Ген. Ралчев: Ако професионалист беше подготвил атентата срещу Гешев, щеше да има жертви

МВР и ДАНС не са си свършили работата, заяви той
2 май 2023 19:49, Йоана Цонева
141

Количеството и начинът на поставяне на взривното устройство показват, че целта е еднозначна - да се стигне до смърт. Отделен въпрос е колко е квалифициран този, който я е поставил. Това заяви ген. Румен Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

"Ако еквивалентът на тротила наистина е 3 кг, ефектът е много малък. Фактът, че устройството не е сработило по предназначение, разкрива, че има пропуски при подготовката на атаката", смята той.

По думите му такъв тип атентат срещу действащ главен прокурор не е имало у нас до момента и се хвърля огромна сянка върху авторитета на България в Европа.

"Работата с криминалния контингент е занемарена. Някой е пропуснал информацията или някой е изчакал. И в двата случая не е постъпил правилно. Най-важното е, че главният прокурор е жив и здрав, а НСО излиза с чест от този атентат. МВР и ДАНС не са си свършили работата", подчерта той.

Според ген. Ралчев думата професионализъм трудно би могла да бъде използвана във връзка с подготовката на атентата.

"Ако беше подготвена професионално, щеше да има жертви. Бомбата е сработила, но не в подходящия момент. Подготовката е целяла убийство", категоричен бе той.

Гостът изтъкна, че начинът на изпълнение изключва поръчката на атаката да идва от чужда служба.

"Както "Охрана на съдебната власт", така и НСО имат  хронически недостиг на ресурс, а оттук и начина, по който работят. Това ги кара да вършат работа и да се гънат - не могат на 100% да вземат мерки, които да са адекватни. Атентатът показа, че има определен контингент от хора, които са готови на всичко за дестабилизирането на обстановката в страната", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Разследването е едно, експертизата по взрива е друго. Израелски високопоставен експерт по контратероризъм е бил на място: мнението е, че е линията на насочения взрив се е разминала с вратата на частицА от секундата!
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 124..... Толкова ли е трудно самия Гешеф да го взриви от колата си с дистанционно. Някой проверявал ли е Гешеф след взрива? Израелските служби не водят разследване. Ако го водиха те, отдавна да са стигнали до Гешеф . А нашите пътни полицаи какво разследване правят освен да отцепват и блокират движението и да правят пушилка за пред медиите.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам Гешев или който и да е друг, освен ако не е самоубиец, да постави на карта живота на цялото си семейство, както и своя, разчитайки, че вратата на колата ще се размине с насочените клъстъри с ЧАСТИ ОТ СЕКУНДАТА ! Понеже това е което е станало - казва го израелски високопоставен експерт. Не знам Гешев "добър" ли е или е "лош", но това нормален семеен човек няма да го направи! Затова всичките тези писания, че сам си го е направил ми звучат подозрително невероятни.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високопоставен Израелски експерт по контратероризъм го е казал: разминаването с вратата на колата е било въпрос на части от секундата! Във военните неща, професионализъм не означава 100% успешни акции. Освен това, външна служба спокойно може да направи изгледа "непрофесионален" с цел да отведе подозренията - няма да си остави подписа там... И спрашване с шанс за убийство също е престъпление, затова аргументацията на този генерал куца.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 117 - Аххй, Косьо! Исти ски мъж! Липсват и на България такива хора?
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мене, начина по който ни се поднася случая, говори че е преднамерено , целящ да удари съдебната реформа в България. Да се посочи Гешеф като жертва. Да се заблуди и отклони вниманието на истинските жертви на мафията. А това са гражданите и техните искания за повече правова държава.Това е заключение по теза , хвърляща съмнение , че е инцинеровка на самия Главен прокурор. А мотивите са му тези. Да отклони и заблуди реформата в България
94
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 година
И аз така мисля - това е направено от човек или хора с достатъчно познания, но не пълни професионалисти !
93
1
 
3
 
! Отговори
хах преди 1 година
по-мощни пиратки мятхаме като ученици
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След този атентат повече няма да се говори за оставка на Гешев или законови промени за проеуратурата. И жертви няма. Браво, Гешев! Браво, Бойко!
91
1
 
6
 
! Отговори
Атентат но за какво? преди 1 година
Заложени 3 килограма тротил край пътя под нивото на асфалта. За сравнение при атентата на 31 март 2003 г срещу Косьо Самоковеца са заложили 17 килограма взрив встрани от пътя и заключението на разследващите е било, че това е за сплашване. Тогава 3-те килограма, заложени за Гешев за какво са?
90
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инсценировка беше онова с кюлчетата и пачките уж на Борисов.
89
0
 
7
 
! Отговори
Точно така преди 1 година
На 100% съм съгласен с мнението на Румен Ралчев. Полу-професионална е работата! При професионалист - пропуск НЯМА!
88
4
 
2
 
! Отговори
кириленко преди 1 година
ралчев,едно време се правеше тротилова шашка от синпро/прах за пране и битова нафта...така че ти си аматъор...много неща не ти са ясни долен масон
87
6
 
4
 
! Отговори
Паси преди 1 година
Идеята не е да паднат жертви, а да се вдигне шум. Всичко е дело на професионалисти. Ако се интересувате кой го е направил не търсете в медиите, а попитайте в посолството на САЩ. Те знаят на кой са го възложили.
86
9
 
20
 
! Отговори
Бах ти мало умниците преди 1 година
"Русия съсипала България за 30 години". Ха ха ха.. Последните 33 години България се управлява от сащ! И донякъде от Англия и Германия.
85
11
 
4
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ РЕВАТ.. преди 1 година
ПУТИН НЕ МОЖА ДА ОТРОВИ НАВАЛНИ......
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добютро че то има ли работа срещу криминален контингент Отговорът няма такава работа само държавни пари за държавни слижители които издържсме за да доживрят до пендия но не и ние които им плащаме осигуровките защото държавните служители не внасят нищо в бюджета Айде стига
83
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ето това е точно и професионално мнение. Браво на госта.
82
9
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Никой не го вълнува кво е знаел чакъра, ситуацията беше такава. Той стреля по полицията и те му отвърнаха и го овъглиха това е. Живота на полицията беше запазен пък и на гражданите. Край
81
8
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Тия дето заявяват ,че е инсценировка да ги разпитат .Атанасов и Ленчето даже за факти говорят-кратеро им бил малък.Това е бомба с метални парчета ,има борове около взрива прекършени.Не се разчита на тротила ,а на хварчашите метални парчета в бомбата.Министара на МВР заяви,че има заподозрян.Експерт от Израел заяви, че само 1-2 секунди по рано е гръмнала иначе е способна да убие .Дори да не убие директно при висока скорост и гума да спука стига за сериозна катастрофа.Но не Ленчето е капацитета !?