Музикаутор твърди: Община Пловдив не зачита авторските права

Планира концерт, но няма позволение за използването на музиката
24 апр 2023 16:08, Анисия Иванова
14
Музикаутор твърди: Община Пловдив не зачита авторските права
Снимка: БГНЕС

"Поредно музикално събитие, организирано от oбщина Пловдив, е планирано да се проведе, без да бъдат уредени авторските права, каквито са изискванията на Закона за авторското право и сродните му права. На пресконференция с участието на г-н Здравко Димитров – кмет на община Пловдив, бе анонсирано празничното откриване на стадион "Христо Ботев". Спортното съоръжение е собственост на oбщина Пловдив, а за ремонта му са разходвани над 45 милиона лева публични средства. Програмата за неговото откриване включва и концерт зад Южната трибуна", пишат от "Музикаутор" в позиция до медиите.

По думите им oбщина Пловдив няма разрешение за публичното използване на музиката в това събитие, което следва да бъде издадено от "Музикаутор" в качеството му на организация за колективно управление на права.

"Неизпълнението на законовите изисквания вече е практика за общинската администрация и се отнася за огромен брой събития, организирани от нея. Сдружението на автори, композитори и музикални издатели многократно е изпращало уведомителни писма до общината и до "Фондация Пловдив 2019" за законовата необходимост авторските права за публичното използване на музиката да бъдат предварително и писмено уредени с правоносителите, но до момента среща единствено незаинтересованост и неглижиране на въпроса", изтъкват от "Музикаутор".

И подчертават, че ще продължат да отстояват правата на авторите на интелектуален труд, а тяхното гарантиране е основа за формирането на ценностната система на бъдещите поколения и необходима стъпка в отключването на потенциала на културната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекетьорите от Музикаутор, цял не са работили! Искат да им се плаща дори за Дунавското хора, какви лицемери само!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си слушам онлайн сръбски гръцки и румънски радиа щото по нашите или ревът чалгари или плачат девици на по 80 години. Абе изобщо мама си трака у върбалака.
10
1
 
8
 
! Отговори
К9 преди 1 година
Абе аз се чудя защо в което и заведение да вляза, масово се слушат гръцки радиа, а то що било. И в интерес на истината музиката, която звучи по тези радиа е в пъти по-хубава от тази по българските радиостанции. И нека направя уговорката, че говоря за радиа, по които не звучи гръцко, а модерни и актуални хитове. А Мюзикаутор да го фууууууууу!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
музик аутор събират едни пари после дават жълти и бели стотинки на изпълнителите и авторите, буквално са 1-2 левчета и по-малко.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе значи ли че като пускам на кравите овцете козите свинете телета коне и магарета музика трябва да плащам авторски права? Голяма публика сбирам с таа музика. Кравите дават двойно повече мляко. Овцете два пъти повече вълна. Козите три пъти повече мляко. А конете и магаретат се потрошават от игра. Абе напрао петилетката за година я изпълнявам.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Музикантите и авторите дават, Музикаутор не дава ... същото като царят дава, пъдаря не дава
6
0
 
10
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 1 година
Слъжил съм си една песен на Роси Кирилова за мелодия на телефона, всеки път като ми звънне телефона, Мюзикаутор ми пращат СМС че им дължа пари. Добре поне че не ми се обаждат, че щеше да ми струва двойно.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия самоназначили се рекетьори и за концертни кавъри ли опяват за пари???
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне 50% от естрадната музика едно време е била кавъри на известни хитове. Почти не е имало популярна песен, която да не сме побългарили. Интересно дали за всички това е платено.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еаати гнууусните парааазити са тия от музикаутор!
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви авторски права, като всичко в момента е или кавър на 20 годишни хитове, или такива, наподобяващи песни на гарги
1
0
 
18
 
! Отговори
Овчар КалитCooP ЕООД преди 1 година
Аз само да питам профаните от Музикаутор, като пускам на стадото песните на Лили Иванова дължа ли им авторски права?