Спад в цените? За един имот се съревновават 4-5 купувачи

Къщите и апартаментите в София поскъпнали с 97% спрямо 2015 г.
19 апр 2023 21:34, Анисия Иванова
125
Спад в цените? За един имот се съревновават 4-5 купувачи
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата и имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ.

Не се очаква спад на цените на имотите, каза Венцислав Златков, експерт в сайт за продажба на имоти.

„В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме, е в рамките на 10% и то говорим за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства“, обясни Златков пред БНР.

Той добави, че не се очаква спад на цените, особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда, уточни експертът.

„Това, което се очаква от строителни предприемачи, е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също не може да се очаква спад на цените“, каза Венцислав Златков.

По думите му голяма част от купувачите се ориентират към имоти старо строителство, тъй като смятат, че инвестицията е по-сигурна.

"Няма обаче много жилища, които се предлагат на вторичен пазар. За един имот се случва да се съревновават 4-5 купувачи. Докато продавачите определят пазара, цените ще са такива, каквито са“, каза брокерът.

Златков уточни, че от началото на пандемията, хората са разбрали, че имат нужда от повече пространство, затова се наблюдава интерес към по-големи жилища, къщи около София и парцели за строителство.

В дългосрочен план инвестицията в имот е много по-печеливша, отколкото депозит в банка, каза Венцислав Златков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: цениимотипредлагане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Идеята на тази ипотека не е да изплатиш жилището, а да живееш в него по-евтино, отколкото ако е под наем." - Идеята е, да няма частан собственост в ръцете на много хора. Англичаните имат много грозен закон, в който режат повечето хора, когато получават наследство - ако имотите ти са над орпедленеа сума - 40% такса, баткаааа! Ех, освен за кралското семейство, разбира се :)
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както колегата програмист долу е написал- чакайте си да се спука балонът. Как ли няма да купя 30-40 жилища с лихва 1.6%?! И то ФИКСИРАНА за 20 години. И о да- не ми пука дали банката ще ги вземе, вече струват тройно на това, за което ги купих. Моите имоти за лична употреба не са ипотекирани и никога няма да бъдат. Горницата от наеми ми е около 20к след ипотеките, които въртя по разни фондове и бизнеси. Та, чакайте да се спука балонът, още 9 години плащам и са мои. А мога да ги купя още сега.
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 90 - Само дето виждаш скока за 8 години какъв е - ДВОЕН! Взел си апартамент за 100 бона, давал си го под наем за 3500 на година ... Сега ще го даваш за 7 000 лева,а той вече струва 200к. Врече си "избил" 8 години, а сега цената е двойна, така че селдващите 22, ще минат за 11 ... ама ще има още поскъване, така че, ще го избиеш до 6-7 години и вече ще е 350 000 лева. За 14 години ти е изплтена инвестицията, щ продължава да плаща и си 3.5 пъти на печалба :)
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алчен ИТ - Че то в момента как е?
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За един имот се съревновават 4-5 купувачи" - По-скоро 4-5 брокерчета.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teзи жилища не са живеене в тях! Те са за търговия и няма значение колко хубави са. Важното е да са "фешън" и в крак с новите снобарски изисквания.
81
0
 
4
 
! Отговори
Алчен ИТ преди 1 година
Значи като започна да ги продавам понеже вече тук не се живее ще слагам начална цена само, след това който даде най-много.
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щото българина е *** да купува това некачествено строителство,както и купува 10-15 годишни автомобили,които са за моргата за 20-30 хиляди,смешно и тъжно
79
2
 
17
 
! Отговори
строител преди 1 година
Докато има *** да купуват ще е така,един апартамент ми струва 30 000 евро да го построя и го продавам за 200 000 евро,от какво друго мога да направя такава печалба.А селяните идват,реглят кредити и купуват.......
78
2
 
24
 
! Отговори
Брокер преди 1 година
Като брокер мога да кажа, че пазарът лека полека умира. Преди една година се продаваше двойно повече.
77
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да инвестираш в момента в имот за да го даваш под наем е най-голямата грешка, която можете да направите... Като възвръщаемост ще са ви необходими 30 години, за да го избиете тоя апартамент. Я помислете след 30 години, вие на колко години ще сте и дали ще имате шанса да се порадвате на свободата си от банките и от безброй сменени наематели. Средно ще живеят по година - година и половина, а да не говорим, колко ще се нанесат за по месец - два. Ще смените около 45 наематели за 30 години. Лудост...
76
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента сме в пика на балона. Той се отличава с високи цени на имотите спрямо доходите и с липсата на имоти за продан. Всички собственици очакват още по-голямо поскъпване и да спечелят още повече. Общо взето това е трета фаза на балона. След две години балонът ще се спука и по всичко личи, че този процес може да се случи още по-бързо от очакваното. Банките ще вдигнат лихвите за да успокоят инфлацията в даден момент и продажбите ще секнат за една нощ. И тоя филм сме го гледали 2008г.
75
1
 
17
 
! Отговори
до 82 преди 1 година
До АнонименПознавам един такъв дето не му пукаше дали банките ще му вземат имотите-апартаменти,коли.Сега живее със семейството на сина си в един двустаен 60кв.м.
74
1
 
9
 
! Отговори
todor преди 1 година
Ако някой е имал пари вече си е купил,сега голювците нито заем нито заплата ...ще има да седат празни и да губят милиони заради този надут балон,който както през 2008 видяхме се спука !!!Сега ще се чака да влезем с Еврото и не ми се мисли с 500Е заплата при тия цени кой как ще тегли и плаща заеми........спасение ще е да се дават под наем
73
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителите се изтарикатиха-продават наполовина построени имоти,които купувачът сам довършва на цени като обзаведени в чужбина.Я спомнете си къде в Европа продават апартаменти на мазилка,без врати.
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко се съревновават за имот 2м/1м в Орландовци, Бакърена фабрика и Малашевци? Знаете ли? Защото онзи ден пишеше, че се топим с 10 души на час.
71
5
 
19
 
! Отговори
От Амстердам преди 1 година
От миналата година в Холандия въведоха нов данък, 30% данък на ГОДИНА наем за жилища в които не живееш. Наемът се приема, че е 6% от пазарната стоиност на жилището. Ама ти не си го давал под наем, ама си го давал за по-малко от 6%. "-Ами да си го давал." И да видите как изведнъж почнаха да изкачат имоти. Цените почната да падат и се усеща успокоение на пазара.
70
2
 
15
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Колкото повече се вдигат, от толкова по-високо ще паднат.
69
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачкерите с по 3-4-5к заплати в склада или зад геврека на тира да не се надбягват. Нямате пари за повече от панелка или кутийка в Манастирски ливади. Имоти купуваме програмистите, които от проекти и заплати вадим лесно над 40к, а от рентиерство- още токова. А бачкерите чакат да се спука балонът, докато хитрите програмисти вървим парите от наеми из друг бизнес и не ни пука дали банката ще ни вземе бетона.
68
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Блажени са вярващите, че са на далавера, купувайки надценен имот. Видях хора, купуващи на 260 000 евро. Мечтаещи, че скоро щели да струват 500 000 евро. След 4 г. Банката им взе имота, пазарната стойност беше 150 000 и мечтателите изгоряха с едни 70 000 + банката си търсеше разликата + разходи едни 60 000 евро още от безимотния вече длъжник. Други, купили скъпо,опитваха да продадат на половин цена. И общината продаде няколко.Мислете като купувате тези кооптори. Да не останете изненадани един ден