Близо 30 000 души получили правна помощ за миналата година

16 жени са спасени с напълно завършени производства, заяви Наталия Илиева
11 апр 2023 12:30, Красимир Ангелов
5
Близо 30 000 души получили правна помощ за миналата година

Националното бюро за правна помощ е един от най-важните държавни органи. Чрез него българската държава, взаимодействайки си с адвокатурата, осъществява достъпа до правосъдие. Социално уязвимите групи и лицата, изброени в закона, могат да се обръщат към Националното бюро за правна помощ, заяви новият председател на бюрото Наталия Илиева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че само за последната година Бюрото е издало 29 336 решения. Това означава, че на толкова лица е осъществена правна помощ и са изплатени адвокатски възнаграждения в размер на 9,3  млн. лв., обяви Илиева.

"В сайта на Бюрото има формуляри на заявления, попълват се. В тях се съдържа и декларация, от която може да се види какво е имущественото състояние на лицето, което кандидатства за правна помощ", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

В края на миналата година НС прие закон за изменение и допълнение на Закона за правната помощ.

"Промените в него са в посока на това, че се разширяват видовете правна помощ и лицата, които имат право на това. В тези промени залегна възможността правна помощ да получават поставените под запрещение или хората с увреждания", посочи Илиева.

"На дневен ред стои развитието на правна помощ, свързана със защита на лицата, пострадали от домашно насилие. В страната има създадени регионални центрове за консултиране", отбеляза Илиева.

По осъществения проект са дадени над 250 консултации за домашно насилие през последната година.

"16 жени са спасени с напълно завършени производства по Закона за защита от насилие", стана ясно от думите на Илиева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригответе си едно 5 иляди за адвокатски разноски после.
3
0
 
0
 
! Отговори
ало преди 1 година
На тези кой им заплаща?Защо в мюсулманския свят семейството е крепост?Живях над 20години в Кувейт,Емирствата и Саудитска арабия.Там няма такъв проблем.Жената е съпруга на съпруга си.Точка.Просто е.Дори съм завиждал на безгрижния живот на жените там.А тук нашите жени за какво се борят?За надмощие!Ами да ходят да работят и да се блъскат от много акъл.
2
1
 
1
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
С такава помощ вреда не ти трябва!
1
0
 
4
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 1 година
Бош ляффф - на чист анаватански!