Глоба от 12 000 лв. за възстановителен център, назначил украински бежанки

Причината - не е спазена процедура да сe подаде уведомление
14 апр 2023 16:01, Елка Василева
21

Доброволци отнесоха солени глоби заради назначени на работа украински бежанци.

През месец август шест бежанки от Украйна, сред които лекари, рехабилитатори, психолози и детски логопед, започват работа във възстановителен център "Железничар", разположен между град Варна и комплекс "Златни пясъци".

"Да се грижат за хората с увреждания и хронични заболявания, настанени в база "Железничар", както и за тези в града - да ги придружават за прегледи и да им превеждат", поясни председателят на Асоциация "Хипофиза" Ваня Добрева пред Bulgaria ON AIR.

След сигнал до Агенцията по заетостта на центъра е съставен акт на стойност 12 хиляди лева. Причината е, че не е спазена процедура да сe подаде уведомление по член 10 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

"Това са хора, които са с временна закрила. И спрямо съгласно европейската директива имат право на свободен достъп до пазара на труда и до момента на сайта на Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда няма данни за това задължение", допълни Добрева.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
престанете да ни занимавате с това нахално НПО , тази Добрева има счетоводна къща, не знае ли какво да подаде към НОИ, съдили са и Министерство на здравеопазването, че не са осигурили лични лекари на украинците, усвояват пари и откъде накъде в станция Железничар на бдж ще се разпорежда това НПО , това са разни фалшиви НПО , Герб им даде милиони левове и бази по места , без да има за кого да се грижат
16
8
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Поредното административно плиткоумие. Дават се държавни (наши) пари за да се издържат тези хора, а не им се разрешава да работят. ЗАЩО???
15
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо странно няма. Повечето български закони и нормативни уредби са като съветските. Не е важно да е полезно за обществото, а да е гадно за хората. Така всички се държат в страх, да не нарушат някоя наредба.
14
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицински кадри не достигат. Тези хора са пожелали да се издържат чрез собствения си труд и са били назначени там, където няма достатъчно кадри. Не виждам какъв е проблемът. Вероятно трябва да се облекчи тромавата административна процедура.
13
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството, че руснаци се разпореждат тук и диктуват какво да се прави с украинците....Дали е само чувство?!
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За окрайнците законите не важат така ли ?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** която си пази политическите убийци!
10
11
 
11
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Чисто по човешки ми е жал за тях и им желая успех! Всеки, който е минал по пътя на емиграцията знае колко е трудно в началото, когато първите илюзии и надежди не се оправдават... Следва не лекия път на адаптиране, интегриране и самореализация. Мдаа...
9
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За укрофашистите законите не важат.Да си ходят при наркомана и там да реват.Наркомана зеленски забърка тази каша.
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази новина още колко пъти ще я поствате?
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо приоритетно осигурявате работа на чужденци ??? Плана тече с пълна сила - мои колеги да са принудени да напускат страната, а на тяхно място викат чужденци. Накрая тази територия ще бъде населявана единствено от чуждоземци...
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са спазили закона и са получили глоба. Къде е драмата? Така е редно в правова държава. Ако не им харесва, обратно откъдето са дошли!
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собствени, несобствени граждани, българинът трябва да се научи да спазва закони и правила. И, да, задължително първо да се погрижи за своите граждани. Нищо не се променя в тоя свят, само се сменя. Преди години по соца, издържах конкурс и трябваше да заема мястото. Ами, не, назначиха друга. Аз пък хукнах по разни инстанции, та чак до човек в Политбюро стигнах. И се оказа, че назначената е рускиня, аз нямам право да мрънкам, но и мен ще назначат. Е, назначиха ме, но горчилката остана. Сега пък укр
4
4
 
28
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Неуважаема Територио на ***, преди да се пънете да осигурявате работа на чужденци от крайно съмнителна държава, първо осигурете такава на собствените си граждани! Кочинa!
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за нашите българи РАБОТА НЯМА! На другото отгоре и ги уволняват. Принудени да умират от глад и да ровят из контейнерите. Псувните са ви малко.
2
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, администрацията на Радев е пълна с про-руски агенти, трябва да бъдат чистени до дъно!
1
13
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Браво, така трябва! На всеки, който му хрумне да осигурява работа на нацитата - една стабилна глоба! Две-три организации като изгорят, да видиш другите как ще почнат да го избягват това начинание...