Разпети петък е – най-тъжният ден за християните

Постът днес е най-строг, а работата - забранена
14 апр 2023 07:30, Елка Василева
50
Разпети петък е – най-тъжният ден за християните
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои - и опрощаване на греховете. Последното обаче противоречи на църковните канони, според които греховете могат да бъдат опростени само с покаяние.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

По време на богослужението от олтара се понася плащаницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Извършва се опелото му сред бели цветя. След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на службата свещеникът взима плащаницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-тъжен ден е и за българите, щом Рашидов още си прави устата да възсяда председателското място! Един корумпиран турчин!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 - Ти не ги решаваш тея работи. Не съди...
28
3
 
1
 
! Отговори
Християнин преди 1 година
Тъжен ден си е. Преди няколко дни гледах интервю на Полина Златарева с г-н Асен Василев. Така и не разбрах, дали те ще подкрепят правителство на Герб. Тя, жената го пита три пъти дали ще го, а той дори и три пъти й отговори, че няма. Ами, щом се харесват двамата, нека да се вземат. Нищо, че тя е от Герб, а той от ПП. Честити Великденски празници.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъжен и дори трагичен ден за вярващите, защото се свързва с предателството и подлостта между хората, чиито грехове Исус е приел да изкупи със страданията си. Но съдейки по долните коментари, не си е струвала много саможертвата...
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27 - По-скоро е един. Преди имаше некъф дето публикуваше глупсити от 10 имена, но по-дурги теми и беше с IP на А1.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде кажете, че няма нарочно НПО, което пуска един и същ тролинг на християнските празници да драска безумия. Става въпрос за тоя едеот с женските "никове"
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и глупости да изпишеш, няма да промениш нищо.
23
16
 
3
 
! Отговори
Доротея преди 1 година
Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
22
3
 
10
 
! Отговори
До мо де ра то ра преди 1 година
Уpoд,дали ще платиш същата цена като 3.желeф за "коментарите "
21
14
 
2
 
! Отговори
Юлия преди 1 година
Иконите са двери към призрачни селения. Затова никога не заставайте гол пред икона, за да не се вгледа Сатана в органа ви и да го изсуши.
20
15
 
5
 
! Отговори
Цветелина преди 1 година
Старо поверие гласи, че ако чернокоса първородна девица пръдне върху икона навръх Разпети Петък, тя става вредоносна и убива притежателите си.
19
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Християнка - Какво се случи в живота ти, че те превърна в такава жалка карикатура на човек?
18
19
 
6
 
! Отговори
Жорко преди 1 година
Учили са ни, че Иисус Христос е покровител и пазител на хомосексуалните хора. Пратен от Господа, за да ги брани.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Християнка - Какво се случи в живота ти, че те превърна в такава жалка каикатура на човек?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До x - Мързелив си ...
15
8
 
5
 
! Отговори
x преди 1 година
Как ще е вай-тъжния веее....Днес е първия ден от четири почивни дни, в които няма за робувам от 9 до 5 и ще си правя каквото поискам. Свобода.
14
13
 
7
 
! Отговори
Християнка преди 1 година
На днешния тъжен и свят ден е прието да се ходи на поклонение в Светата Рилска обител като се водят непълнолетни мъжеложци в дар на духовните служители, а на игумена се носи млечно теленце за принасяне в жертва на Добрия Бог. Топят се с пръсти в кръвта на закланото животно и се рисуват кръстчета по челата на вярващите миряни. След курбана, Негово Високопреподобие гадае бъдещето по петната връз чаршафите и тълкува миналото по подредбата на оглозганите кокали.
13
5
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Винаги съм се чудил,защо БПЦ никога не е организирала Форум на живо.Попитай ги нещо,и те веднага ще те излъжат.А ако намесиш и ,,Божието Писание" в разговора,може дори и да те нанатемосат.Един много пиян поп преди години се опита да ме свали насила от градски автобус за да се качи той,ама аз бях младо и здраво и не се дадох,и една жена като го видя какво прави,взе че слезе заради него да му освободи место.А той,пиан на куче и псува хората около него.по едно време ме забеляза и ме ,,анатемоса".
12
8
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Харе Кришна Харе Рама :)))
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Помощ! Помощ! Помощ!-НАИСТИНА ИМАШ НУЖДА ОТПОМОЩ АМА СПЕЦИАЛИЗИРАНА