Българин в SpaceX: От гледна точка на екипа полетът беше голям успех

27-годишният Орлин Велев от 6 г. е част на екипа на милиардера
24 апр 2023 19:10, Анисия Иванова
128

Eдно от световните събития, които приковаха вниманието ни през последните дни, беше изстрелването на ракетата Starship. От втория опит тя излетя, но 4 минути по-късно се взриви в небето над Бока Чика, Тексас.

В компанията SpaceX, която разработва най-мощната ракета в историята, има и българин. Това е Орлин Велев - младши, който е едва 27-годишен, но от 6 години е част на екипа на Илън Мъск. В Zoom екипът на Bulgaria ON AIR се срещна с баща му - Орлин Велев - старши – професор от университета в Южна Каролина.

"Това беше нещо, което го очаквахме от две години, така че от страна на SpaceX полетът се приема за голям успех. Това, което не се разбра от публиката, е, че основната цел на този полет беше да се изпробва ще излети ли, как ще излети, какво ще стане", обясни той.

Още по темата
Велев съобщи, че Илън Мъск е давал 50% надежда за успех на опита.

"Вечерта преди първия полет синът ни сподели, че той е купил шампанско за неговия тим. Тогава го попитахме какъв е критерият за успех, а той каза: "Да излети ракетата и да лети поне 20 секунди", разказа още Велев - старши.

Starship летя цели 4 минути преди да се взриви.

"В SpaceX всичко се прави много динамично и много бързо, изпитва се и се продължава, за да може да се постигне бърз успех. Една компания като Boeing или организация като НАСА, ако направят ракета, трябва да излети. Ако гръмне - това е голяма трагедия. Мъск не е толкова разхищителен, както изглежда. Гледа се да няма преразход", поясни Орлин Велев - старши.

Синът му започва работа в компанията в периода 2015-2016 година.

"Мъск е много взискателен, не е лесно да се работи с него, той постоянно поставя нови задачи. От наша гледна точка това е много интересно, но от гледна точка на сина ни - усилена работа", подчерта той.

Семейството на Орлин Велев - старши занимава от България през 90-те години, но тази есен планира да се прибере у нас.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: SpaceXBulgaria ON AIRОрлин Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54 - Скалата, малатя, много ги разбирам, аа ууу ... А ти кво оредлагаш, ве маук? Да седимену колибата и да раниме офцети ли?
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51, Да, ни тези ракети ще се ползват стотици пъти. Сега ше гръмнат 20-30 ... Голяямаа рааабоотаа. После първата ракетета ще излита дтотици, дори хиляди пъти. Само първата такава си струва всичко. А после, като наоравят още десетина ... И така.
49
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От гледна точка на космосът и вселената ние по скалата на Кардашев все още сме първобитна цивилизация от тип 0-1. Абсолютно смешно и наивно е да си мислим че ще овладеем космоса с тези примитивни технологии. Ракети и др.. Овладяването (ако изобщо доживеем да се случи и не се самоизтребим от собствената си глупост) няма да стане със груба сила. За това са нужни много по интелигентни технологии които да могат да манипулират гравитацията. Ние сме много далече от това все още.
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупост, беше епичен провал. Няма да могат да почистят мизерията, която направих с това изстрелване с месеци. Има доста статии вече колко неприятно изненадани да инжинерите.
47
9
 
5
 
! Отговори
Леонид Брежнев преди 1 година
СССР изстрелваха ракети още от 1950г. От 60-70 години.Мъскчо комплексара открил топлата вода.Аз кога изстрелвах ракети в кръжока по ракетомоделизъм Мъскчо е пикаел още в гащите.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Сатурн 5 е кажи речи същите размери, и макар и по лека ракета, е правена по технологии от преди 60 и кусур години... След всичкото това време, с толкова нови технологии... да не могат да си сметнат площадката за изстрелване си е меко казано излация
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТопкиДо сега никой не е изстрелвал толкова тежка ракета, способна да достави в околоземна орбита такъв полезен товар като Starship. Тук няма база за сравнение с нито една сесерска ракета или на които и да е било друг. Тук целта е да се създаде икономически изгоден транспорт от Земята към околоземна. Мъск вече е монополист по отношение на извеждане на сателити в космоса - тук говорим за бизнес за много милиарди долари годишно.
44
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха експертното мнение на Мук - 50% успеваемост базирано на равни части я стане я не стане. Какъв инженерен, математически и всестранен гений трябва да си да можеш да отсъдиш 50-50 ЛОЛ
43
8
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Постъпват данни за активизирани струйни искл=чително горещи газове под мантията ..Рискове от пробиви на крехката скална обвивка.. Експерти да следят за АТИПИЧНА СЕИЗМИЧНА АКТИВНОСТ В ГОРЕЩИ Пояси.. Земетресения от 1ю 1.9 по рихтер чести вибрационни.Постъпват данни за исключително жестока война на МАРС. Следят се голям брой жестоко загинали съветски граждани в Украйна .. Всички родени след 1942 година в СССР досега се водят съветски граждани от охранат ана ЕВро Азия. ВКЛ В Литва ЛАтвия и Ест
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко ли е измама в САЩ вече?
41
8
 
6
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
пуснаха най големия фойерверк в историята в чест на рамазан, мъск е рязана карабина
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как следващия тест да е неуспешен, защото каквото и да стане, те винаги твърдят, че е голям успех и са научили много ;) Но мисля, че основната аудитория за тези изказвания са акционерите ;) Тоя тест е все едно да платиш на някой да ти измаже къщата, те да сложат скеле за целта, и скелето да се срине при първия качен, и да ти кажат, че измазването е успешно.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Печелят" от държавни субсидии.
38
4
 
7
 
! Отговори
Fhh преди 1 година
Въобще да не се прибират тук.Чака ги злобата и завистта от коментарите.Тук нищо не се е променило от 90 те
37
8
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Има обявена тревога за огромен брой исключително вредни обекти на орбит аоколо Земята.. Охраната на Планеттите от вътрешния охранителен пояс подава че обектите са произведени от НЕПРАВИЛНО РАЗМНОЖЕНИ Бозйници с ДВЕ РЪЦЕ... РЕгистирани са космодрумите откъдето истрелват опасно вредната претъпкана с анти злънчева система оръжия техника// Търсят начин за ликвидация на опасните бозайници.. Експерти да огледат данни от 2019 година. Съобщава се за невероятно тежки аварии на Венера //
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на теста е бил да изведе товарния модул на Starship невредим в околоземна орбита, така че да теста е официално провал. Но пък умния човек се учи от грешките си и си мисля че следващия тест ще е успешен. Относно Мъск и неговата компания SpaceX, не ги мислете, те печелят много пари и могат да си позволят провален тест струващ 100 млн. $. А след това Мъск практически ще монополизира космоса, той ще може да доставя всичко в околоземна орбита на много по-ниска цена от всеки друг.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупостта е разум.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставаше да си признаят истината - че профукаха милиарди за няма нищо - не можаха да научат нищо за ракетата, защото бе повредена от площадката. Научиха че площадката им не може да издържи ракетата, което можеше да се установи с проста симулация която струва няколко хиляди долара да се извърши. Срам и позор.
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провалът е успех, свободата е робство, цензурата е свобода на словото
32
6
 
7
 
! Отговори
До българина в Спейс преди 1 година
Предай на Мъск че нилога няма да отиде на Марс