Софиянци получават двойно повече от останалите хора в страната

По-голямата част от евросредствата отиват в столицата, необходим е баланс
Обновена: 24 апр 2023 20:58 | 24 апр 2023 19:38, Йоана Цонева
42

Заплатата в София е почти двойно по-висока от тази в останалите области към 2019 г. Въпреки това заетостта в столицата се намира в траен застой от 2009 г.

Трансферите от Европейския съюз са насочени основно към столицата, а към Бургас, Варна, Пловдив и общини с потисната икономическа активност са сравнително ниски.

Разлика между София област и София град и останалите общини има и по отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Това показват данните от първия анализ на Съвета за икономически анализи.

"За целия период от 2000 до 2019 София средно расте с 6% на година, докато останалата част на страната расте с около 3% средно на година. Към края на периода БВП в София и околност е 3 пъти по-висок отколкото в останалата част на страната", заяви икономистът доц. Пламен Ненов пред Bulgaria ON AIR.

Решението за премахването на дисбалансите между регионите в страната е въвеждането на таргетирани политики.   

"Едно от нещата, които според мен е правилно, е по-голямата част от европейския ресурс да отива извън София", предложи вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов.

Тази стъпка е ключова и според Националното сдружение на общините.

"Общините да получат част от преките данъци, визираме 20% от ДОД и 10% от данък печалба - във всеки общински бюджет ще постъпват част от приходите, което са изработени от местното население. Това би мотивирало в много по-голяма степен общинските ръководства да привличат инвеститори", призова изпълнителният директор на националното сдружение на общините в България - Силвия Георгиева.

Според нея, ако общините получават част от преките данъци, те ще бъдат стимулирани да изсветляват практики като осигуряването на минимална работна заплата дори в случаите, когато възнаграждението е по-високо. Така, върху колкото по-високи доходи се плащат осигуровки, толкова по-високи ще са постъпленията за общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Хихихи, преди 1 година
"останалите хора..." София,град-държава в държавата,баце! Останалата част от колонията,кой ги брои за хора...Бг ДжурнаГлистката с ново дъно,копае все по-дълбоко!
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БВП-то на столицата се дължи най-вече на сектора на услугите. Реално София не произвежда нищо и освен това животът там предразполага към деградация и суицидни мисли.
34
0
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
От 5 милиона население сигурно няма и 20 30 40 50 хиляди човека дето получават европейски доходи, другите 4 милиона и 950 хиляди са трайно безработни, пенсионери или най-много работещи за заплата около минималната. 600-800 лв.
33
0
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Може и да има такива които получават, примерно разни лекари, програмисти, инженери, архитекти но това са по-малко от 1% от всички, останалите 99% са трайно безработни и неполучават нищо.От който и да е град.Ако се открие някое работно място веднага слагат някои или някоя сложена на това място. Дори и за най-мизерната работа взимат определен човек, а не някои от многото кандидати и всички емигрират.
32
0
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
моята баба преди 60 години ми казваше да бягам от село и къра и да се устройвам в голям град на павета, дори да не са жълти... колкото по-голям, толкова по-добре ... и чак сега почнах да разбирам логиката на жените...
31
0
 
15
 
! Отговори
всичко се плаща ! преди 1 година
НЕ ЗАВИЖДАЙТЕ ! ЗАВИСТТА СЪЩО СЕ ПЛАЩА ! ТЯ ВИ ИЗЯЖДА ОТВЪТРЕ ! В ПРОВИНЦИЯТА ИМА ВЪЗДУХ И ПРОСТРАНСТВО ЗА ВСИЧКИ, ТОВА Е НАЙ ВАЖНО ! А СОФИЯНЦИТЕ СА НАБЛЪСКАНИ КАТО ПАВЕТА ЕДИН ДО ДРУГ !
30
1
 
12
 
! Отговори
2 пъти по къс живот преди 1 година
ще имат: алчност, завист, омраза, клевети, доноси, скандали, ТОВА Е СОФИЙСКИЯТ СТАНДАРТ ! САМО ЗАБЛУДЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ИМ ЗАВИЖДА !
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е така. Зависи хората къде работят и как се прехранват. В огромната част, които имат такова, личното стопанство, е по-важно от добре платена работа.
28
1
 
3
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Дба стотици ли писах, но мъни, а и да има те не са за теб и за мен.
27
1
 
5
 
! Отговори
contractor преди 1 година
За освояваш еврофондове трябва да си безработен селянин. В момента съм изпълнил първото ословие, като се регистрирам жител на Кучитръново и към мен потичат стотици евра!
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирате ли, че е най-важно е , да подсигурите работа и добро заплащане в цяла България, да защитите населението и българския бизнес и производство, най-вече на начинаещи , дребни, средни производители, районите се обезлюдяват, когато няма добре платена работа и правов ред, законност,спокойствие, също и поради липса на детски градини и училища, на болници, и поради престъпност, се обезлюдиха районите и селата.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте някои държави от северна Европа, не оставят населението си, без значение, къде се намира в страната, градовете и държавите им, са затънали в огромни дългове, но граджаните им са що-годе добре навсякъде, отделно и крадат като изоглавени от европейските програми и субсидиите им са по-големи от тези за българите, но не се крадат масово, а се създава, подкрепят и производителите си навсякъде. А в България няколко семейства+приближените им, рекетират цяла България, не се раждат вече и деца
24
2
 
18
 
! Отговори
Дучев преди 1 година
по всички показатели освен по стандарт на живот вървим по гръцкият сценарии от преди 30-40 години, ще има 2-3 града и всичко ще е пустош..
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ана верно ли, айде всички у Софето, ама после нема да бегат обратно.
22
6
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 13: това, че в София един държавен служител дава 5 лева за такси, таксито дава същите 5 лева за прическа, фризьорската дава същите 5 лева за психолог и тн. реално си остават 5 лева, просто са минали през 200 ръце, а в село от 50 човека същите 5 лева няма как да се завъртят 200 пъти, но същите 5 лева са реално генерирани на село защото селянина е направил краставици щ, а 5-те лева в София идват от данъците на селянина създал краставиците!
21
3
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 13: БВП е мерило колко пъти 5 лева са се завъртяли между хората. Нормално е когато столицата е с почти 40% от населението БВП-то и да е най голямо, но това не е мерило за реална икономика. Икономиката е производство и износ, а София произвежда основно бюрокрация и държавни поръчки. Половината от икономиката на София е държавни поръчки, другата част е 1/3 реално направено там и 2/3 документално от там защото заради централизацията, централите на големите фирми са там.
20
2
 
16
 
! Отговори
факт преди 1 година
е заради такива статии София се напълни с новософиянци , а и още прииждат .
19
3
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Днес сме 2023г.,а се цитират данни от 2019.Какъв е смисълът от тази статия? Преди време се твърдеше,че най-високите заплати са в област Враца/заради АЕЦ/.*** разбери къде е истината.
18
3
 
11
 
! Отговори
ПОСЛЕДНАТА СМЕТКА преди 1 година
НА СОФИЙСКОТО ПАРНО КОЯТО НЕ Е ПЛАТЕНА Е 680 МИЛИОНА ЛЕВА
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за такова неравенство подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите след 1989 година, а не само за банани и тоалетна хартия.