2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка

Според синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лв.
Обновена: 21 апр 2023 08:38 | 21 апр 2023 08:35, Елка Василева
151
2/3 от работещите не получават заплата, която да стига за издръжка
Снимка: архив, БГНЕС

Две трети от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка – да си платите битовите разходи, храната, тока. Това коментира пред Нова тв икономистът от КНСБ Любомир Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни Костов.

Още по темата
„Размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот”, продължи Костов. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780 лв.

25% е инфлацията при стоките от първа необходимост. Дори 6% покупателна способност са загубили и държавните служители.

Според него трябва да се вдигне данък печалба, защото няма да се върже бюджетът.

По думите му обявената инфлация от 14% от март 2022 до март 2023 г. е средна инфлация.

„Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза, като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 г. спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Именно затова е много важно и да се приеме бюджет на държавата, смята още той.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията”, обясни Костов.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чистачката на къщата ни- скромна женица, много добра и честа ми казва "Внук ми е на 25, много кадърно момче, работи на компютър, да му намериш работа в твоите среди можеш ли?". Съгласих се и поисках CV. Оня тотално неграмотен. Мейлът му някакъв никнейм. Селфи в асансьора за снимка, никакви познания. Завършил УНСС. Стряскащо неграмотен. Английски- никаква идея, ама уж proficient. Живее при мама и тати. От сутрин до вечер игрички на компютъра. Държавата му пречела да успее...
39
0
 
2
 
! Отговори
gfdgddfgfdgfd преди 1 година
До 36 какво работиш
38
2
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Верваме ти, нали така се прави в този анонимен вестникарски форум хах. Предполагам драскаш простотии и в други форуми.
37
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 година
зимно време не ми се работи а па летно време ми се почива кви 1300 лв ви гонят бре па они само за ракийка не стигат на месец
36
2
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Все като коне с капаци повтаряте за МРЗ в Румъния и все ви питам да си проверите колко е take home или нетната заплата. Жокер- удръжките от МРЗ там са доста по-сериозни от тук. Чули една брутна сума и като папагали повтарят...
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34, май си въобразяваш за първенютата :) Имам над 20 години трудов стаж, образователна степен доктор, владея 4 западни езика свободно! Парвенюта са такива като теб, които ги мързи да направят нещо за развитието си! Има такива, които не ги мързи, ама тук само им завиждате и нищо повече!
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тодор Живков---Банани има ли?... И бананите не са това, което бяха в края на социализма. Не случайно се редяхме на опашки за тях на Женския пазар. Сегашните нямат вкус на банани, както и доматите нямат на домати.
33
18
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
С висше образование, 2 езика на 35 години взимам над 34к лв.. 14к заплата и 20к допълнителни занимания като фрийланс. Предлагат ми от още 10 места да започна като външен консултант към тях, но не мога да смогна, имам 2 деца и повече от 5-6 часа на ден няма как да работя. А и жена ми докарва доста смислени пари. Ако ти предлагат 1200, ясно какви са ти възможностите.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Получават я,ама под масата.
31
5
 
16
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Аман от такива повярвали си парвенюта, които стават крайно цинични. Никой не иска 10к заплата, а възможност да си плаща за храната и покрива над главата, и да спестява по някой лев.
30
9
 
1
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 1 година
човек с достойнство и стандарти не се унижава с труд. той винаги намира как да поддържа тези стандарти и да намира 'на хляба мекото, а на живота лекото'. а който го интересува чуждото мнение и така е загубил години от живота си в лъжи 'как трябвало да учи за да стане робе на заплата', нека сега се гърби доживот като г0вед0 за чуждото мнение. нека му бъде бич до самия край и нека завижда на нас, мислещите, като ни казва, че не можело без да се гърбим като него
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31, с този правопис и толкова са ти много!
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С висше образование и 2 езика ,1200лв ,ако ти харесва.Оправяй се,парно 300,ток 50,кабелна, нет,телефон ,телевизия50,вода 45-50,за вход 15лв на човек,карта за метро,данък сгради такса смет20 горе долу на месец,лекарства 60 на месец.Това за старт
27
20
 
9
 
! Отговори
Вероятно е така! преди 1 година
Но за това си има и причина: липса на образование и умения. Не може да влачиш торби по цял ден и да искаш 10К! Нивото на заплащане е отговорност на работещия! Ако не ти стига отиваш на друго място и договаряш толкова, колкото смяташ, че заслужаваш! Стига с това мрънкане! На мен никой не ми търси работа и никой не ми дава подаяния! Когато ми стане малка заплатата си търся нова работа и си договарям(почти винаги) двойна! Защо аз мога, а 2/3 не могат? Въпросът е реторичен!
26
4
 
20
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ЗАЩО НЕ СЕ НАПРАВЯТ МАСОВИ ПРОВЕРКИ НА ФИРМИ, КОИТО ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И НЕ ЗАПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА ОТ ГЛОБИТЕ ИМ, ЗАЩОТО ЩЕ Е ПОГОЛОВНО ТОВА!? ЗАЩОТО НЯМА ЖЕЛАНИЕ!
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Налива се от пусто в празно.Сигурно 15 процента ,живеят без да мислят докъде ще им стигнат.Другите правим чудеса от храброст и кредити.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 , какво образование имат ли ? - педагогическо имат, икономическо имат, юридическо имат
23
1
 
8
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ако не беше ИТ средата отдавна да съм в чужбина. ние сме по 5 пъти по бедни от др страни , незнам какво се чудите . Докато играем хора пред НС , нищо няма да се промени
22
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ме прощавате, ама 3/4 от работещите са в сивия сектор уж на минимална или малко над нея, а останалото прибират под масата и то не влиза в статистиката. Например, по данни на НСИ в София СРЗ е около 3000лв. бруто. Кой взима толкова, освен държавни служители, касиерки и складови работници?! Никой. Всеки, извършващ квалифициран труд, взима доста повече, но заради заплатите в плик СРЗ е уж ниска. Реално е поне двойна.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахах, то сега за работа с диплома и стаж дават 1200