега върви по 350-400
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много поздрави на зърнопроизводителите или още казано български алчни г*зове.. много се радвам че продукцията им застоява даже да се скапе най добре..
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един тука ни убеждава, че ако българите платят. 800 милиона допълнително за хляб, щели да се оправят и да им е добре.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 И как на тебе ще ти е добре, като ти стане 5лв хляба?
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обобщим. Въпреки войната, въпреки , че в Украйна фермерите не получават субсидии от ЕС, тяхната продукция е два пъти по евтина от на нашите.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тия 800 милиона по план трябваше да бъдат съдрани от обикновения българин и дадени на зърнените босове. Но дойде украинското зърно. Готова далавера развалиха.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21 А кой произвежда хляба, не са хората ,които произвеждат и зърното.Ядем нещо си със съмнително качество,а умишлено ни се продава като качествено.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. В този стил са повечето коментари под статиите за зърнарите. Е, няма скоро да се оправим.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
800 милиона по-малко излезли от джоба на българина в посока зърнарите
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи кво стана - заляти сме със зърно, а хляба, брашното, олиото пак скъпи и държат цена, ах гиди тояжке как ша та развърта самооооооо
18
2
 
14
 
! Отговори
обзалагам се преди 1 година
че тез трактори, купени с европейски пари, нямат и 20км навъртяни на километража. Държат зърното по сладовете за да са високи цените и сега искат компенсации за евентуалните печалби дето щяха да направят от продажбата му на високи цени, ама вноса им обърка сметките, ся искат от нас пари, щото и ние внасяме в европейския бюджет. Значи 2 пъти ни клатят- веднуж с цените у нас, втори път от наще вноски в съюза
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на всичко скочиха драстично след като Киро ъпото реши да налага санкции вие сте си виновни щом не протестирате, че ви налагат санкции.