Българин в SpaceX: От гледна точка на екипа полетът беше голям успех

27-годишният Орлин Велев от 6 г. е част на екипа на милиардера
24 апр 2023 19:10, Анисия Иванова
128

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни, беше изстрелването на ракетата Starship. От втория опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята, има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илън Мъск. В Zoom екипът на Bulgaria ON AIR се срещна с баща му - Орлин Велев - старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Това беше нещо, което го очаквахме от две години, така че от страна на SpaceX полетът се приема за голям успех. Това, което не се разбра от публиката, е, че основната цел на този полет беше да се изпробва ще излети ли, как ще излети, какво ще стане", обясни той.

Още по темата
Велев съобщи, че Илън Мъск е давал 50% надежда за успех на опита.

"Вечерта преди първия полет синът ни сподели, че той е купил шампанско за неговия тим. Тогава го попитахме какъв е критерият за успех, а той каза: "Да излети ракетата и да лети поне 20 секунди", разказа още Велев - старши.

Starship летя цели 4 минути преди да се взриви.

"В SpaceX всичко се прави много динамично и много бързо, изпитва се и се продължава, за да може да се постигне бърз успех. Една компания като Boeing или организация като НАСА, ако направят ракета, трябва да излети. Ако гръмне - това е голяма трагедия. Мъск не е толкова разхищителен, както изглежда. Гледа се да няма преразход", поясни Орлин Велев - старши.

Синът му започва работа в компанията в периода 2015-2016 година.

"Мъск е много взискателен, не е лесно да се работи с него, той постоянно поставя нови задачи. От наша гледна точка това е много интересно, но от гледна точка на сина ни - усилена работа", подчерта той.

Семейството на Орлин Велев - старши занимава от България през 90-те години, но тази есен планира да се прибере у нас.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: SpaceXBulgaria ON AIRОрлин Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ади на бас че този велик ,,инженер,, и едно болтче не е конструирал за спейс екс . Ади на бас че с такива ,,инженери,, от пропагандни материали България няма да може и едно колело да направи . Пропагандата е едно постиженията са друго . Къде констроира в момента този велик ,,конструктор,, ??? На бас че никъде .
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 - А руснаците, какво ... Родени са всичките ореди 60 години ли?/
29
2
 
7
 
! Отговори
Ерата на разума преди 1 година
До 28 - Смехът е нещо, за масите и нискокачествените хора. Бил съм на срещи с успешни бизнес лидери, специалисти и прочие и НИКОЙ не се смее, просто защото е мaймунско наследство ... Хората се ръководят от РАЗУМ, а не от чувства. Пине хората, които си заслужават.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментиращите- титани на мисълта....., зотворете се в черупката си и гнийте в гнус и завист , и да света ще върви напред и без вас. :)
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24 - Да се случи подобно нещо на продуктива единица. Докато е зрелищно, определено не е нечувано. Може и да узлиза скъпо, но подобен метод за разработка, взаинстван от софтуера и Силикън Валей (или Силициевата, ако предпичитате) се е доказал, като много по-бърз и усоеле, водещ до 10x сщръст за отрицателно време. Гориш стотици милиони, но оравиш милиарди.
26
2
 
8
 
! Отговори
до Някой преди 1 година
Ами хайде, постигни нещо повече, пък тогава се смей.
25
11
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ама направо страхотен успех! Да пази господ! Посмях се добре. Ще скачат на батута, докато володя не се смили над тая високотехнологична изключителна нация!
24
7
 
7
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Ами да, българина е гръмнал ракетата, затова се хвали с успех!
23
8
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Вероятно да се забие в някоя жилищна сграда. Само тогава свеждат глави. Е, ако е в онази, дето я наричат "white house", нема проблем.
22
3
 
16
 
! Отговори
ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА преди 1 година
ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА КИРЧО И КОКОРЧО, КАТАСТРОФАТА НА БЪЛГАРИЯ Е СУПЕР ЪСПЕХ ЗА ПП ДБ...
21
5
 
16
 
! Отговори
Азимов преди 1 година
Интересно какво трябва да се случи в днешно време, за да бъде обявено за неуспех.
20
5
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Пътя към звездите е...трънлив,необходими са много усилия и експерименти. Тази огромна ракета щом...стартира и бе в полет,наистина е успех. Инженерите ще коригират причините довели до взривяването и следващия старт,ще бъде успешен.
19
10
 
12
 
! Отговори
Откъс от "1984& преди 1 година
Егати, наглеца:не стига че *** ви ракета падна като "камък" на дъното на езеро,заради несполучливо подреждане на двигателите, глупакът има нахалствотода твърди че било . . .успех ???
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия скоро е тествала нов модел на самовар и теста е бил успешен, не като тия фойерверки на краварите
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те бул.гар.иста.нците и за Теслите се подиграваха, че никога няма да бъде възможно , ха ха ненещастници
16
6
 
6
 
! Отговори
леле преди 1 година
ся за тоз юнак ше се пише всеки ден , като за ратайковски :)
15
10
 
9
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Хаха тия с двигателите от Русия са зациклили в миналата ера както всички руски мужици и феновете на Русия. Няма лошо да се самозалъгвате. Всъщност дори Теслите на Мъск ползват руски карбуратори
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бугарака. държавата си порази кво остало друго луд кой на бугарак разчита
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На провала "успех" ли му викаме вече?
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно че е успех, те са наредили сумати тестови ракети и през няколко месеца нова пращат докато се усъвършенства. Фалконите вече летят по над 10 пъти, преди и те гърмяха