Болниците с най-тежките случаи са на загуба, алармира лекар

Кадрите са най-големият проблем, каза хирургът от ИСУЛ д-р Димитър Пейчинов
14

От доста години здравеопазването не е дофинансирано, виждат се тези проблеми, всички ги знаят. Всяко следващо правителство говори за тях. Но все пак се правят опити да се вдигнат заплатите, както и се вдигнаха, повишиха парите за клиничните пътеки. Отделно се заплащат и т.нар "консумативи. Повечето университетски, общински, окръжни болници са на загуба, средствата трябва да се насочат натам, смята хирургът от ИСУЛ д-р Димитър Пейчинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му последните 10 години не може да се намери ключът защо се случва това нещо.

"В тези болници се генерират и най-тежките случаи. Там са и болниците, където се "коват" кадрите за държавата, там става обучението на младите лекари. Говори се за източване на Здравната каса от клинични пътеки, медицински изделия, но не знам как е възможно в една държавна болница да се източват клинични пътеки, без това да се знае от цялото ръководство. Когато се изписват пациентите по клинични пътеки, тези пари не влизат в джоба на лекаря. Те се генерират в болницата", поясни д-р Пейчинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че кадрите са най-големият проблем в момента.

"Говорим за медицински сестри и санитари, анестезиолози също. Няма млади момичета, на които мечтата им е да станат медицински сестри. Въпреки че това е една доста престижна професия. Проблемът е основно финансов. Миналата година имаше повишение на заплатите както на лекарите, така и на медицинските сестри, санитарите. Беше достатъчно, но след това започна инфлацията, която изяде повишението", коментира още лекарят от ИСУЛ.

Д-р Димитър Пейчинов припомни, че за медицинска сестра се учи 4 години, а след това следва стаж.

И сподели, че в ИСУЛ има доста млади лекари.

"Има напредък в здравеопазването, но е много бавен. А в ИСУЛ идват пациенти от цяла България и всички са тежкоболни. Ние поемаме най-тежките случаи на държавата. Превенцията за здравето е най-важното нещо. Хората трябва да ходят на лекар не само когато са болни, но и когато са здрави. Това е първата стъпка на профилактиката", добави д-р Пейчинов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
ЦИРК преди 11 месеца
До Анонименда върви в германия, ама там трябва да се работи. тук в болниците се завъртят 3-4 часа и отиват в частните си кабинети. айде стига с тия лъжи. и минималната заплата им е много
10
0
 
2
 
! Отговори
канибал преди 11 месеца
работих в болница и да ви кажа че лекарите въобще, ама въобще не са бедни..............
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма единна цена лекарски ореглед частниците вземат пи 80 лева в болниците сигурно плащат по 20 лв максимум та така е у бас по добре не си плащайте здр осигуровки
8
4
 
3
 
! Отговори
ескимос преди 11 месеца
Булгаристанецът не си цени нито лекарите, нито учителите! Затова ще изчезне. Здравето му не било стока - на никой не му е потрябвало здравето ти, *** - дръж си го. Но стока са, и то много скъпа, знанията и уменията на лекарите - за тях плащаш, ако искаш да живееш.
7
3
 
5
 
! Отговори
Носталгия преди 11 месеца
Ще ги фалират и приватизират. Пращаме в 90-те за всичко.
6
6
 
7
 
! Отговори
На Ганчо преди 11 месеца
Лекари и здравеопазване не му трябват трябват му плюскане и бракувани коли от Европа на кредит а и да не забравяме и дрехите на умрелите от западна Европа много върви секънд ханда! И да не забравяме у петък и събота да се напие и са си бие жената оти спи със на добрия му приятел !! Пародия на народ !!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Моята сестра е на 67, пенсионер се води, ендокринолог е, но още работи. Няма кадри. И то безплатно! За нея медицината е призвание, от малкото такива лекари е. Щом успя да спаси мъж на 74 години в преддиабетна кома.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На търговец, пък бил той и доктор, вяра нямам. Да спрат кражбите и източването, и пари ще има
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как очаквате, млад лекар, блъскал 10-12 години, и накрая с някакви мизерни 1300 лв. да го задържите?! Като в Германия може да взима 8000 евро?! Къде са 650 евро, къде 8000 евро.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От като сеяндурите направиха болниците търговски дружества всичко се разпадна. Неможе да се търгува със здравето на хората това не са домати на пазара. По времето на бай Тошо здравеопазването беше грижа на държавата. Като влезнех в болница не ме изписваха докато не ме излекуват на 100 % а сега вземат мангизите по клиничната пътека и на третият ден те изритат. Образно казано. Не ги интересува здрав ли си болен ли си да влиза следващият. Приберат и от него мангизите и да влиза слезващият.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Болниците не са лечебни заведения ,а търговци на живот.