Спад в цените? За един имот се съревновават 4-5 купувачи

Къщите и апартаментите в София поскъпнали с 97% спрямо 2015 г.
19 апр 2023 21:34, Анисия Иванова
125
Спад в цените? За един имот се съревновават 4-5 купувачи
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата и имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ.

Не се очаква спад на цените на имотите, каза Венцислав Златков, експерт в сайт за продажба на имоти.

„В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме, е в рамките на 10% и то говорим за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства“, обясни Златков пред БНР.

Той добави, че не се очаква спад на цените, особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда, уточни експертът.

„Това, което се очаква от строителни предприемачи, е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също не може да се очаква спад на цените“, каза Венцислав Златков.

По думите му голяма част от купувачите се ориентират към имоти старо строителство, тъй като смятат, че инвестицията е по-сигурна.

"Няма обаче много жилища, които се предлагат на вторичен пазар. За един имот се случва да се съревновават 4-5 купувачи. Докато продавачите определят пазара, цените ще са такива, каквито са“, каза брокерът.

Златков уточни, че от началото на пандемията, хората са разбрали, че имат нужда от повече пространство, затова се наблюдава интерес към по-големи жилища, къщи около София и парцели за строителство.

В дългосрочен план инвестицията в имот е много по-печеливша, отколкото депозит в банка, каза Венцислав Златков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: цениимотипредлагане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
8
 
! Отговори
Observer преди 1 година
В България се разсъждава така: Купувам 3-4 имота и се пенсионирам прибирайки наеми от тях. До тук добре, ама идва въпроса дали ще останат хора които ще плащат висок наем или ще пррдпочетат да си купят собствен имот? На Запад тази схема работи защото има голям процент имиграция. У нас населението се топи а имиграция отвън няма. Та в един момент се пита, дали си заслужава? Това е въпроса? Банките ще вдигнат лихвите още, говори се че и данъците сгради ще се качат чуствително. Мислете!!!!
106
0
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Купих 4 имота.Какво ще ги правя?Не знам
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалящо население, ново строителство, уж по-евтини материали, по оптимизирано прозиводство, а цените на имотите са 3 пъи инфлацията. Та ккаква инфлация имаше между 2009-а и 2020-а, бе хора? Имотите скочиха 2-3 пъти за този период. Сега имаме пое 35-40% инфлация з апоследните 3 години, а имотите са с още 50-60% нагоре.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 103 - Бизнес съвет номер 1 - Роди се милионер.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мишо "Всичките QA и content creator-и и разни на ниско ниво" - Не че нещо, но там заплатите, особено за "content creator-и" (каквото и да имаш рпедвиид тук), не се славя с големите запати.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелки с изтичащи срокове.Ново строителство без аналог на качеството. Купувай народе!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На около 30 километра от столицата, в землищата на софийските села Нови хан, Габра и Крушовица, уредите на физиците започват да се вълнуват. Хранилището за радиоактивни отпадъци край Нови хан. И цените с района са радиоактивни!
100
0
 
8
 
! Отговори
Помня преди 1 година
При социализма нямаше такива терзания. На пред пенсионна възраст вече си успял в живота си. Панелка , москве и лозе с фургон , да си запълниш почивните дни с мотиката.
99
0
 
5
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 година
До Анонимен 98 Питай Бойко Рашков. Той ще ти обясни , как стават тези работи.
98
0
 
3
 
! Отговори
Ой Аля Альо преди 1 година
До до 103 на това му се вика да се родиш на правилното място в правилното време. Браво, на това му се вика късмет. На всеки пожелвам такова наследство.
97
0
 
12
 
! Отговори
Брокерчето007 преди 1 година
До скоро бях брокер, работата намалява с всеки изминал ден.Вече съм продавач в Кауфланд.
96
0
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До до 103 107 Браво. Много ни зарадва.Да помогнем ли с нещо и ние ?
95
0
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Брокерите защитават тяхното, кой се учудва. Спокойно навсякъде по света вдигат лихвите по ипотечните и тука ще стане, въпреки забавянето. Другото, което е... ИТ секторът тепърва ще се регулира. Всичките QA и content creator-и и разни на ниско ниво, ще си заминат с изкуствения интелект, ще останат само опитни програмета. И няма да има кой да ги плаща тези жилища. До няколко години всичко ще е е на съдия изпълнители.
94
0
 
26
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Цялата страна е буквално наводнена от строителство, но цените растат, а много сгради и блокове си стоят празни. В България няма толкова хора, които да купуват имоти.
93
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Експерт в сайт за продажба на имоти=брокер.Брокер друго няма да ти каже.Според тях тренда е винаги нагоре.Обаче положението е коренно различно.В Европа цените падат,падат и у нас.Това е положението.Балонът изпуска.
92
15
 
1
 
! Отговори
до 103 преди 1 година
Всичко започна с 8 наследствени имота с огромни за мен сантименти, които не исках да продавам на никаква цена. Говорим за сериозни ценни имоти на топ локации, не за кутийки в панелки или ЕПК. Дадох ги под наем на сериозни зможни образовани хора и се видях с едни сериозни пари отгоре на доходите ми като програмист, които също са повече от добри и от няколко места. Видях изгодни сделки да дупка и купих над 20 в 2 малки блока (кажи-речи имам почти 2 блока). Построени на моя земя, разбира се.
91
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Бах тази немотия в България...Продавайте апартаментите та търг.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стане само, да се наложи 50% по-висока такса за всяко жилище след второто, че тогава не знам ...
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 100 - Ако имаш пари, които въртиш "по разни фондове и бизнеси", защо изобщо имаш имоти? Прекалено трудно ликвидни са и има множество главоболия, а да не споменаваме, че една смяна на режима България (то комунисти имаш, нацисти .. опасно си е) и всичко змаинава.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"може ли да обясниш как с честен труд се изкарват 250 000 за жилище" - Трябва да си хирург, топ адвокат, топ банкер или да си някое програмистче, дето са се обръкали и му дават по 15к, само защоо шикалкави добре.

Спонсорирани публикации