Искаме от Брюксел още поне 50 млн. евро компенсация за зърнопроизводителите

Засега са ни обещани едва 16 млн. евро заради загубите от украинския внос
30 мар 2023 13:20, Стела Стоянова
58
Искаме от Брюксел още поне 50 млн. евро компенсация за зърнопроизводителите
Снимка БГНЕС

Кабинетът ще настоява за още поне 50 млн. евро компенсация от Брюксел за българските зърнопроизводители. Засега обаче няма идея как да се разреши проблемът с препълнените им складове с непродадена продукция.
Брюксел е обявил, че ще отпусне за България 16 млн. евро компенсации заради загубите от безмитния внос на украинско жито. Зърнопроизводители за втори пореден ден излязоха днес на протест с твърденията, че сумата е смешно ниска. Те настояват също България да не удължава действието на приетия през май 2022 г. европейски регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, чийто срок изтича в края на май тази година.

Служебният кабинет застана твърдо зад протеста на зърнопроизводителите срещу евтината украинска суровина.
"Ако този регламент продължи в същия си вид, българските земеделски производители ще продължат да търпят загуби още една година", заяви пред БНР зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той изрази недоволство, че вместо да се осигури "коридор на солидарност" за износа на украинското зърно, то останало в България, с което подбива родното производство.

"Най-тежко е положението със слънчогледа", посочи Джиков. В момента българските маслобойни предпочитали да работят с евтината украинска суровина и нямало как държавата да ги задължи да купуват по-скъпия български слънчоглед. Отделно борсовите цени на зърното паднала значително и нашите фермери, дори да намерят пазар, ще трябва да продават на загуба.

"В момента българските загуби са близо 100 млн. лв. За такава компенсация ще настояваме пред Брюксел. Но загубите продължават да растат всеки ден, защото разходите за съхранение са големи", посочи Джиков. Едно от най-честите оплаквания на протестиращите зърнопроизводители са именно пълните складове и неяснота къде ще съхраняват новата продукция.

Джиков обаче призна, че не е ясно какво ще се случи със суровината, ако не може да бъде продадена до два месеца, когато ще бъде ожъната новата реколта.

"Ако продължи да действа този регламент и Украйна внася свободно и безмитно стоките, които произвежда, трябва да има адекватна компенсация, споделена по равно от всички страни-членки на ЕС, както и проследяемост Безсмислено е няколко държави от ЕС, между които и България, да поемат единствено и само негативите", посочи Джиков.

Освен България още четири държави от ЕС са поискали по-високи компансации заради безмитния внос на украинско зърно - Полша, Румъния, Чехия и Унгария.

Днес зърнопроизводителите ще се срещнат с президента Румен Радев, за да търсят и неговата подкрепа за издействане на по-големи субсидии.

 


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би трябва да има някакъв етикет за всички продукти които са само с български суровини например бг знаменце. На стоките с вносни суровини то се знае какво знаме ще сложите. Ясни сте ми като бял ден.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На етикета на хляба захарта олиото закуските шоколадовите изделия мляко колбаси готови храни и на всички подобни стоки дори и промишлени да пише дали суровините са български или не. Както се изписва произход на картофи домати краставици банани и на бакалските стоки трябва да е изписано.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 49 животни са на изборите ще се убедите.
47
0
 
3
 
! Отговори
У БЪЛГАРИЯ: преди 2 месеца
....ЖИТО БОЛ--- А ХЛЯБА СКЪП!!!!ДА ходиме гладни---А краката ни у житото...хахаха.ТОВА Е "ПРОМЯНАТА"!!!!!
46
0
 
3
 
! Отговори
"ХЛЕБНОТО ЖИТО& преди 2 месеца
....има определени параметри различни от "ФУРАЖНОТО ЖИТО"--което е за животни!БЪЛГАРИТЕ -- НЕ СМЕ ЖИВОТНИ!!
45
0
 
3
 
! Отговори
ФУРАЖНО ЖИТО... преди 2 месеца
....нашите фермери ни го пробутват за "ХЛЕБНО"-- а, затова искат пари от ЕС!ТОВА Е НАГЛА КОРУПЦИЯ НА ЕВРО-НИВО!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата изкара пълначите на Чекмеджето. Засега само с нивичките трактори. После и с Бентлитата.
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 47 Не защитавам българите ,а не уркопитеците и тяхното производство.Да си го продава,където си искат.А на някой като му е малка заплатата да ходи и да иска увеличение,а не да казва как другите трябвало да работят за без пари.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 44 Е ти кажи,как е паднала цената на газа,че не е ясно,а да падна ,щото не купуваме вече скъпия газ ,а пак руския,ама ни казват, че не е такъв,а нямаме нужда от украинското зърно и ,ако хляба се прави от такова ,а цената се държи изкуствено висока,за да не разбира,че се използва украинското зърно това не е проблем на производителите.А като си толкова "отворен" ходи ти да сееш и после си продавай на безценица щом искаш.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе пуяк, адекватни ли ти се виждат цените на заплатите на голяма част от българския народ че искаш още по високи цени. Цената на труда ще определи пазара- ти може да искаш и ламтиш и за сто хиляди но като няма кой да ги даде ще посмалиш адекватно на пазара.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
стига с тия украиници и руснаци - бактън - тука говорим за конкуренция и че едни зърнопроизводители умишлено са си държали продукцията на склад с цел по-висока печалба и сега когато се видя че цените паднаха и на зърно и на газ, същите тия искат някой друг да им плаща масрафа за спекулациите им
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 39 Ами всеки има нужда от адекватни цени бе.Ти ли си тоя дето ще определя цената на труда на другия.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 37 Я не се прави на българин бе уркопитек.Да българите не харесват уркопитеците и никога няма да ги харесат,защото не стават като хора не струват и отдавана го разбраха.Нямаме нужда нито от зърното на Украйна нито от украинсите нахалници дето си мислят,че са центъра на света.Разбрали бе урунгел
37
0
 
5
 
! Отговори
Бубу преди 2 месеца
аз не видях един окалян трактор, като че ся излизат от магазина тва едно! Другото ся накой да излезе и да обясни щом имаме зърно бол, що хляба е на тез цени? Аде сига сте правили хората на улави
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво защитаваш бе пуяк. Не виждаш ли че тия върнати искат да продават скъпо и да вдигнат цени на всички българи защото есента не си продадоха зърното ами ламтяха за още и сега като не им се получи и искат друг да им плаща заигравката.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36 Никой нищо не е купувал,за зърно извън ЕС си има квота.Произвеждаме си достатъчно и не се нуждаем нито от украинско зърно нито руско.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българийоо, Българийооооооо - за тия тия ли льохмани ТЕ загинаха, дадоха живота си
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От години вървят руската и украинската пшеница тия сега се сетили да протестират и да пълнят гушите. Га другите продаваха наесен те задържаха за още по високи цени. И ся алчни че не можаха да напълнят гушите
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32 Ей льохман аз съм си в страната и си защитавам България и българския производител.Не ми казвай къде да ходя в моята си страна да не наритаме освен украинското зърно и нещо друго.защото станахте много на нахални.Не си ли разбрал,че не харесваме украинците,а не че толкова подкрепяме руснаците.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е за национални протести срещу зърнената мафия и ликвидирането и.