Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт

Делът им е нарастнал през 2022 г.
5 май 2023 19:12, Стела Стоянова
169
Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт
Снимка БГНЕС

Увеличава се относителният дял на бедното население у нас. През миналата година равнището на бедност в България е 22,9 процента, или близо една четвърт. Броят им е 1 милион 572 хиляди души.

Спрямо предходната 2021 г. относителният дял на бедното население се увеличава с 0,8 процентни пункта. Това е записано в одобрения от правителството отчет за изпълнение на Националната стратегия за намаляване на бедността до 2030 г.

Като една от причините за нарастването на бедността у нас е посочена КОВИД пандемията, която е задълбочила неравенствата и е засегнала редица сектори от икономиката.

Спрямо 2021 година през миналата се покачва делът на бедните, които са безработни, с 6,7 пункта, и при пенсионерите с 2 процента. Понижение има единствено на дела на бедните сред заетите с 0,3 на сто.

Оценките в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред хората над 65 г., които живеят сами Ако в доходите на домакинствата се включват и доходи от пенсии, но се изключат останали социални трансфери като обезщетения, социални, семейни помощи и добавки, бедността се повишава от 22,9 на 30,3%.

Целта, която България си е поставила за намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване, е те да намалеят със 787 000 до 2030 година.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: бедностдял
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кокорчо и Нинова се бият в гърдите как са изкоренили бедността
151
3
 
8
 
! Отговори
разбор преди 11 месеца
Първо трябва да се изясни какво е състоянието на будност.Второ,една позната притежаваща две жилища и вила на морето,се реди на опашка пред една черква за безплатна храна.Чуди се още колко болести да си измисли за пред ТЕЛК,и пенсията и попадна в големите увеличения защото е над хиляда лева.Та да се изясни кой е беден.
150
2
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 месеца
Абе важното е банани да има :)
149
4
 
11
 
! Отговори
ПП преди 11 месеца
Благодаря едно кажете поне. (Продължаваме промяната)
148
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До АйдеЗнаем как заработват барманите особено лятото на морето. Крадат че чак ушите им пукат. Всички тук дето много знаят в повечето случаи са в професии в които много се краде. да твърдиш че да си барман е най - доходоносната професия на света си е направо тъпизъм. Печелиш само ако умееш да крадеш. Поне в БГ е така.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До СтоянТарикат мъж се пристисква. и ти си същият като оня ха - хахо просто в БГ не можеш да имаш много пари ако не си такъв. И какво толкова ми се хвалиш не е много за хвалене. Стискай си паричките ама малко по - тихо, не е нужно да ни показваш че си и гл...ак.
146
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Xa-xaИ как по - точно се оправяш? Като оправяш някого другиго ли? Или като оправяш държавата? Повечето наглеци са от този сорт. Уродливо е на фона на това масово обедняване на хората да се дуеш по този начин
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами добро утро, сякаш никога досега не се говореше, че първо на хората трябва да им се вдигнат доходите а после да се вдигат цени тоест да се вдигне стандартът на живот. Но тъ.те и невежи дърдорковци дето уж много му разбират а са пълни некадърници съсипаха хората в стремежа си да се правят на велики икономически и политически стратези. евро щели да ми приемат, моля ви се. на гол тумбак чифте пищови. Пълна трагедия. Роденият т.п не може да умре умен.
144
7
 
14
 
! Отговори
ФАЛШИВАТА ПРОМЯНА преди 11 месеца
ОГРАБИ ПАРИТЕ НА ХОРАТА И ТЕ СТАНАХА БЕДНИ........ НА НОВИТЕ ИЗБОРИ, ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КРАДЛИВАТА ПРОМЯНА....
143
0
 
7
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
Брат, тоя израз 'сам се оправям' не го ползвай моля ти се.
142
19
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 11 месеца
На бедния човек му е лесно. Ако има 300лв спестени, 20% инфлация му изяждат 60лв. А аз имам кеш почти 3млн лева в различни валути. 20% за мен са 600 000лв загуба за няколко месеца.Това са пари, които средния българин не изкарва за цял живот. И не съм тръгнал да рева. Тарикат мъж не писка.
141
13
 
3
 
! Отговори
Xa-xa преди 11 месеца
Бедните да го ...! (Асен Василев) Всеки сам си "преценя" беден ли да е или богат. Никой на никого не е длъжен. Включително и държавата! Аз не чакам от никого нищо и сам се оправям. И изобщо не ме интересува как оцеляват другите. Дали крадат, дали работят - тяхна си работа
140
5
 
12
 
! Отговори
Ми да.аа преди 11 месеца
Бедните у нас се увеличават, вече са близо една четвърт, светлото еврогейско бъдеще а?
139
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
141 ти може да не познаваш , но аз познавам много жени работещи на заплати под 1000лв (живеем в малък град ) . А и на много места е така , не им плащат под масата . Това е само заплатата .
138
3
 
6
 
! Отговори
Берлин до Бай Т преди 11 месеца
Хаха в гетата, тука в Германия е пълно с работещи бедни! От средната класа! В елитни квартали също..
137
8
 
4
 
! Отговори
Бай Танас преди 11 месеца
Бедните са в гетата. Но те не са научени да работят. Крадат и си получават помощите
136
2
 
2
 
! Отговори
Богат преди 11 месеца
Ако е фиксет прайс проект как шъ стана това увеличение на заплатката? Един убавец програмист се опита да пробута такова нещо но го отрязаха злобно.
135
3
 
9
 
! Отговори
Преди сме плащали преди 11 месеца
Данък робство в гълтици на Султана, сега плащаме данък робство на САЩ чрез инфлацията! Номера е, че 99% от населението не го осъзнават даже :) А в САЩ печатат ли печатат!
134
4
 
2
 
! Отговори
50% от американците преди 11 месеца
Не чудтват че парите са им сигурни в банките и ги е страх от фалити..
133
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Инфлацията не ви изяде парите акъла ви изяде парите защото си ги набутахте в тухли и сега нямате за хляб това беше идеята на капиталистите и евроатлантизма и сега ще работите само за хляба и за капиталиста и за банката